Ca să scape de grevă, Guvernul propune 1.000 de lei în plus pentru profesori și 400 de lei la personalul nedidactic. Sindicatele dau un răspuns în această seară

Ca să scape de grevă, Guvernul propune 1.000 de lei în plus pentru profesori și 400 de lei la personalul nedidactic. Sindicatele dau un răspuns în această seară

Guvernul a venit miercuri cu o nouă ofertă pentru profesorii grevişti. De data asta, nu mai vorbim de prime, ci de majorări salariale chiar de la 1 iunie.

Executivul le-a propus sindicatelor o majorare salarială brută de 1.000 de lei (650 lei net) pentru tot personalul didactic, indiferent de venitul actual, iar pentru cel nedidactic de 400 lei (tot brut, care înseamnă 260 de lei net).

Această majorare reprezintă un avans din creşterea care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Impact bugetar de 2 miliarde

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a precizat că impactul bugetar este de aproximativ 2 miliarde de lei. Suma va fi suportată de la bugetul Ministerului Educaţiei, care va fi suplimentat la rectificare.

ADVERTISING

Chestionat dacă suportă bugetul de stat o astfel de cheltuială, pentru că iniţial de la Ministerul de Finanţe şi din Guvern a fost transmis că nu poate fi oferită o astfel de sumă, Ciolacu a replicat: „Este evident că am avut o problemă, o criză socială îndreptăţită cu profesorii şi atunci vom găsi soluţiile ca să acoperim această sumă”.

Sindicatele: E o variantă îmbunătățită!

La ieşirea de la negocierile de la Palatul Victoria, liderii sindicali au apreciat oferta Guvernului şi au precizat că, în plus, va exista o OUG care să prevadă majorarea salariului profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe ţară.

ADVERTISING

Prima tranşă a acestei majorări (de 40%) se va acorda în 2024, iar restul etapizat.

„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, mai arată comunicatul de presă al Executivul.

"Acum mergem la oameni, îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul", a precizat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

ADVERTISING

"Nu contează ce credem noi, contează ce spun colegii noştri. Veţi afla foarte curând ce se va întâmpla", a promis şi Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret.

 “Consider în momentul de față că e o variantă îmbunătățită și consultăm oamenii. Diseară vom da un răspuns. Guvernul vrea să promoveze actul normativ de mâine, ca sa intre în vigoare creșterile de la 1 iunie”, a adăugat Marius Nistor.

Iar Simion Hăncescu a atras atenția că noua ofertă este de apreciat pentru că prevede o majorare egală pentru toată lumea, „ceea ce e foarte important pentru că sunt oameni care au salarii mici”.

O nouă întâlnire la ora 19

Cert este că Guvernul se grăbeşte şi ar vrea un răspuns rapid, pentru a putea elabora actul normativ şi a-l publica în Monitorul Oficial înainte de mini-vacanţă şi cu intrarea în vigoare de la 1 iunie.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern că va avea o nouă întâlnire cu sindicatele din Educaţie, la ora 19:00.

"Îmi exprim convingerea că vor da dovadă de înţelegere" a spus premierul, arătând că mâine vor avea o şedinţă de guvern excepţională pentru a aproba ordonanţa cu majorările salariale promise cadrelor didactice.

S-a implicat Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit miercuri, la amiază, la Cotroceni, pe liderii coaliţiei de guvernare pentru consultări pe tema grevei din învăţământ.

Liderul UDMR Kelemen Hunor este la Cluj-Napoca, astfel că nu a putut să participe la întâlnire, dar s-au dus Marcel Ciolacu (lider PSD) şi Nicolae Ciucă (lider PNL), alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, fost consilier al preşedintelui. Iohannis şi premierul au stat frumos pentru fotografia oficială postată imediat de Administraţia Prezidenţială pe site.

Întâlnirea de la Cotroceni a durat doar o oră, iar liderii coaliţiei au plecat la Palatul Victoria, pentru a se întâlni cu reprezentanţii sindicatelor.

Într-un comunicat scurt şi lipsit de substanţă, Administraţia Prezidenţială precizează că Iohannis le-a solicitat liderilor coaliției "să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat".

Pe de altă parte, părinţii înţeleg de ce este vitală greva profesorilor, dar „este la fel de vital ca elevii să susţină examenele”.

”Nu uitaţi că vorbim de o generaţie de sacrificiu, care a trecut prin 2 ani de pandemie şi învăţare online”, aminteşte profesorilor preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache.

Iată filmul zilei de marți în criza din Educaţie - Profesorii au protestat în toată țara. Nici Guvernul, nici Iohannis nu i-au convins să oprească greva: „Nu cedăm! Demisia!” (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇