Guvernul a aprobat majorarea salariilor în Educație cu 1.000 de lei brut, varianta respinsă de sindicate. Greva continuă. Deca vorbește despre prelungirea anului școlar

Guvernul a aprobat majorarea salariilor în Educație cu 1.000 de lei brut, varianta respinsă de sindicate. Greva continuă. Deca vorbește despre prelungirea anului școlar
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul s-a reunit, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, și a aprobat OUG care prevede majorarea salariilor în Educație cu 1.000 de lei brut. În replică, sindicaliștii consideră că pretențiile lor nu sunt satisfăcute, prin urmare greva profesorilor continuă și marți, după terminarea mini-vacanței.

UPDATE 13:37 – Sindicatele din Educaţie au respins oferta Guvernului pentru încetarea protestelor, iar greva din sector continuă, au anunţat liderii federaţiilor sindicale, după consultările cu membrii Executivului. Ei cer ca grila de salarizare să fie pusă în funcțiune în integralitate, nu etapizat, începând din această lună.

Marian Nistor, Federația „Spiru Haret” : „De marți încolo colegii vor continua acțiunile de protest”.

„Mandatul meu este să respingem oferta. Oamenii decid dacă oamenii încetează greva sau nu. Vedem ce se va mai întâmpla săptămâna viitoare”, a declarat și Simion Hăncescu, liderul FSLI.

UPDATE 13:30 - Negocierile cu sindicatele s-au încheiat, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Iar OUG adoptată astăzi conține o creștere a salariilor cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic şi personalului didactic auxiliar, respectiv cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, anunță ministrul Muncii, Marius Budăi.

ADVERTISING

„După ce săptămâna trecută, anexa 8 din legea salarizării, tot la decizia coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, prin decizia coaliţiei, s-au aprobat două lucruri majore. O dată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedididactice cu 400 lei, dar şi didactice auxiliare tot cu 1.000 de lei.

După cum bine ştiţi, pe site-urile Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu făcea parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis, vom continua discuţiiile pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din Educaţie, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că impactul bugetar al măsurilor din această ordonanţă este de circa 2,16 miliarde de lei. Ea și-a exprimat dorința ca acest impas să fie depășit și lucrurile să reintre pe un făgaș normal în învățământ, mai ales că acum este perioada examenelor.

ADVERTISING

„Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educaţiei a făcut tot posibil astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului fără modificarea calendarului examenelor naţionale şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar. În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar. Şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată să dea examenele la timp şi să îşi poată urma mai departe parcursul educaţional”, a transmis Deca.

UPDATE 13:25 - Ministrul Educației, Ligia Deca, Ministrul Muncii, Marius Budăi, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, susțin o declarație de presă la ora 13:30, pentru a prezenta concluziile negocierilor cu sindicatele din învățământ.

UPDATE 12:49 - „Lucrurile nu sunt schimbate faţă de ziua de ieri. Mandatul pe care l-am primit este acela de a respinge oferta. Nu ştiu ce a făcut Guvernul, se pare a dat Ordonanţa. Premierul ne-a invitat la noi discuţii, probabil legate de întreaga listă de revendicări”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, înainte de a intra la negocieri, conform News.ro.

ADVERTISING

UPDATE 12:37 - Coaliția de guvernare vrea să le propună sindicaliștilor să renunțe la grevă pentru perioada examenelor și apoi să reia protestele dacă cerințele lor nu sunt îndeplinite, potrivit unor surse citate de Digi24.

UPDATE 12:18 - Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la debutul ședinței de Guvern, că va aproba OUG care prevede anumite majorări salariale în sistemul educațional, iar după aceea se va întâlni cu sindicatele din învățământ.

„Ordonanța de azi schimbă modul de salarizare al celor din Educație. Practic, de majorări salariale vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de Educație, ei beneficiază de garanția coaliției de guvernare, ne-am asumat cu toții prioritizarea educației in programul de guvernare și în obiectivele pe care ni le-am propus. 

Întregul personal din sistemul de Educație - aproximativ 330.000 de oameni care au zilnic de copiii noștri - vor beneficia de o nouă grilă de salarizare; personalul din Educație va fi primul care va beneficia de noua grilă de salarizare. Din perspectiva noastră, e garanția încrederii și discutăm despre un proces ireversibil ce va fi consolidat prin dialog cu sindicaliștii, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă în sistemul de educație.

Apreciem ca e momentul să recunoaștem că România nu își mai permite să își țină dascălii și elevii departe de școală.”

UPDATE 10.25 - Noi negocieri vor avea loc între premierul Nicolae Ciucă și liderii sindicatelor din educație vor avea loc joi, de la ora 12:30, imediat după ședința de Guvern pentru aprobarea OUG cu creșterile promise pentru profesori, dar respinse de aceștia, care are loc la ora 12:00.

CE PREVEDE OUG

Singurul punct de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern este aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ.

Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

Documentul prevede:

Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Oferta a fost anterior prezentată de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceştia au transmis-o în teritoriu.

Miercuri seară, liderii sindicaliştilor au precizat că au primit refuzuri din teritoriu, iar salariaţii din sistem resping această ofertă şi au decis să continue greva.

Profesorii au stabilit oferta minimă pe care ar urma să o accepte ca să renunțe la greva generală, potrivit Digi 24. Cererea lor se referă la aplicarea legii salarizării din această lună, astfel ca salariul unui profesor debutant să crească la 4.000 de lei de luna aceasta. În prezent, acest salariu este de 2.500 – 2.600 de lei. Profesorii au spus că nu vor accepta altă ofertă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇