Cu unanimitate de voturi, liberalii au decis cum vor merge în alegerile de anul viitor

Cu unanimitate de voturi, liberalii au decis cum vor merge în alegerile de anul viitor

Conducerea PNL s-a reunit vineri dimineață, la Sinaia, pentru a stabili direcția pentru 2024, super-anul electoral ce se întâmplă o dată la 20 de ani și care cuprinde toate alegerile.

Surse politice au dezvăluit, pentru SpotMedia.ro, că în cadrul discuțiilor s-a stabilit ca liberalii să rămână până la capăt la guvernare, dar să nu opteze pentru o alianță cu PSD sau alte formațiuni în 2024. Iar, în ce privește candidatul pentru președinție, numele lui Nicolae Ciucă a fost rostit clar și răspicat.

La finalul discuțiilor, preşedintele PNL a anunțat că liberalii au decis să meargă singuri în alegerile din 2024, "cu optimism şi cu mobilizare, cu ambiţie, cu unitate".

"Cu unanimitate de voturi, decizia a fost adoptată. PNL va aborda anul electoral 2024 folosind mottoul istoric al partidului, 'Prin noi înşine', (...) cu optimism şi cu mobilizare, cu ambiţie, cu unitate, PNL va aborda anul electoral 2024", a spus Ciucă.

Întrebat dacă va candida la președinție, Nicolae Ciucă a spus: „Îmi asum responsabilitatea la tot ceea ce înseamnă alegeri în 2024”.

El a declarat și că PNL va continua să guverneze alături de PSD: „Vom continua să guvernăm, vom continua să colaborăm și să cooperăm cu PSD. Guvernarea e principala noastră preocupare”.

ADVERTISING

În cadrul dezbaterilor, Nicolae Ciucă a mai spus că „Prin noi înşine vom reuşi să abordăm alegerile din 2024 şi să le câştigăm. Să dăm Preşedintele României. Pentru că nu există altă soluţie pentru dezvoltarea României. (...) Avem nevoie ca pe baza acestor valori să ne asumăm obiectivele. Pentru îndeplinirea lor avem clar nevoie de o strategie şi un plan. Trebuie să dezvoltăm propriile obiective, propriile linii în conformitate cu ce am asumat ca partid”.

„Din punct de vedere politic cred că am fost suficient de răbdători şi vă cer să avem în continuare capacitatea de răbdare la guvernare şi atitudinea faţă de campania electorală şi competiţia pentru 2024”, a mai spus liderul PNL, citat de News.ro.

„Noi ne tot asumam echilibrul şi responsabilitatea din partea PNL, dar nu fără ca ceilalţi să ţină cont de această onestitate şi trăsătură de caracter pentru ce înseamnă stabilitatea României şi exercitarea actului de guvernare. Sigur că vom fi mereu responsabili şi echilibraţi că aşa suntem noi. Dar nu vom accepta altceva decât tot responsabilitate şi onestitate de la orice partener”, a subliniat preşedintele PNL.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nicolae Ciucă a mai susținut că PNL are cea mai bună echipă de miniștri.

„Avem cea mai bună echipă de miniştri care s-a angajat sa facă treaba. Nu e deloc simplu. Şi-au îndeplinit obiectivele. Important e că am avut şi avem puterea să spunem ce am făcut bine, să putem spune ce nu am îndeplinit. Asa e şi într-o familie, acasă, spui onest ce ai făcut bine şi ce nu ai reuşit. Trebuie să ai puterea să recunoşti, să îndrepţi, să treci mai departe. Acelaşi lucru să îl facem şi cu programul de guvernare”, a completat Ciucă.

În timpul ședinței, potrivit unor surse citate de News.ro, Ciucă a vorbit însă și de o coagulare a dreptei în jurul PNL. Însă nu neapărat prin alianțe, în context vorbind despre absorbția ALDE.

„Suntem pe finalizare cu fuziunea prin absorbţie cu ALDE. Suntem singurul partid care poate coagula dreapta”, a spus Ciucă în şedinţa Biroului Politic al PNL.

Liberalii exclud tandemul cu PSD: Vor să pară băieţi buni, însă ne atacă prin „Divizia Bălăceanca”

Mai multe voci s-au ridicat oricum împotriva oricărui tandem cu PSD în alegeri.

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a acuzat că, deși în prima linie social-democrații păstrează aparențele colaborării, folosesc deputați din „Divizia Bălăceanca” pentru atacuri electorale.

ADVERTISING

„PSD vor să pară băieţi buni, însă ne atacă începând de aseară prin Divizia Bălăceanca”, a spus europarlamentarul Rareş Bogdan în şedinţa PNL.

El s-a referit, astfel, la ironiile lansate joi seara pe Facebook de deputatul PSD Marian Mina, care i-a întrebat retoric pe liberali dacă i-a invitat cineva pe o listă comună la alegeri de tot vorbesc atât despre asta.

„Ştiţi bancul cu furnica aia care se uită în oglindă şi se crede elefant?! Cam aşa începe şi povestea Prin noi înşine pe care Brătienii de rit nou o lansează la Sinaia, la un bufet rece”, a scris Mina pe Facebook.

Împotriva unei alianțe cu PSD s-a arătat și liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu, considerând că un astfel de proiect politic, oricât de realizabil poate părea, este de fapt o himeră.

„Eu nu cred că, discutând cât se poate de serios, o alianţă cu PSD este în momentul de faţă realizabilă. Chiar dacă pentru anumiţi colegi din PNL şi poate pentru anumite persoane din PSD ar fi o variantă care ar putea prezenta interes, eu care sunt un om care am ceva vechime în politica românească realizez că este doar o himeră. Este foarte greu să faci o înţelegere reciproc avantajoasă cu PSD-ul, iar o înţelegere care să nu fie avantajoasă nu va fi niciodată acceptată de partid”, a spus Fenechiu, la RFI România.

El a precizat că, în cazul unei asemenea înţelegeri, se pune problema cum se vor repartiza locurile eligibile.

„Rămâne în ultimă instanţă principala problemă: cine va fi candidatul la Preşedinţia României. Acolo cred că nu ne vom putea înţelege niciodată. Eu nu cred că vom putea face o alianţă cu PSD-ul. O colaborare punctuală am făcut, pentru a asigura stabilitate guvernamentală României, dar o alianţă politică, electorală, mi-e greu să cred că ar putea fi făcută (...). Eu pot să vă spun că PNL nu va renunţa niciodată la ideea de a avea candidatul la Preşedinţie şi din informaţiile pe care le am, nici PSD-ul nu o s-o facă", a explicat senatorul liberal. 

Liderul senatorilor PNL a criticat faptul că PSD racolează primari liberali.

„PSD-ul în continuare foloseşte anumite metode, ne ia primari, face tot soiul de lucruri, care nu denotă că-şi doresc o colaborare loială şi onestă, în ciuda declaraţiilor de la centru (...). Nu poţi să-mi ademeneşti primarii şi să spui: domnule, vai, ce relaţie de colaborare bună avem", a mai spus el. 

Bode îi vrea dați jos pe cei fără rezultate

Cât despre strategia pentru 2024, secretarul general al partidului, Lucian Bode, a propus să fie reintrodusă în Statut regula conform căreia „cine nu are rezultate, face pasul în spate”.

„Faliile interne trebuie asanate şi unitatea în jurul obiectivului comun de a câştiga toate cele patru runde de alegeri trebuie să constituie principalele noastre preocupări. Unitate pentru locul I trebuie să fie deviza noastră! Acesta nu este un slogan, el trebuie să ne definească toate acţiunile atât la nivel de filiale, cât şi la nivel naţional. Să avem unitate pentru a câştiga toate poziţiile în bătăliile electorale”, le-a transmis Bode colegilor din conducere.

„Unitatea noastră poate să ne ducă la câştigarea alegerilor. Cred că suntem conştienţi cu toţii că avem un an greu, după 2024 cu PNL la guvernare încă patru ani clar e loc sub soare pentru toţi! Partidul Naţional Liberal trebuie să câştige preşedinţia României. Trebuie să spunem clar şi cu argumente de ce candidatul nostru e cel mai bun şi mai potrivit să ocupe cea mai înaltă demnitate în stat”, a mai afirmat Bode.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇