Agricultorii și transportatorii au ieșit și sâmbătă în stradă, în a patra zi de proteste. Ei au anunțat vineri seară că protestele continuă, după ce la întâlnirea de la guvern cu o delegație condusă de premierul Marcel Ciolacu, li s-a promis doar constituirea unor grupuri de lucru pentru problemele pe care le-au semnalat.
Sâmbătă, au fost mai multe blocaje cauzate de proteste la marginea Bucureștiului și în alte orașe din țară. Iar un incident a avut loc la Constanța.
De asemenea, s-au încercat noi negocieri punctuale, cu reprezentanți guvernamentali. A avut loc o întâlnire la Ministerul Agriculturii, unde protestatarilor li s-au satisfăcut primele solicitări. Și ulterior la Ministerul Transporturilor, unde s-a semnat o minută.
Iată cele mai importante informații și evenimente de la protestele transportatorilor și agricultorilor de sâmbătă, 13 ianuarie:
- Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a afirmat, sâmbătă seara, la finalul întâlnirii avute cu protestatarii, că a semnat o minută împreună cu reprezentanţii acestora. „Am şi semnat o minută împreună cu reprezentanţii lor. Sunt lucruri pe care urmare a acestor discuţii de aproximativ patru ore le putem face şi pentru asta ne-am angajat. Alte chestiuni care nu ţin doar de ministerul Transporturilor probabil că vor fi discutate şi ştiu, spre exemplu, cu RCA se merge la ASF. Lucrurile care ţin de Ministerul Finanţelor am înţeles că vor fi discutate mâine de domnul ministru”, a afirmat Sorin Grindeanu. El a mai spus că din ce a văzut, majoritatea protestatarilor își doresc să găsească soluții și lucrurile să se detensioneze.
- Un incident a avut loc sâmbătă seara, în timpul protestului transportatorilor ce a avut loc în municipiul Constanţa. O persoană, care a încercat să intre cu maşina în zona manifestaţiei, ignorând dispoziţiile poliţiştilor, a fost oprită de un luptător de la Serviciul de Acţiuni Speciale, care a îndreptat o armă spre motorul autoturismului. Conform precizărilor făcute ulterior de IPJ Constanţa, poliţistul şi-a pus un genunchi pe maşină şi a îndreptat arma din dotare spre motorul acesteia. „În seara de 13 ianuarie, în timpul protestului transportatorilor din municipiul Constanţa, unul dintre participanţii la trafic nu a respectat dispoziţiile poliţiştilor aflaţi în dispozitiv şi s-a îndreptat cu autoturismul către participanţii la acţiunea de protest, precum şi către efectivele dispozitivului de ordine şi siguranţă publică. În acest context, un luptător din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, pentru a înlătura pericolul la adresa dispozitivului de ordine, precum şi a protestatarilor, s-a poziţionat cu genunchiul stâng pe vehiculul condus de persoana respectivă şi a îndreptat arma din dotare către blocul motor al vehiculului", a precizat IPJ Constanţa. Potrivit sursei citate, arma este una de vânătoare, cu muniţie neletală.
- Vaslui: o acţiune de protest a transportatorilor a avut loc, sâmbătă, pe DN 24B (DE 581), în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa. 20 de autoturisme mici, trei autotrenuri şi o autoplatformă au fost oprite pe prima bandă a sensului de mers către Republica Moldova, vehiculele având claxoanele pornite, în semn de solidaritate cu protestatarii din Capitală, informează Agerpres. Conducătorii auto şi pasagerii din maşini au avut un comportament paşnic, nefiind înregistrate probleme, iar traficul rutier nu a fost perturbat.
- Arad: Transportatori şi fermieri din judeţ au protestat, sâmbătă, pentru a doua zi, formând coloane de utilaje agricole, camioane şi taximetre pe mai multe drumuri din zona municipiului Arad, Nădlac sau Ineu. Ei au spus că vor să arate că susţin protestele colegilor din ţară şi au acuzat în special preţurile la carburanţi, costurile cu RCA sau alte taxe. Ei s-au organizat pentru protest pe reţelele de socializare.
- Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş a afirmat după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o OUG care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. O altă măsură se referă la compensarea în cuantum de 100 de euro la hectare pentru culturile din toamna anului 2022. De asemenea, până la la data de 31 ianuarie se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 la minister şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de seceta din 2023. În ce privește protestele, Dănuţ Andruş a răspuns că se vor consulta, dar crede că protestele vor continua până își vor asuma și celelalte ministere măsuri de rezolvare a problemelor. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că din punct de vedere al ministerului pe care îl conduce, protestul este închis.
- Timiş: pe autostrada A6 Balinţ-Lugoj, la intrare în municipiul Lugoj, judeţul Timiş, traficul rutier este blocat pe sensul de coborâre dinspre autostradă către DN6 (Varianta Ocolitoare a Mun. Lugoj), din cauza coloanei de autovehicule ce se deplasează cu viteză redusă pe DN6, anunţă Centrul Infotrafic din IGPR.
- Discuţiile reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Ministerului Finanţelor cu delegaţia fermierilor şi transportatorilor au fost reprogramate, ca urmare a faptului că membrii acesteia au transmis că nu sunt pregătiţi să continue întâlnirile conform calendarului anunţat în cursul dimineţii, a informat Executivul, printr-un comunicat. „Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegaţia transportatorilor şi fermierilor protestatari a transmis reprezentanţilor Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineţii, discuţiile cu ministerele de resort/ autorităţile competente au fost reprogramate astfel: astăzi, la ora 18:00 - Ministerul Transporturilor, ora 20:00 - Autoritatea pentru Supraveghere Financiară; duminică, ora 11:00 - Ministerul Finanţelor", se menţionează în comunicat.
- Delegaţia transportatorilor şi fermierilor nu s-a prezentat la întâlnirea programată sâmbătă, la ora 13:00, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, au anunţat reprezentanţii ministerului, care au reiterat invitaţia pentru ora 18:00.
- Întâlnirea de la ora 12:00 de la Ministerul Agriculturii a avut loc, dar nu au fost făcute încă publice rezultatele discuțiilor.
- Reprezentanţii Clubului Fermierilor Români a înaintat o listă de revendicări Ministerului Agriculturii şi Guvernului României pentru rezolvarea crizei financiare a fermierilor şi redobândirea competitivităţii fermelor româneşti. Pe această listă se află: 1. acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024; 2. compensarea pierderilor fermierilor afectaţi de perturbarea majoră a pieţei cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respectă standardele UE şi pot pune în pericol siguranţa alimentară, dar şi de tranzitul cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene; 3. oferirea unor subvenţii aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023; 4. oferirea unor linii de creditare avantajoase antreprenorilor din agricultură cu garanţii guvernamentale; 5. continuarea programelor AGRO IMM INVEST şi RURAL INVEST prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat; 6. plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole; 7. echivalarea categoriei B cu TR şi a categoriei B1 cu TR1; 8. adoptarea unor decizii, la nivel naţional (caz de forţă majoră) şi european privind derogarea de la aplicarea Gaec 7 şi 8 pentru anul curent; 9. sprijinirea fermierilor afectaţi de secetă pentru pierderile suferite; 10. asigurarea unei competiţii corecte pe piaţa comună europeană (inclusiv statele aflate într-un proces de aderare la UE); 11. stabilirea unei scheme de microcreditare; 12. protejarea pieţei interne prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal şi respectarea cerinţelor UE. 13. Revizuirea legislaţiei fiscale în ceea ce priveşte taxarea companiilor cu cifra de afaceri de peste 50 mil. euro, precum şi a instituţiilor bancare; 14. asumarea de către Guvernul României a proiectului strategic privind extinderea capacităţii şi adaptarea proceselor logistice aferente Portului Constanţa.
- Programul întâlnirilor dintre guvernanți și protestatari:
- Ora 12:00 – Ministerul Agriculturii
- Ora 13:00 – Ministerul Transporturilor
- Ora 14:00 – Autoritatea pentru Servicii Financiare
- Ora 15:00 – Ministerul Finanțelor
„Guvernul își probează astfel disponibilitatea de a găsi soluții concrete în cazul problemelor legitime ridicate de transportatori și fermieri”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.
- Protestatarii au început să se strângă la marginea Capitalei încă de dimineață, la ora 9:00 fiind în jur de 30 de camioane la Afumați, județul Ilfov. Centrul InfoTrafic al Poliţiei Române anunță că una dintre benzile de circulaţie pe DN 2, în localitatea Afumaţi, la limita cu oraşul Voluntari, în judeţul Ilfov este blocată de autovehiculele parcate ale protestatarilor, traficul desfăşurându-se pe a doua bandă a drumului.
- În judeţul Teleorman, autovehicule de mare tonaj, tractoare dar şi autoturisme au pornit încolonate către Capitală, pe DN 6, pentru a se alătura protestatarilor.
- În Suceava, maşini ale Jandarmeriei au instituit baraje în două zone, pentru a nu permite utilajelor agricole şi TIR-urilor să intre străzile municipiului. Astfel, maşinile Jandarmeriei au blocat un drum dintr-o zonă comercială de la periferia oraşului dar şi unul din cartierul Burdujeni. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, a declarat pentru News.ro că măsurile au fost luate pentru ca autovehiculele protestatarilor să fie direcţionate pe şoseaua de centură a oraşului.
- În Tulcea, peste 100 de protestatari care se îndreptau spre portul Constanța s-au întors din drum, pentru că nu au fost lăsați să meargă până acolo.
- În Timișoara, traficul este blocat pe centura orașului, unde peste 100 de tiruri se îndreaptă spre A1 și circulă cu 5-10 km/h, îngreunând circulația extrem de mult.
- Transportatorii au blocat și intrările în municipiile Craiova și Alexandria, informează Digi 24.
Negocieri eșuate vineri
Transportatorii şi agricultorii care au participat, vineri, la discuţiile cu premierul Marcel Ciolacu au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru care vor analiza cele 40 de revendicări prezentate.
„În urma întâlnirii cu primul ministru al României şi prezentarea problemelor pe care le avem (...) am primit promisiuni verbale că vor fi înfiinţate grupuri de lucru cu ministerele de resort şi instituţiile implicate în problemele noastre, începând de luni, 15.01.2024. Decizia de a continua protestul aparţine fiecăruia care este în stradă. Noi personal am hotărât că vom rămâne în stradă”, au anunţat protestatarii.
De cealaltă parte, potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în rezolvarea problemelor prezentate de protestatari.
„Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluţiile potrivite, corecte şi aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanţele, trebuie să găsim soluţiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toţi cei care cunosc în detaliu fiecare nemulţumire semnalată", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.
În comunicat se mai arată că dialogul va continua pe marginea soluţiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate şi avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt.
Context
Vineri, în a treia zi de peoteste, zeci de camioane, autovehicule ale unor firme de transport, dar şi utilaje agricole au participat la un protest pe şoseaua de centură a Capitalei, dar şi în mai multe judeţe.
Surse din rândul organizaţiilor patronale ale transportatorilor au declarat pentru News.ro că săptămâna viitoare vor să solicite autorizarea unui protest în Piaţa Victoriei. Şi reprezentanţii fermierilor vor să proteste cu utilaje agricole, în faţa Guvernului.
După negocieri, vineri seară, protestatarii au blocat circulația la Afumați, în Chitila și pe Șoseaua Fundeni, timp de câteva ore.
Care sunt revendicările
Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include:
- plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune - n.r.);
- amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare.
- aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”.
- aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112,
- elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice.
În ce-i privește pe fermieri, revendicările sunt, în mare parte comune (potrivit unor reprezentanți ai unor asociații agricole):
- valoarea RCA - în unele condiţii este mai mare valoarea poliţei decât valoarea maşinii
- creşterea accizei la motorină de la 1 ianuarie
- preţurile scăzute la cereale generate şi de importurile din Ucraina
- echivalarea categoriei B cu categoria TR pentru utilajele agricole
- înregistrarea la primărie a utilajelor agricole doar cu factura pentru că este aproape imposibil să mergi să faci carte de identitate unui utilaj agricol de 30-40 de ani
- neplata la timp a subvenţiilor și cauzele care duc la întârzierea plății acestora (controale, monitorizare, nefuncţionarea sistemelor de la APIA şi de la ministere)
- implementarea legii forţei majore pentru a-i putea susţine pe cei care au probleme după doi ani de secetă
- lipsa Legii arendei
- lipsa responsabilităţii angajaţilor statului faţă de greşelile pe care le fac
- abuzurile instituţiilor statului atunci când vin în controale