Greva continuă, dar Deca se bucură că 10.000 de profesori au renunțat și pune asta pe seama încrederii dascălilor în Guvern. Intervine și ministrul Justiției

Greva continuă, dar Deca se bucură că 10.000 de profesori au renunțat și pune asta pe seama încrederii dascălilor în Guvern. Intervine și ministrul Justiției
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai elevilor, ai părinţilor şi ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar a avut loc, marţi, de la ora 11:00.

Discuțiile au durat puțin peste o oră și la finalul lor ministrul Ligia Deca a venit în fața jurnaliștilor să anunțe concluziile. Greva nu se încheie încă, dar Deca spune că observă „cu bucurie” că tot mai mulți dascăli se întorc la catedră.

„Putem anunța că în acest moment, de la momentul ordonanței, de la momentul adoptării ordonanței și până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă.

ADVERTISING

Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine (miercuri, n.red.) și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”, a spus Deca.

Ea a precizat totuși că procentul celor care sunt încă în grevă e aproape 53%.

„Avem judeţe care au în jur de 25% participare din total personal - mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce ne bucură este trendul descendent, este clar că încet, încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite, aşa cum am discutat încă de ieri cu inspectorii şcolari, ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare, în aşa fel încât, până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional, cât şi oamenii să poată recupera zilele pe care nu le vor avea plătite în salariul pe luna mai, ca urmare a acţiunilor de protest”, a mai spus Deca.

ADVERTISING

Ministrul a mai spus că momentan examenele nu se amână, dar că se va ajunge la această situație dacă greva nu se sparge până vineri.

În timp ce Deca discuta cu părțile implicate, la Guvern au ajuns premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu.

Citește și analiza Ioanei Ene Dogioiu - Golanii și profesorii

Greva din învăţământ a intrat în cea de-a treia săptămână.

Potrivit calendarelor examenelor naţionale, Bacalaureatul ar trebui să înceapă în 12 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În 26 iunie ar trebui să înceapă probele scrise ale examenului.

ADVERTISING

Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a este programată în 19 şi 21 iunie.

Asigurările lui Predoiu pentru profesori

Cu asigurări pentru profesori a venit marți și Ministerul Justiţiei. Într-un comunicat transmis SpotMedia.ro, instituția precizează că notele de fundamentare ale ordonanţelor de urgenţă sunt obligatorii şi sunt asumate şi semnate de către prim-ministru şi contrasemnate de miniştrii care iniţiază documentul şi de cei care vor implementa prevederile.

Asta după ce sindicaliştii din sistem s-au arătat nemulţumiţi că majorarea salarială pentru profesorii debutanţi nu apare în textul ordonanţei aprobate săptămâna trecută, ci doar în Nota de fundamentare.

Ministerul Justiţiei anunţă, marţi, că a fost solicitat de către Ministerul Educaţiei să facă precizări cu privire la tehnica elaborării unor acte normative.

„Potrivit art. 30 şi 34 din Legea nr. 24/2000 privind Normele de tehnică legislativă privind elaborarea actelor normative, precum şi a art. 108 din Constituţie, notele de fundamentare ale ordonanţelor de urgenţă şi expunerile de motive ale proiectelor de lege privind aprobarea ordonanţelor de urgenţă sunt obligatorii pentru promovarea şi adoptarea proiectelor, fiind asumate şi semnate de către Prim-Ministru şi contrasemnate de miniştrii conducători ai ministerelor iniţiatoare/coiniţiatoare şi ai ministerelor cu atribuţii în aplicarea actului normativ, aşa cum sunt semnate şi contrasemnate şi actele normative respective şi însoţesc ordonanţa de urgenţă în întreaga procedură”, a transmis, marţi, Ministerul Justiţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇