Dorita funcție de premier a lui Cîțu nu va opri prăbușirea PNL

Lucrurile sunt clare, Cîțu trebuie să plece, pentru ca PNL să se salveze, iar partidul trebuie să se reîntoarcă spre alianța cu USR. Dar Cîțu nu va pleca, pentru că otrava înfumurării goale de conținut îl orbește pe Iohannis, care este împotriva acestei singure variante valabile.
Dorita funcție de premier a lui Cîțu nu va opri prăbușirea PNL

Nu sunt convins că dacă Florin Cîțu va fi nominalizat premier al alianței PSD-PNL-UDMR partidul liberal va rămâne unit în jurul liderului.

Cine va pleca din PNL deja are bagajele făcute, dar sunt mulți care așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile, sunt desigur unii care au întrebări legate de construcția politică pe care vrea să o ridice Ludovic Orban. Ca Ciprian Ciucu sau Mircea Hava.

Deja cei fideli lui Orban nu vor mai avea acces la resurse, deja sunt trecuți pe o listă neagră care le va greva viitorul. Dacă la congresul PNL Cîțu nu a avut diplomația de a da grupării Orban niște funcții în partid, acum culege furtună.

Teama că alt premier liberal va duce la crearea unui pol de putere alternativ în PNL este justificată. Dar deja se conturează o grupare care nu vrea nici cu Orban, nici cu Cîțu, pe linia Dan Motreanu-Ilie Bolojan.

Gruparea asta din care vor face parte mulți din șefii celor 22 de organizații care au votat continuarea guvernării cu USR este conturată deja. Ea există și se va coaliza, indiferent că îl vom avea pe Cîțu premier sau nu.

ADVERTISING

Ideea că dacă Florin Cîțu va rămâne premier în PNL nu se va constitui o grupare adversă lui este falsă.

Nimic nu mai poate ține acum partidul unit, dacă se va ajunge la o guvernare cu PSD. Divergențele vor fi mari, iar liberalii nu au cum să nu iasă șifonați din această împerechere nenaturală, asta o vede și o spune toată presa.

În cazul în care Cîțu va fi premier, singurul lucru care ar prelungi agonia ar fi că polul alternativ de putere din PNL se va coaliza mai târziu iar ,,echipa câștigătoare” va avea la dispoziție un răgaz mai mare pentru manevre.

Nici excluderea lui Orban nu este o idee bună, pentru că ea va accelera hemoragia din partid. Or, partidul nu are nevoie de o slăbire acum, când negociază cu PSD.

Mai bine era ca cei din BEx să discute cu Orban, să-l menajeze, să negocieze cu el, să-i ceară să rămână în partid la schimb cu renunțarea la poziția de premier de către Cîțu. Dar Cîțu e orb și nu vrea, este atât de orb că pare că n-are altă misie decât să distrugă PNL, iar ceilalți nu sunt coalizați și n-au un lider care să oprească ,,inițiativele” zăpăcite ale lui Cîțu.

Nu folosește acum partidului ca Orban să fie aruncat afară și să fie victimizat, mai ales că acuzele lui Ludovic Orban la adresa lui Cîțiu și Iohannis sunt în mare parte adevărate.

Acum ar fi nevoie de o voltă care să redeschidă un canal de comunicare cu Orban și ai lui pe modelul marii alianțe cu PSD, nu de excuderea fostului șef PNL. Dar este prea târziu, iar orgoliile sunt atât de exagerate că jocul politic este setat pe ,,totul sau nimic”.

Nici acuzele că din cauza lui Orban PNL este nevoit să facă o alianță cu PSD nu țin, cum nu țin nici cele referitoare la USR.

Toată lumea a greșit, și USR și PNL și Iohannis, ar fi cazul ca o analiză serioasă să fie făcută și găsite soluții ca să fie ținut partidul unit.

În loc de asta avem parte de ideea unirii PNL cu PMP și cu ALDE. Să subliniem un lucru: o atare unire și îndesarea unor ne-liberali în partid îi folosește doar lui Cîțu pentru a crea o masă critică de susținători în jurul lui, nu folosește PNL pentru că nu aduce parlamentari care să crească puterea partidului și deci capacitatea de negociere cu PSD.

Mai mult, aducerea unor ,,venetici” în partid, pe modelul PDL, va crește opoziția în partid și va contribui la schimbarea atitudinii proCîțu a unor liberali.

Cei nou veniți vor vrea cine știe ce sinecuri, iar Cîțu nu mai are de unde da. Deja jumătate vor merge la PSD, iar PSD se va bate să obțină până și postul ultimei femei de serviciu din ultima instituție de stat.

Cîțu nu are ce mai da altora, îi poate atrage în partid sperând poate că la următoarele alegeri va reuși ca împreună cu aceștia să refacă scorul PNL. Nu este posibil pentru că nu toți din PMP sau din ALDE se vor bucura de reunificare, iar Orban și USR își vor lua procentele pentru că se bat ca chiorii pe același electorat. Electorat care s-ar putea, după ani de guvernare cu PSD, să se simtă atât de înșelat încât să nu mai vină la vot.

Lucruile sunt clare, Cîțu trebuie să plece pentru ca PNL să se salveze, iar partidul trebuie să se reîntoarcă spre alianța cu USR. Dar Cîțu nu va pleca, pentru că otrava înfumurării goale de conținut îl orbește pe Iohannis care este împotriva acestei singure variante valabile.

Cîțu va rămâne și va face ce face azi, un balet grețos prin care torpilează negocieri ca să rămână premier, pentru că alt viitor nu are.

Dar dumnealui se înșală și prin jocul acesta periculos slăbește PNL. Dar nici dacă va fi numit premier prin cine știe ce minune disensiunile din PNL nu se vor atenua, constituirea unui pol de putere antiCîțu este un fapt natural, care are acum cele mai bune condiții să se petreacă.

Orban va pleca, iar o grupare antiCîțu se va constitui în PNL, indiferent dacă Florin Cîțu va ajunge premier sau nu. PNL a pornit de mult în jos și nu văd nimic din ce face șeful lui de acum care să-i atenueze căderea.

Mai mult, nu există nicio speranță ca o guvernare alături de PSD să contribuie la revenirea în sondaje a partidului.

PNL pare condamnat, iar Florin Cîțu la fel. Așa merg lucrurile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇