Ministrul Educației spune că toate salariile din Educație cresc, niciunul nu scade. Rog profesorii să se întoarcă la școală (VIDEO)

Ministrul Educației spune că toate salariile din Educație cresc, niciunul nu scade. Rog profesorii să se întoarcă la școală (VIDEO)

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s susținut o conferinţă de presă la sediul ministerului, cu scopul de a detalia prevederile OUG emisă joi de guvern, prin care se acordă majorări de salarii profesorilor. De asemenea, ministrul Educației a lămurit anumite informații apărute în spațiul public pe care le-a considerat false sau incorecte. Și i-a rugat pe profesori să se întoarcă la școală de săptămâna viitoare, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a examenelor de final de an școlar.

Conferinta de presa sustinuta de Ministrul Educatiei, Ligia Deca

Conferinta de presa sustinuta de Ministrul Educatiei, Ligia Deca

Publicată de Ministerul Educației – România pe Vineri, 2 iunie 2023

Toate salariile cresc, niciunul nu scade, a spus ministrul Educației, Ligia Deca, după ce profesorii s-au panicat, după ce au consultat anexa de la OUG aprobată joi de guvern, în care apăreau cifre care induceau ideea că unele salarii vor scădea.

Confuzia este generată de faptul că în anexă sunt listate doar salariile pentru gradația zero, pentru cei cu mai puțin de 3 ani vechime în Educație, a explicat Deca, dând asigurări că ministerul va trimite inspectoratelor școlare salariile pentru fiecare gradație în parte, de la 0 la 5.

ADVERTISING

Ea a atras atenția și că majoritatea sporurilor sunt procentuale și ele se vor aplica la o bază crescută, ceea ce va genera o sumă finală și mai mare pentru salariile profesorilor. Deca a dat mai multe exemple de sporuri care se acordă profesorilor - gradația de merit, spor pentru învățământ special, spor pentru dirigenție, spor pentru învățământ simultan, indemnizația pentru zonele izolate și spor de suprasolicitare neuropsihică.

„E important să nu vorbim doar de veniturile de bază. Ca o informație suplimentară, salariul mediul din Educație crește până spre 8.500 de lei brut. Acest salariu e în acest moment mai mare decât salariul mediu brut”, a mai spus ministrul Educației.

Despre informația că OUG ar fi neconstituțională, ministrul Deca a explicat că „avizul Consiliului legislativ a fost unul favorabil, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menţionată sintagma neconstituţională. Există o serie de observaţii, aşa cum este absolut firesc. Ordonanţa de urgenţă a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul Consiliului Legislativ”.

ADVERTISING

Explicația pentru modul intempestiv în care a fost aprobată OUG cu majorarea salariilor joi: ministrul Educației a spus că majorarea cu 1.000 de lei brut a fost solicitată de sindicate, guvernul a fost de acord, după care sindicatele au spus că au nevoie de timp pentru consultări. Iar guvernul a decis să aprobe OUG joi, pe 1 iunie, pentru ca majorarea să poată fi aplicată începând cu luna iunie.

Ministrul Educației a solicitat cadrelor didactice să se întoarcă la școală pentru a asigura un parcurs predictibil pentru cei câteva sute de mii de elevi care sunt în fața unor examene importante.

„Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie, iar perioada de înscriere la bac tot până pe 9 iunie. Evaluarea națională începe pe 19 iunie. E foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne întoarcem cu toții în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungirea perioadei de închidere a situației scolare și la reprogramări ale examenelor naționale. Având în vedere importanța ca toți elevii să-și poată susține examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții”, a spus Ligia Deca.

ADVERTISING

Ea a declarat că sunt aproximativ 183.000 de elevi de clasa a 8-a și 142.000 care termină liceul. „Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie să ne întoarcem la școală”, a spus Deca.

Dacă greva continuă, se ia în calcul reprogramarea examenelor, nu există varianta să fie înghețat anul școlar, a mai spus ministrul Educației.

De asemenea, ministrul a arătat disponibilitatea de a continua discuțiile pe alte revendicări ale profesorilor, după finalizarea grevei.

“Considerăm că putem avea dialogul pe alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în formatele pe care domnul prim-ministru le-a anunţat deja ieri. Și anume, în ceea ce priveşte legea salarizării, în contextul de negociere de la Ministerul Muncii, context în care Ministerul Educaţiei va susţine grila elaborată împreună cu federaţiile sindicale, ne vom lupta alături de ei ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită şi salarizarea pe care am gândit-o împreună ca fiind una decentă şi în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educaţiei.

Apoi, multe din solicitările pe care dumnealor le au care vizează ore suplimentare, reglare a chestiunilor care ţin de software-ul de salarizare, acestea se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral şi pot fi garantate prin Contractul colectiv de muncă şi Legea salarizării”, a spus Deca.

Ea a mai spus și că majorările salariale - acum prevăzute în trei tranșe - ar putea să aibă loc mai repede, dacă ovor permite condițiile economice.

„Ceea ce această notă de fundamentare clarifică este că și cazul unui context economic dificil, cum este cel de acum, am văzut cu toții că există o ordonanță care a limitat cheltuielile publice, angajamentul guvernamental este ca măririle salariale să se acorde în cele trei tranșe. Din punctul meu de vedere, ceea ce putem vedea în următorii ani este o avansare a sumelor mult mai rapid dacă lucrurile, din punct de vedere economic, stau bine. Ceea ce este clar este că angajamentul politic, guvernamental, există”, a conchis ministrul Educației.

Context

Joi, guvernul s-a reunit într-o ședință de urgență și a aprobat majorarea salariilor în Educație cu 1.000 de lei brut, varianta respinsă miercuri de sindicate. De altfel, sindicaliștii au anunțat că greva continuă, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre prelungirea anului școlar și decalarea examenelor.

Ministrul Educației a anunțat și cât ar urma să fie salariile profesorilor, după majorarea decisă astăzi de guvern.

Președintele Iohannis a reacționat iritat la decizia de continuare a grevei, transmițându-le acestora din Republica Moldova: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale, după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut? El a pus la îndoială și utilitatea liderilor sindicali ca interfață între guvern și profesori în negocierile pentru deblocarea crizei din Educație.

Liderul sindical Simion Hăncescu (FSLI) a reclamat că în ordonanța de urgență adoptată joi nu apare principala revendicare a sindicaliștilor din Educație, respectiv că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie. Lucru recunoscut vineri de guvern. Hăncescu a solicitat o altă ordonanță de urgență care să rezolve problema.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇