Războiul hibrid dus de PSD

Războiul hibrid dus de PSD

În mod cert majoritatea din PSD este antivaccinistă. Nu trebuie să ne mai aducem aminte de felul scandalos în care a sabotat măsurile sanitare în prima jumătate a anului 2020 ca să demonstrăm enunţul. Ce a făcut acum PSD cu certificatul verde este o dovadă clară a curentului de gândire din partid.

Ce mi se pare interesant este modul în care social-democraţii obţin ce vor în coaliţie, este uşurinţa cu care îşi impun agenda proprie în detrimentul agendei publice.

Avem nevoie de banii din PNRR pentru că de ei depind investiţiile din acest an, pentru că de ei depinde starea economiei. PSD vine cu marota modificării PNRR, pentru că sunt acolo prevederi care nu îi convin.

ADVERTISING

Avem nevoie de măsuri sanitare, care să limiteze efectele mortale ale valului 5 al pandemiei. PSD îl bagă pe Rafila la înaintare, dar în spatele doctorului sabotează certificatul verde.

Avem nevoie de urgentarea reformelor cerute prin PNRR, ca să accesăm mai repede banii UE. PSD vrea să se discute urgent în Parlament o nouă formă a legii subvenţiilor la gaze şi energie electrică, deşi până în aprilie mai este timp destul. 

Domnul Budăi are chef de recalculat pensii, în loc să lucreze cu Banca Mondială la naşterea legii care ar corecta toate inechităţile din sistem.

Este nevoie de un mod democratic de discuţie a problemelor economice şi de sănătate în coaliţie. Marcel Ciolacu vine cu ameninţarea bulversării acesteia, dacă PNL mai face tevatură pe tema certificatului verde.

PNL este în criză, este slăbit rău, este un partid astenic, un partid ofticos. Acesta este preţul ambiţiei prezidenţiale de a scoate USR de la guvernare. PNL nu are puterea de a se opune PSD în chestiuni esenţiale ale agendei publice.

Prim-ministrul Ciucă nu are curajul de a-şi impune vreun punct de vedere, care să contravină opiniei social-democraţilor. Preşedintele Iohannis tace dincolo de gardurile Cotrocenilor şi nu se implică în modul de lucru al guvernului lui. Câmpul de luptă pentru politicile liberale este părăsit de armata galbenă. Armata roşie înaintează pas cu pas şi cucereşte metru după metru.

PSD face politica cum îi convine lui, nu cum ar trebui făcută pentru binele public. Am impresia că domnul Ciolacu şi ai dumealui se joacă cu liberalii de-a şoarecele şi pisica aşteptând implozia acestora. Aşteptând ca în PNL să prindă contur o opoziţie la domnul Cîţu. Aşteptând ca PNL să se facă ţăndări în lupta internă pentru putere.

Ce va rămâne din partidul galben se va lipi instinctiv de PSD şi va fi controlat de către acesta. Asta va fi soarta guvernului lui Iohannis.

Nu cred că Marcel Ciolacu îşi doreşte ca PSD să rămână singur la putere în aceste vremuri grele. O alianţă cu PNL în care PSD este de drept vioara întâi este mult mai convenabilă.

Dacă ar guverna singuri, nemulţumirea populară i-ar toca mărunt. Dreapta s-ar coaliza având un inamic cu care să lupte. Acum PSD stă ascuns în spatele domnului Ciucă şi aşteaptă, deoarece oricare dintre situaţii îi este favorabilă: merge PNRR, este şi victoria lor, iese binişor cu valul 5, este meritul lui Rafila, dar dacă ceva merge rău, atunci ştiu social-democraţii cum să-şi hipnotizeze votanţii aruncând vina pe PNL.

Apoi, la vremuri de criză este nevoie de măsuri liberale, iar PSD s-ar descalifica în ochii susţinătorilor, dacă le-ar lua.

Între timp, ca să amorţască lumea, ar mai da ceva: subvenţii, biciclete, câţiva lei la pensii.

PSD nu are o politică prea coerentă decât în privinţa datului, nu în privinţa administrării statului. Dar a renunţat partidul la lupta la baionetă, la lupta pe baricade şi a trecut la războiul hibrid marca Putin: ne-am aliat cu liberalii, dar facem tot ce putem ca politicile lor publice să eşueze.

Ca să închei în aceeaşi notă în care am început, trebuie spus că PSD, chiar dacă este la guvernare, se comportă acum la vreme de valul 5 la fel cum s-a comportat în primăvara anului 2020 la începuturile pandemiei.

Atunci au făcut-o ca să slăbească PNL, acum o fac din acelaşi motiv. Iar dacă acum majoritatea este împotriva vaccinării şi a certificatului verde cu atât mai bine, lucrul acesta convine de minune PSD.

Scopul este simplu şi aproape identic cu cel al AUR, anume păstrarea României cât mai mult posibil într-o zonă gri în care bunul plac social democrat să fie mai puternic decât buna guvernare în interes public.

Mai pe româneşte spus, PSD dorește în adânc conservarea situaţiei de pe vremea lui Dragnea, când statul de drept a fost slăbit în aşa hal de a adus lumea la exasperare. Iar pentru a ascunde asta are nevoie de rolul aliatului la guvernare. Cei care au confundat de dincolo de gardul Cotrocenilor aparenţa cu realitatea şi-au pus la mezat viitorul politic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇