Gabriela Firea în fața capcanei

Gabriela Firea în fața capcanei

Complet acoperită de scandalul Lasconi, cu mult mai spumos desigur, Gabriela Firea a făcut primul pas major înapoi spre putere după imensul scandal al azilelor care, pe moment, a aruncat-o în afara jocului mare, adică din funcțiile de partid și din guvern.

A revenit în funcțiile din PSD, după ce Consiliului Național Politic a luat act de încetarea autosuspendării. Deci un fel de non-combat, nu chiar o reprimire cu lacrimi de emoție. Așadar, dna Firea este din nou șefa organizației București și prim-vicepreședinte PSD.   

Este, fără îndoială, o dovadă a forței aripii Stănescu – Firea, care, iată, rezistă în PSD în pofida scandalurilor care au lovit-o.

ADVERTISING

Nu e vorba numai despre azile, ci și despre scandalul primarului din Caracal, un apropiat al lui Paul Stănescu și, în același timp, tatăl patronului firmei căreia îi aparținea stația GPL de la Crevedia.

PSD este însă un animal politic mare care supraviețuiește conform unor reguli deja intrate în ADN după repetate greșeli. A învățat trei chestiuni esențiale:

1. Când partidul guvernează, mai mult, conduce guvernarea, este sinucigaș să ai rupturi interne și să faci din confruntările interne o armă împotriva propriei guvernări.

2. Nimic nu e mai problematic în an electoral decât luptele interne.

3. Memoria publicului e scurtă, scandalurile, oricât de mari, până la urmă, tot se sting, iar emoția publică, oricât de intensă, până la urmă, se topește în uzura subiectului și în plictiseală.

Cine se îndoiește își poate aminti cum la doar un an după Colectiv PSD obținea la alegeri un scor uriaș, iar primarul Piedone era reales (nu fusese achitat, iar achitarea nu înlătură și răspunderea morală).

Rămâne întrebarea dacă dna Firea, tehnic în acest moment candidata PSD la Primăria Capitalei, va merge înainte cu această candidatură sau va alege să arunce pe altcineva în luptă.

Întâmplător sau nu, reinstalarea dnei Firea vine după ce PNL a anunțat că anul viitor va merge separat la toate rândurile de alegeri din 2024. Ceea ce înseamnă că dna Firea, dacă va candida, nu va fi susținută și de liberali, ci doar de PSD și de partidul-televiziune al lui Dan Voiculescu, care însă trece printr-un scandal cu demisia liderului tocmai ca urmare a acestei susțineri.

În contrapondere cu susținerea lui Dan Voiculescu, dna Firea este în scandal cu o altă televiziune importantă pentru electoratul său, România TV.

În aceste condiții, șansele de a câștiga Primăria nu sunt foarte mari în fața primarului în funcție și într-un singur tur.

Pentru electoratul antiPSD, candidatura dnei Firea mobilizează la vot, indiferent de părerea bună sau proastă despre Nicușor Dan. Așa a fost și la precedentele alegeri.

Iar dacă PNL, după previzibilul șoc de la europarlamentare, va alege să-l susțină tot pe Nicușor Dan alături de USR, măcar ca semnal de desprindere electorală de PSD, șansele dnei Firea vor deveni și mai mici.

Dacă Gabriela Firea va pierde a doua oară alegerile, cariera sa politică va suferi major și nu va mai avea argumente să emită pretenții în partid.

Dacă între bunăvoință lui Marcel Ciolacu în privința dnei Firea și efectele anunțului PNL privind separarea electorală este vreo legătură, poate fi discutat.

Cert este că, în noile condiții, dna Firea va fi foarte ocupată cu propria situație, cu propriile calcule, cu propria bătălie pentru a mai avea timp și de altele.

În plus, dacă va rămâne candidată, va avea tot interesul ca imaginea guvernării să fie bună, nu să deconteze la vot și ură împotriva Guvernului.

Dacă dna Firea va câștiga Primăria, Marcel Ciolacu își va pune victoria în palmaresul de lider PSD și tot de el, ca premier, va depinde câți bani va avea primărița pe mână. Să nu uităm războiul Firea-Dragnea.

Dacă dna Firea va pierde Primăria, mai ales după ce a ținut cu dinții de candidatură, își va pune pe frunte eticheta de „înfrântă”, iar Marcel Ciolacu va putea considera că a scăpat de ea pentru vreme îndelungată.

Pohta ce pohtește cu disperare Gabriela Firea ar putea fi letală pentru cariera sa. Rămâne de văzut dacă va reuși să se înfrâneze și să aștepte sau lăcomia cuplului Pandele o va împinge în capcană. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇