A șaptea zi de haos pe șosele: 76 de revendicări „în numele poporului”, blocaje la vămi, promisiuni de la miniștri, dar și insulte: Nu sunt fermieri, ci instigatori și protestatari (Video)

A șaptea zi de haos pe șosele: 76 de revendicări „în numele poporului”, blocaje la vămi, promisiuni de la miniștri, dar și insulte: Nu sunt fermieri, ci instigatori și protestatari (Video)

Protestele transportatorilor şi fermierilor continuă, pentru a şaptea zi consecutiv. Azi s-a ieşit pe şosele la Afumaţi (lângă Bucureşti), dar şi la Craiova, Satu Mare, Carei, Târgu Mureş, în Covasna, precum şi la vămile Siret (cu Ucraina) şi Stânca-Costeşti (cu Moldova).

E adevărat că unii fermieri au decis să suspende protestele, după o întâlnire fructuoasă aseară cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, când multe dintre solicitările lor au fost agreate.

Însă discuţiile au continuat la Ministerul Agriculturii. Barbu s-a întâlnit azi cu fermieri din sectorul bovin şi le-a făcut diverse promisiuni, inclusiv 100 de euro de vacă de la stat. Apoi i-a invitat să se ducă acasă, acuzând chiar că oamenii care stau de zile în stradă la Afumați nici nu ar fi fermieri, ci „instigatori și protestatari”.

Şi ministrul Transporturilor s-a întâlnit cu transportatorii, după care a venit cu o serie de promisiuni, care ţin inclusiv de reducerea timpilor de aşteptare la frontiere.

Protestatarii depuseseră și cerere pentru a autoriza un protest în Capitală, dar primarul Nicușor Dan a anunțat că a respins-o pentru că nu era rezonabilă.

ADVERTISING

Transportatorii şi agricultorii au transmis Guvernului o listă cu 76 de revendicări „în numele poporului român" pentru a înceta protestele, printre care reducerea RCA la 5000 de lei pentru camioane fără istoric de daună, majorarea subvenţiei pe suprafaţă la 250 euro/ha sau respectarea referendumului privitor la reducerea numărului de parlamentari.

Iată cele mai importante informații și evenimente legate de protestele transportatorilor și agricultorilor de marți, 16 ianuarie - ziua 7:

  • 76 de revendicări în numele poporului român - Transportatorii şi agricultorii care protestează în aceste zile pe şoselele din ţară au transmis Guvernului o listă cu 76 de revendicări în numele "poporului român" pentru a înceta protestele, printre care reducerea RCA la 5000 de lei pentru camioane fără istoric de daună, majorarea subvenţiei pe suprafaţă la 250 euro/ha sau respectarea referendumului privitor la reducerea numărului de parlamentari. Lista revendicărilor poate fi consultată AICI.
  • Protestatarii blochează Portul Constanța - Mai multe porţi de acces în Portul Constanţa au fost blocate de transportatorii care protestează, marţi, pentru a doua seară consecutiv. Oamenii s-au mobilizat în cursul zilei pe reţelele de socializare, iar după lăsarea întunericului au pornit cu camioane sau cu autoturisme către intrările din Portul Constanţa. Ei susţin că au reuşit să blocheze porţile de acces 7, 9, 10 bis şi 14, dar fac apel ca oamenii să vină în continuare pentru ca traficul să fie închis şi la alte intrări ale portului. Unii protestatarii care veneau către zona respectivă susţin că sunt blocaţi pe autostradă. 
  • Promisiunile lui Grindeanu - Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care s-a întâlnit cu reprezentanţii transportatorilor, a transmis că acordă o importanţă foarte mare problemelor din domeniu şi va susţine punctul de vedere al partenerilor sociali în discuţiile cu celelalte instituţii implicate, între care Ministerul de Interne şi ASF. El a făcut o serie de promisiuni, inclusiv reducerea timpilor de aşteptare la frontiere prin separarea fluxurilor UE şi nonUE şi preselecţia camioanelor (goale de încărcate), iniţial în vămile Giurgiu şi Nădlac cu extindere ulterioară la nivel naţional. Detalii AICI
  • 100 de euro de vacă - Crescătorii de vaci de carne vor primi şi în acest an un sprijin de 100 de euro pe cap de animal, prin sistemul de finanţare creat de UE în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iar pentru porumbul siloz se va acorda o subvenţie de 360 de euro pe hectar, a anunţat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
  • Barbu trimite fermierii acasă - Ministrul Agriculturii Florin Barbu a făcut, marţi, un apel către toţi fermierii din România care protestează să meargă acasă, în contextul în care a pus la dispoziţie toate resursele necesare pentru ca în acest an agricultura din ţara noastră să fie una performantă. Ministrul PSD a adăugat că, în opinia sa, cei care manifestă la Afumaţi nu sunt fermieri, ci „instigatori şi protestatari”: „Repet şi fermierilor încă o dată, dar şi protestatarilor, pentru că eu nu-i mai numesc fermieri pe cei care stau în zona Afumaţi, aceştia sunt protestatari nu sunt fermieri şi vreau să fac un apel către toţi fermierii din ţară să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziţie resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă (...)”.
  • Solicitare de protest în Piaţa Victoriei - O asociaţie a transportatorilor a depus solicitare la Primăria Capitalei privind organizarea unui protest în Piaţa Victoriei, pentru 500 de vehicule şi 500 de persoane, a anunţat prefectul Rareş Hopincă. "Există mai multe solicitări pentru organizarea unui protest în Piaţa Victoriei, depuse de câteva persoane fizice, de senatorul Şoşoacă şi de o asociaţie a transportatorilor. (...) Ultima dintre aceste solicitări este analizată chiar la acest moment, din informaţiile mele, de către comisia constituită la nivelul Primăriei Capitalei", a spus Rareş Hopincă, marţi, la B1 TV.
  • Nicușor Dan nu deschide porțile Capitalei - Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marţi seara că a respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor, pe motiv că nu este rezonabilă. Detalii AICI.
  • Târgu Mureş - Fermierii din judeţul Mureş au continuat protestele în aşteptarea unor asigurări ferme din partea Guvernului cu privire la revendicările formulate, două coloane de tractoare perturbând traficul pe ruta Iernut-Târgu Mureş şi pe câteva drumuri judeţene.
  • Fără RCA valabil - O mare parte dintre camioanele care blochează o bandă de circulație în apropiere de București, la Afumați, nu au încheiată o poliță RCA valabilă. PressOne a verificat de două ori, în zile diferite, valabilitatea polițelor RCA pentru 10 camioane aduse de transportatori la protest aproape de intrarea în București. Iar 7 dintre ele circulă ilegal, neavând RCA valabil. Detalii AICI
  • Craiova - Protestul fermierilor din judeţul Dolj continuă pe DN 56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului, până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane. Potrivit Prefecturii Dolj, la protest participă 51 de autovehicule (36 de utilaje agricole, 4 cap tir şi 11 autoturisme).
  • Covasna - Peste 100 de fermieri din judeţul Covasna au ieşit cu utilajele agricole pe drumurile naţionale. Primii au fost cei din zona Târgu Secuiesc, care au format o coloană de peste 70 de maşini şi au patrulat pe DN 11, între localităţile Cernat şi Târgu Secuiesc, fără a bloca, însă, circulaţia. Acestora li s-au alăturat circa 35 de fermieri din Sântionlunca, cu tractoare şi alte maşini agricole. În jurul prânzului s-au mobilizat şi fermierii din zona Baraolt, care au anunţat că au ieşit cu circa 35 de utilaje pe DN 12.
  • Blocaj la vama Siret - Traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret din judeţul Suceava este afectat, pentru a doua zi consecutiv, de protestele fermierilor şi transportatorilor. Zeci de tractoare şi utilaje agricole continuă să ocupe trei din cele patru benzi de circulaţie de DN2, pe porţiunea cuprinsă între oraşul Siret şi vamă, astfel încât accesul camioanelor către şi dinspre Ucraina este blocat.
  • Sectorul bovin, la Guvern - Reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul bovin au intrat la discuţii cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, printre principalele probleme semnalate fiind cele legate de subfinanţarea în sectorul de ameliorare a raselor, acordarea ajutorului naţional tranzitoriu şi optimizarea sau lansarea de noi programe care să vizeze dezvoltarea domeniului.
  • Afumați - În Afumaţi, la un pas de centura Capitalei, mai multe camioane și utilaje îngreunează și azi circulaţia.
  • Fermierii din Tulcea renunță la protest - Asociaţia Fermierilor din Judeţul (AFJ) Tulcea a decis suspendarea protestului anunţat pentru marţi, începând cu ora 12,00, la podul de la Brăila, în contextul în care Guvernul şi-a asumat rezolvarea revendicărilor prezentate de protestatari. Preşedintele asociaţiei, Romeo Lombardi, a declarat că i-a anunţat pe toţi membrii asociaţiei decizia de a anula protestul. "Mai sunt însă fermieri neafiliaţi şi este posibil ca aceştia să încerce să blocheze drumul Măcin-Smârdan, însă va fi un protest spontan", a precizat preşedintele Romeo Lombardi.
  • Blocaj la vama Stânca-Costeşti - Zeci de utilaje agricole ale fermierilor din Botoşani blochează Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti. Protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale DN 29D, astfel încât accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat.
  • Carei - Probleme în trafic în Carei, după ce protestatarii din zonă au ajuns în oraș cu circa 100 de utilaje.

VIDEO. Probleme în trafic la Carei, după ce protestatarii din zonă au ajuns în oraș cu circa 100 de utilaje -> http://tinyurl.com/yc7p7kt4 | Fermierii și transportatorii sătmăreni au ieșit în stradă, nemulțumiți de guvern

Publicată de Presa Satu Mare pe Marţi, 16 ianuarie 2024
  • Satu Mare - Zeci de fermieri şi transportatori protestează, marţi, pe centura oraşului Satu Mare, nemulţumiţi de importurile de cereale care au afectat preţurile din piaţa de la noi din ţară, precum şi de tarifele RCA. Fermierii, alături de reprezentanţi ai unor firme de transporturi din judeţ, s-au adunat în parcarea de pe centura de ocolire, au arborat drapelul României pe tractoare şi au afişat mesaje precum "România, trezeşte-te, vrem să muncim, nu să cerşim" sau "STOP, JAF, RCA". Însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei, protestatarii au început să circule în coloană, cu viteză redusă, pe centura de ocolire, între intersecţia cu aeroportul Internaţional Satu Mare şi ieşirea spre Baia Mare.

🔴 LIVE. Fermierii și transportatorii sătmăreni protestează -> http://tinyurl.com/yc7p7kt4 | Circa 100 de utilaje, camioane și autoturisme au pornit în marș pe centura Sătmarului

Publicată de Presa Satu Mare pe Marţi, 16 ianuarie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇