Golanii și profesorii

Golanii și profesorii

Este de înțeles îngrijorarea copiilor din ani terminali și a părinților lor. În primul rând, a celor care au nevoie de diplomă de bacalaureat până la o dată precisă, pentru confirmarea locului la facultăți străine.  Dar nu numai a lor. Prelungirea stresului, incertitudinea, oboseala macină și fac ca un moment oricum dificil să fie de-a dreptul de coșmar.

Dar este de înțeles și înverșunarea profesorilor, care, să nu uităm, stau în grevă pe banii lor.  Ani de zile au fost ignorați, pasați, mințiți, până când au recurs la presiunea de ultim resort a examenelor naționale.

Și după aceea ce s-a întâmplat? Au fost ignorați din nou, apoi au fost aburiți cu niște vouchere care nu achită întreținerea și rata la bancă, au fost mințiți cu o ordonanță care nu conține ce li s-a promis, iar în final au fost amenințați cu indignare de însuși președintele.

ADVERTISING

Cine e de vină pentru situația imposibilă în care s-a ajuns? În mod evident, guvernul și președintele care au crezut că, din nou, mimează ceva, mermelesc ceva, mint cât încape și așa sar pârleazul.

Doar că tactica aceasta a adus nu numai profesorii, ci întreaga societate la o neîncredere totală în tot ce spune politicul, ceea ce reprezintă primul pas spre starea de țară neguvernabilă.

Săptămâna trecută Guvernul a emis OUG de majorare salarială, în baza unei propuneri respinse de profesori încă înainte de a ști că nici măcar nu conține ce se negociase, adică prevederea privind creșterea salariului de debut în educație la nivelul celui minim pe economie, expediată în expunerea de motive.

După care negocierile au fost declarate închise și fiecare a plecat în vacanța de Rusalii să se simtă bine. Președintele s-a dus să-și ia premiul din Germania, cu avion privat se-nţelege, și însoțit de o primă doamnă gătita în roz, ca o păpușă Barbie, și cu bijuterii de 12 mii de euro.

Administrația Prezidențială a comunicat că bijuteriile au fost purtate pentru promovarea unui creator roman, au fost returnate creatorului la revenirea în țară și nu a existat niciun contract care să implice câștiguri financiare în urma promovării bijuteriilor respective.

Nimeni nu a vorbit despre câștiguri financiare, dar cum poate fi folosită imaginea asociată direct și cel mai apropiat, prin chiar nume, președintelui țării, cel mai înalt demnitar, pentru acest tip de reclamă? Ce alți creatori de bijuterii a promovat dna Iohannis? Câți creatori de modă a promovat în opt ani?

Una peste alta, a fost o dovadă de inadecvare, chiar de sfidare, de necrezut, mai ales în contextul dat.

În toată această vacanță de 5 zile nimeni nu a făcut un gest către profesori, nimeni nu a încercat o deblocare, o altă soluție. Doar țâfnă și amenințări mai mult sau mai puțin voalate ca după blocuri.

Între timp, capetele din coaliție s-au întors la rotativă, cum să scape liberalii de belea și să o preia Marcel Ciolacu, cum să pună mâna pe oile mai mândre și mai cornute ale UDMR. În privința Educației s-au spălat pe mâini și mizează pe învrăjbirea cu părinții, intimidare și suspendarea salariilor. 

Deocamdată pare că, mai degrabă, susținerea majorității elevilor și părinților este pentru profesori în fața dușmanului comun - politicul distructiv.

Și dacă nu va merge? S-a gândit cineva serios la efectele amânării examenelor naționale? Dar și dacă va merge? S-a gândit cineva câți profesori se pregătesc să părăsească sistemul de educație de la care nu mai așteaptă nimic? Cei mai buni, de altfel.

Sigur, e nevoie de vocație, e nevoie de pasiune, dar fiecare om are dreptul să își dorească să trăiască pe măsura aptitudinilor lui. Nu poți cere nimănui să se sacrifice la infinit.

E proastă calitatea Educației acum? Să vedem ce va fi atunci când vor rămâne doar cei care nici nu merită, nici nu pot spera la mai mult decât câștigă acum.

Cum să fie de conceput că în mijlocul unei crize de proporții, despre care ai zis că până nu o stingi nu te ocupi de altceva, vreme de 5 zile să nu încerci nimic? Să te duci în vacanță sau în Germania, să te relaxezi în vreme ce sute de mii de oameni, elevi, părinți și profesori stau cu inima cât un purice?

Ce mesaj transmiți societății deja destul de amorsată?

Modul golănesc în care fost tratată greva din Educație, fără dram de onestitate, cinismul învrăjbirii categoriilor sociale și profesionale, este simptomatic.

Cum să aștepți încredere când tu azi te juri că nu se poate ceea ce mâine spui că se poate? Când nu ești în stare să fii corect măcar în privința prăpăditei de OUG care speri să te scoată din belea? Cum?!

Sigur că sunt în corzi, între prăpăstii: PNRR, deficit excesiv, gaura bugetară, proteste endemice, campania. Dar asta e doar vina lor, a celor care au crezut că pot păcăli la fel, la infinit, pe toată lumea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇