Prea târziu și prea puțin! Frankenstein-ul lui Iohannis

Prea târziu și prea puțin! Frankenstein-ul lui Iohannis

Dl Iohannis, coborât parca de pe Lună, a constatat, abia la 18 mii de cazuri și aproape 600 de decese/zi, gravitatea situației și faptul că valul al patrulea nu a fost bine pregătit.

Serios? Dar cine spunea pe 25 septembrie în sala de la Romexpo, plină în ciuda oricărei prudențe epidemiologice și chiar a legii, că premierul Cîțu nu are de ce să fie demis?

Cine spunea în vară că pandemia a fost oprită? Cine a privit cum întreg actul guvernamental s-a opintit și întreaga țară a fost subordonată 200% pentru alungarea lui Ludovic Orban?

Cine a girat ca dl Cîțu să dinamiteze tot, inclusiv coaliția, pentru a fi ales președinte PNL?

Cine a lălăit desemnarea noului premier dând partidelor un îndelungat și inutil timp de meditație, după care a făcut o desemnare evident fără nicio șansă? 

Înțelegem acum că dl Cîțu a scăpat de sub control și își imaginează că este un mare om politic, președinte de partid, așa că își permite să-i dea cu flit președintelui și să refuze deblocarea crizei prin desemnarea altui premier PNL.

ADVERTISING

Dlui Cîțu, produsul politic al dlui Iohannis, omul pus de dl Iohannis în fruntea PNL cu orice preț, i s-a umflat capul precum banița și împreună cu camarazii sai, Vîlceanu și Isar, la fel de umflați, este dispus să joace la rupere: eu premier sau alegeri anticipate.

Ambele, în mintea lui, i-ar asigura păstrarea șefiei PNL. E dispus să se târască în fața lui Marcel Ciolacu pentru susținerea unui guvern minoritar. Degeaba, desigur.

Iar dacă sunt anticipate, tot el le va organiza, ca interimar, tot el va face liste și numai bine va avea grijă să intre numai oamenii lui cei mai fideli în Parlament. Că PNL va ajunge partid de 10% nu contează, cât timp el va rămâne președinte de partid. Se va lipi PSD-ului pentru o plombă de majoritate și oamenii săi vor rămâne cuplați la guvernare.

Atâta are în cap Florin Cîțu, acesta e cel pentru care președintele a sacrificat și vaccinarea, și pregătirea valului 4.

Dezicerea dlui Iohannis de Cîțu a fost destul de clar transmisă partidului prin severitatea criticilor: “Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților. Cifrele arată că nu s-a făcut ce trebuia până acum”.

Dar mai ales prin preluarea acțiunii la Cotroceni: “am decis să convoc mâine o ședință cu responsabilii guvernamentali implicați, pentru instituirea unor măsuri restrictive clare, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”.

Cu alte cuvinte, președintele Iohannis, într-un târziu, l-a concediat pe Florin Cîțu transmițând implicit partidului că președintele PNL nu mai are sprijinul de la Cotroceni. Cât de curând va afla și dl Cîțu cât de președinte este, de fapt.

Este îngrozitor de târziu și lamentabil de puțin.

Dl Iohannis ar fi trebuit ca azi nu doar să îl concedieze simbolic pe dl Cîțu, ci să fi anunțat un set de măsuri concrete pentru ca România să iasă cumva din hora aceasta dementă a morții.

Să ne înțelegem: vaccinarea este singura soluție pe termen mediu și lung. În faza la care am ajuns, acut, cu spitale complet colmatate, singura soluție este întreuperea transmiterii virusului. Și se poate face exclusiv prin lockdown măcar în orașele mari. S-ar putea ca la asta să se gândească președintele când vorbește despre măsuri. Are curajul lui Macron, al lui Draghi?

Dar abia mâine, nu azi, nu ieri. De parcă 15.000 de cazuri și 300 de morți/zi ar fi în regulă, acceptabil.

Exact în urma cu un an, pe 19 octombrie 2020, dl Iohannis spunea în fața valului 2: "Trebuie să ne obişnuim cu faptul că această pandemie ne-a luat total pe nepregătite". N-a învățat nimic? Cât e cinism, cât e incompetență, cât e iresponsabilitate?

“Prioritatea zero e în acest moment salvarea vieții semenilor noștri, protejarea sănătății celor vulnerabili. Orice alte teme trec în plan secund.”, spune acum dl Iohannis.

Tema unui nou premier nu e deloc în plan secund, pentru că setul de măsuri care va fi decis trebuie aplicat. Pentru că trebuie construit un prim cap de pod pentru recâștigarea unui dram de încredere a guvernaților în guvernanți.

Sigur că după declarațiile de marţi ale dlui Iohannis redesemnarea lui Floin Cîțu devine cu adevărat imposibilă. Era imposibilă, după cum am scris de mai multe ori, de când președintele a declarat statul eșuat. Însă în tot acest timp dl Cîțu a împins pe surse iminența redesemnării sale, iar președintele nu s-a încumetat să-l dea jos din copac sperând să o facă totuși singur.

Omenește îl înțeleg. Să îți dea Cîțu cu flit este o înfrângere pe care e foarte greu să ți-o asumi. Dar dacă maimuța a făcut măcel cu briciul, de vină nu e numai maimuța, ci în primul rând cel care i-a pus briciul în mână. Președintele l-a creat pe Cîțu și el este de vină pentru tot ce a comis Cîțu în acest mandat și chiar pentru că, cel mai probabil, și-a luat lumea în cap.

Din cauza președintelui a ajuns în situația să-și ia lumea în cap.

Ar fi bine că măcar în ceasul al 14-lea președintele să își ia rolul în serios, să ia măsurile care să salveze vieți și miercuri seară, după inevitabila respingere a guvernului Cioloș, să desemneze un premier și să își folosească autoritatea asupra PNL pentru ca el să treacă.

Cîțu este Frankensteinul lui, să se spele cu el pe cap și să rezolve problema!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇