Parastasul PNL și efectul Iohannis

Parastasul PNL și efectul Iohannis

PNL s-a reunit la Vila Florica pentru o sărbătoare a liberalismului ca o flegma pe fotografia Brătienilor. Ce mai e liberal, în afară de nume, la PNL?

Partidul a devenit o anexă a PSD, ale cărui politici le execută fără crâcnire. Și nici măcar nu e vorba despre o social democrație modernă, cu oarecare logică economică, ci despre una prăfuită, din anii ’90, fără viziune, fără perspectivă.

Guvernele Năstase și Ponta au fost incomparabil mai liberale decât ceea ce livrează guvernul condus de președintele PNL.

Să luăm ultimul pachet de măsuri anunțate în miez de noapte, pe Facebook, de către premierul Ciucă, după ce Marcel Ciolacu a năvălit la televiziuni pentru a le aduce la cunoștința electoratului său.

1,1 miliade de euro vor fi băgate în majorarea salariilor bugetarilor și un ajutor pentru pensiile mici, adică pentru electoratul preponderent PSD.

ADVERTISING

PSD a ținut să aplice o bucățică din legea salarizării din vremea lui Dragnea: un sfert din majorările care ar fi trebuit acordate prin acel act nomativ total nerealist și fără criză.

Un sfert fără nicio fundamentare. De ce nu o treime sau o jumătate, sau o cincime? Nu a explicat nimeni socoteala. Să fie primit! Și desigur vor primi sfertul și cei cu venituri mari, și cei cu venituri mici, proporțional cu consistența salariului.

Orice majorare salarială în inflație este inflaționistă, gaz pe foc, și va fi urgent erodată.

Și problema nu sunt profesorii sau cadrele medicale, pompierii, polițiștii, ci imensa masă birocratică, cel mai adesea clientelara, cu utilitate discutabilă, care sprijină prin ministere pereții și ușile, inclusiv cele ale lifturilor.

Evident, majorarea se va face fără o prealabilă auditare și restructurare a aparatului bugetar. Suntem anunțați că de la 1 iulie nu se mai fac angajări la stat.

Asta după ce am ajuns la cel mai mare aparat birocratic și după ce se vor fi făcut angajări în draci chiar și în luna iunie. Toți, noi și vechi, vor primi sfertul.

Pensionarii cu venit sub 2.000 de lei/luna vor primi un ajutor unic de 700 de lei. De ce 700 și nu 500 sau 900, care a fost calculul, la fel nu a explicat nimeni.

Nimeni nu contestă necesitatea de a ajuta pensionarii săraci. Dar asta s-ar face cu mult mai eficient și consistent dacă ar fi eliminate pensiile speciale.

În plus, vor apărea mari inechități. Un pensionar care primește în virtutea contribuțiilor sale 2.001 lei/ lună, cu acești bani rămâne.

Un pensionar care în baza contribuțiilor are 1.999 lei/ luna va primi cei 700 de lei, deci va ieși mai bine decât cel care a contribuit mai mult.

”Cu ce am greșit eu că am contribuit mai mult, am o pensie de 2.300 de lei și nu primesc nimic în plus?”, întreba o pensionară la TV.

De unde miliardul de euro? ”Banii se vor rezolva prin reducerile de cheltuieli de la bunuri și servicii de 10% la fiecare minister, suficient cât să asigurăm cheltuielile anunțate", spune premierul liberal.

10% din cheltuieli cu bunuri și servicii: hârtie, pixuri și cafea, acolo e cheia. Pielea ursului din pădure!

Miliardul va fi din banii sectorului privat din România pentru care ministrul pesedist de Finanțe și șeful liberal al ANAF pregătesc teroarea cu cele mai absurde tuşe cu putință și socotite cu abacul.

Coafezele și frizerii, avertizați cu morgă de dl Heiuș, vor salva bugetul României, nu mă îndoiesc, ca să aibă PSD ce să spargă pe sferturi fără număr. Sigur că trebuie să plătească și ei impozite, dar acești oameni măcar se cocoșează toată ziua ca să-și servească clienții, nu sunt clienții nimănui.

Dar cea mai mare parte a miliardului va veni din inflație care aduce încasări mai mari pentru stat.

Ce e liberal în toate acestea?

Amânarea cu 9 luni a ratelor? Un măr otrăvit din care ar trebui să muște doar cei cu adevărat la limită, pentru că amânarea aceasta costă dobânzi suplimentare, nu e gratis. În plus, Robor continuă să crească și peste 9 luni ar putea fi substanțial mai mare decât acum.

Dacă va fi abandonată trecerea la impozitul progresiv, asta se va întâmpla dacă PSD va înțelege că ANAF nu are capacitatea să gestioneze o asemenea modificare și că tot în capul guvernării se va sparge torturarea contribuabilului, la cozi, cu tot felul de erori etc.

Valeriu Stoica a fost blând spunându-le liberalilor la parastas că sunt orbi. Nu despre orbire e vorba. Ci despre emasculare, lăcomie, prostie.

Unde au ajuns liberalii dacă se pregătesc să promoveze la Consiliul Național doi dintre cei mai slabi miniștri ai tuturor timpurilor: Bode - secretar general și Popescu – prim-vicepreședinte.

În aceste condiții este explicabil de ce PSD controlează tot, e instalat la toate butoanele, își face toate mendrele și, cum spuneam, nici măcar nu are vreo fărâmă de viziune.

O opoziție puternică și articulată ar fi esențială. Nu avem.

USR se pretinde continuatorul liberalismului autentic, însă deocamdată are probleme cu elasticul de la nădragi și curând s-ar putea trezi cu ei la glezne.

Partidul e pe cale să se facă țăndări și nu joacă decât pe mize mici. Țara arde și ei se tăvălesc pentru cota de gen și alte nonsubiecte în acest moment.

AUR își face numărul pentru electoratul său și, pe fondul frustrării generale, mă aștept să crească din nou. Faptul că îl atacă direct pe Ciolacu, liderul coaliției, este poziționarea AUR ca principală forță a Opoziției.

Există informația că în jurul AUR s-ar putea constitui un pol conservator care să adune partidele mai mici, dar și nume cu mare popularitate, precum Mircea Diaconu și Dan Puric

Ceea ce ar fi extrem de periculos în contextul actual, când o mare parte din electorat are o problemă mai mare cu sărăcia decât cu Putin și nici nu face legătură între cele două.

Aceasta este opera celor 7 ani și jumătate de domnie ai lui Klaus Iohannis, dă măsura viziunii și inteligenței sale politice. Desigur, dl Iohannis e foarte mulțumit de această coaliție care i-ar mai putea dărui două mandate cu toate privilegiile incluse, desigur.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇