Demonizarea profesorilor

Demonizarea profesorilor

Nu există cinism, ticăloșie mai mare a unui demnitar decât a miza pe învrăjbirea categoriilor sociale și profesionale pentru a repara efectele propriilor greșeli și propriei incompetențe.

Este exact ceea ce fac acum PNL și PSD în cazul grevei profesorilor, punând toate tunurile pe greviști și încercând să le pună lor în cap nemulțumirea părinților cu copii în ani terminali, pentru a-i determina ca astfel să renunțe la protest, unul pe care Guvernul l-a generat și apoi l-a amplificat împreună cu președintele Iohannis.

Trompetele PSD, precum imundul Radu Cristescu (cândva lingăul Elenei  Udrea), au venit cu punctajul de partid care acuză fără dovezi liderii sindicali din teritoriu că sunt pe mână cu AUR care vrea haos social. De parcă zeci de mii de profesori pot fi mânați ca oile de argații lui Simion.

ADVERTISING

Că AUR este principalul beneficiar al tensiunii sociale este indubitabil. Dar asta numai pentru că Guvernul a generat prin acțiunile sale această tensiune.

PNL a ieșit, marţi, cu un punctaj pentru propriile trompete în care Guvernul este exonerat de orice răspundere, a făcut tot ce se putea, profesorii își tot schimbă, vezi Doamne!, revendicările. Puteți citi aici punctajul de partid care indică ce trebuie să spună liberalii presei în privința grevei, dar și a rotativei și a bijuteriilor dnei Iohannis.

Niciun pic de empatie, de înțelepciune, de asumare. Scopul este demonizarea profesorilor, asmuțirea societății împotriva lor pentru ca, umiliți și rușinați, să renunțe la protest, Guvernul să își proclame victoria, iar PSD și PNL să purceadă la ceea ce le interesează, adică intrigăraia politică.

Pe lângă faptul că e ticălos, punctajul PNL e mincinos. Profesorii nu și-au schimbat revendicările, au cerut clar două lucruri: 25% majorare salarială imediat și garanția că, în grila de salarizare din viitoarea lege a salarizării, salariul de debut în Educație va fi cel mediu pe economie.

Ce nu au acceptat, pentru că din motive pe deplin întemeiate nu au încredere, au fost promisiunea și eșalonarea creșterilor din viitoarea lege.

Cel care a schimbat variantele a fost Guvernul de la nu se poate nimic, la niște vouchere, la încă niște vouchere, la OUG cu creștere de o mie de lei acum și restul de la anul. Au mințit pe rând și cu toate.

Da, OUG nu putea face referire la un act normativ viitor. Dar putea să stabilească de pe acum viitoarea salarizare a profesorilor care apoi să fie preluată din OUG în legea salarizării. De ce nu au făcut asta? Pentru că vor să mintă la fel și pe viitor.

Nu sunt bani pentru mai mult, spune ticălosul punctaj PNL. Da, în actuala configurație a cheltuielilor bugetare nu sunt. Dar dacă, de exemplu, dispar din pensiile speciale, dacă, de exemplu, se revine la aparatul Guvernului Ponta, căruia îi ajungeau 70 de secretari de stat? La Educație pe vremea aceea erau doi, acum sunt 6, plus doi subsecretari de sat. 

Când se va încheia jefuirea banului public în toate felurile cu putință, după ce vor colecta cum trebuie taxele, sigur vor fi bani pentru profesori, ba chiar și deficitul ar intra sub zona de risc a pierderii banilor europeni.

Cât timp spargi în felul acesta banul public, nu poți să vii să spui că tocmai pentru profesori nu sunt. Poți să fii credibil spunând că nu mai sunt bani pentru profesori doar după ce ai curățat tot, după ce aduni TVA măcar la nivelul mediu din Europa, după ce guvernezi cu competență și bun simț.

Dar când nu le faci pe toate acestea, recurgi la ce știi și poți: demonizare și învrăjbire, fără să te intereseze cine va mai reveni la toamnă la catedră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇