Sindicatele din Educație au respins și noua ofertă propusă de Guvern, greva continuă. Reacția Executivului

Sindicatele din Educație au respins și noua ofertă propusă de Guvern, greva continuă. Reacția Executivului

Sindicaliştii din Educaţie, care au avut o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria, au transmis că angajaţii din teritoriu resping oferta Executivului, iar greva va continua.

”Profesorii nu sunt de acord cu oferta Guvernului. Nu sunt de acord cu eșalonarea și cu suma de 1.000 de lei de la 1 iunie. Au cerut dublarea sumei, 2. 000 de lei net. Așa cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea mărirea într-o singură tranșă, vrem și noi. Greva continuă. Până marți, se va lua o decizie. Aveți răbdare, până atunci sunt zile libere”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

”Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a declarat și Marius Nistor, președintele Fedarației Spiru Haret.

ADVERTISING

Executivul le propusese sindicatelor o majorare salarială brută de 1.000 de lei (650 lei net) pentru tot personalul didactic, indiferent de venitul actual, iar pentru cel nedidactic de 400 lei (tot brut, care înseamnă 260 de lei net).

Această majorare reprezintă un avans din creşterea care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Reacția Guvernului

Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către profesori pentru a înceta greva și a permite reluarea orelor pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat.

„Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern după negocieri.

ADVERTISING

Conform comunicatului, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de joi, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:

  • Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
  • În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
ADVERTISING

Textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.

Impact bugetar de 2 miliarde

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a precizat că impactul bugetar este de aproximativ 2 miliarde de lei. Suma va fi suportată de la bugetul Ministerului Educaţiei, care va fi suplimentat la rectificare.

Chestionat dacă suportă bugetul de stat o astfel de cheltuială, pentru că iniţial de la Ministerul de Finanţe şi din Guvern a fost transmis că nu poate fi oferită o astfel de sumă, Ciolacu a replicat: „Este evident că am avut o problemă, o criză socială îndreptăţită cu profesorii şi atunci vom găsi soluţiile ca să acoperim această sumă”.

Sindicatele spuneau la prânz că e o variantă îmbunătățită

La prânz, la ieşirea de la negocierile de la Palatul Victoria, liderii sindicali au apreciat oferta Guvernului şi au precizat că, în plus, va exista o OUG care să prevadă majorarea salariului profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe ţară.

Prima tranşă a acestei majorări (de 40%) se va acorda în 2024, iar restul etapizat.

„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, mai arată comunicatul de presă al Executivul.

"Acum mergem la oameni, îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul", a precizat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

"Nu contează ce credem noi, contează ce spun colegii noştri. Veţi afla foarte curând ce se va întâmpla", a promis şi Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret.

 “Consider în momentul de față că e o variantă îmbunătățită și consultăm oamenii. Diseară vom da un răspuns. Guvernul vrea să promoveze actul normativ de mâine, ca sa intre în vigoare creșterile de la 1 iunie”, a adăugat Marius Nistor.

Iar Simion Hăncescu a atras atenția că noua ofertă este de apreciat pentru că prevede o majorare egală pentru toată lumea, „ceea ce e foarte important pentru că sunt oameni care au salarii mici”.

Iată filmul zilei de marți în criza din Educaţie - Profesorii au protestat în toată țara. Nici Guvernul, nici Iohannis nu i-au convins să oprească greva: „Nu cedăm! Demisia!” (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇