A început bătălia pentru Donbas. Rusia face primele asalturi cu măcelarii din Bucea

Oficialii de la Kiev au anunțat populația civilă să părăsească de urgență orașele Harkov, Lugansk și Donețk, care vor fi bombardate intens de artileria rusă și unde se vor da lupte grele în zilele următoare.
A început bătălia pentru Donbas. Rusia face primele asalturi cu măcelarii din Bucea
  • Trupele Moscovei fac manevre rapide, încercând să încercuiască forțele defensive ucrainene de pe frontul de est.
  • Mai multe asalturi asupra localității strategice Sloviansk au fost respinse până acum de militarii Kievului.
  • Experții în securitate susțin că rușii nu mai au resurse pentru a duce o campanie militară de lungă durată pe frontul de est.
  • Ucrainenii au cucerit mai multe localități din regiunea Herson, pe frontul de sud.

Azatbek Omurbekov, locotenent colonel, comandatul Brigăzii 64 a corpului de armată 35, este considerat a fi “măcelarul din Bucea (Bucha)”. Numele acestuia, numărul de telefon, adresa din Rusia au fost publicate de InformNapalm, un site de informații transmise de voluntari.

Există informații că militarii din subordinea sa au executat sute de civili în localitatea din vecinătatea Kievului. Colonelul, conform unei relatări a cotidianului The Times, a fost binecuvântat de Biserica Ortodoxă, înainte de a ajunge în Ucraina. Unitatea sa a venit din Khabarovsk, estul îndepărtat al Rusiei.

MacelarBuceaPoza
Colonelul rusAzatbek Omurbekov, considerat a fi responsabil pentru crimele de război din localitatea Bucea, Kiev – Sursa: East2West News

După 42 de zile de la declanșarea invaziei asupra Ucrainei de către Vladimir Putin, trupele Rusiei au fost înfrânte pe frontul din nord și încearcă să dea un asalt decisiv pe cel din est.

ADVERTISING

Bătălia pentru Donbas, regiunea din estul Ucrainei, unde se află și cele două republici autodeclarate independente Donețk și Lugansk, a început și va fi definitorie pentru acest conflict.

Până acum, Rusia a pierdut peste 18.000 de militari în războiul din Ucraina, conform datelor publicate de statul major de la Kiev.

Kremlinul a trimis la granițele țării vecine un număr de 190.000 de soldați înainte de declanșarea invaziei.

Rușilor nu le pasă de moralul trupelor

Conform celor mai ponderate proiecții, mai bine de jumătate din forțele active ale Moscovei au fost scoase din luptă în urma deceselor, a rănilor sau a echipamentului distrus.

“Unitățile rusești care s-au retras de la Kiev nu vor avea capacitate de luptă pentru o perioadă de timp și nu este clar dacă rușii intenționează să le readucă pe front prea curând”, se arată într-un raport realizat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, USA.

Bătălia pentru Donbas se va da în localitățile Izium și Sloviansk, aflate în regiunea Donețk, între orașele Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, și Donețk.

Conform unor informații, Izium este controlat de trupele ruse, dar militarii ucraineni se află în jurul localității și încearcă s-o recâștige.

Sloviansk se află sub controlul ucrainean, dar zilele trecute, rușii au realizat mai multe asalturi care au fost respinse. Controlul acestor două așezări, bombardate intens de Moscova, ar oferi posibilitatea forțelor ruse să intre în spatele liniilor defensive ucrainene desfășurate în estul Ucrainei.

“Operațiunile ofensive rusești la sud-est de Izium spre Sloviansk au continuat la scară mică și au fost înregistrate progrese limitate. Rusia nu a încercat încă să realizeze concentrații mari de forțe pe această axă, dar continuă, în schimb, să trimită grupuri tactice de batalion individuale pentru a avansa pe cont propriu”, se arată în raportul realizat de ISW.

Din această analiză reiese că Moscova nu mai dispune de suficiente forțe militare pentru a domina armata ucraineană pe acest front. Înfrângerea din nord a creat probleme în ce privește capacitatea de refacere a trupelor și de organizare a unui atac masiv.

“Cele mai performante, mai antrenate și mai bine echipate trupe au fost trimise de Rusia pe frontul de nord”, spune profesorul de studii strategice Philip P. Obrien, de la Universitatea St. Andrews, Marea Britanie.

“Obiectivul inițial al Moscovei a fost să ocupe Kievul și să schimbe regimul politic, dar pierderile sunt atât de mari încât o readucere a acestor trupe pe frontul de est ar însemna o nouă înfrângere în câteva săptămâni”, susține expertul britanic.

“Comandanților ruși nu le pasă de moralul propriilor forțe, dar acest lucru este deosebit de toxic. Dacă soldații lor cred că au devenit practic carne de tun pentru conducere, dorința lor de a lupta va scădea și mai mult decât se constată acum”, a scris profesorul Philip P. Obrien.

O armată care a rămas fără idei

Dar problemele Rusiei sunt mai mari de atât. În est se confruntă cu cea mai antrenată parte a armatei ucrainene, care duce lupte în zonă de opt ani și a construit în această perioadă un sistem defensiv performant.

Mariupol, orașul port la Marea Azov, e asediat de ruși de la începutul conflictului, a fost bombardat fără milă, dar nu au reușit să-l cucerească.

HartaFrontEst
Hartă Ucraina, frontul de sud și de est - Sursa: Spotmedia.ro / Google Maps

Din ultimele informații reiese că forțele ucrainene și-au consolidat defensiva în estul localității și fac incursiuni în zonele ocupate de ruși.

O altă slăbiciune a Moscovei se observă pe frontul de sud, unde contraofensiva ucraineană a intrat în regiunea Herson, controlată de ruși, și eliberează localitate după localitate, îndreptându-se spre singurul mare oraș ocupat de Kremlin, e vorba de Herson, capitala regiunii cu același nume.

„Ca urmare a acțiunilor ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inamicul a pierdut controlul asupra așezărilor Dobrianka, Novovoznesenske și Trudoliubivka. Luptele continuă în zona așezării Alexandrovka”, se arată într-un comunicat al Marelui Stat Major din Ucraina, localitățile enumerate fiind la nord și est de orașul Herson.

Din tot ce s-a întâmplat până acum, se observă că trupele Rusiei au o problemă și cu menținerea unei zone ocupate. Modul de luptă a ucrainenilor, în mici formațiuni, bine înarmate și mobile, provoacă mari pierderi forțelor ocupante.

“… un raport neconfirmat al informațiilor militare ucrainene sugerează că Moscova ar putea trimite în curând Brigada 64 de motorizate a Armatei 35, o unitate care ar fi comis crime de război în Bucea, în lupta din estul Ucrainei, în speranța că membrii vinovați ai acelei brigăzi și martori ai crimelor sale de război vor fi uciși în luptă cu forțele ucrainene”, se arată în raportul ISW.

Acesta fiind un mod ciudat de a-i pedepsi pe criminalii de război fără ca oficialii ruși să-și asume atrocitățile comise de acesta.

“Rușii par a fi rămas fără idei. Dacă trimiți trupe care au comis unele dintre cele mai grave crime înapoi în Ucraina, acestea vor motiva rezistența ucraineană, care s-a dovedit deja eficientă, la niveluri și mai înalte. E o idee stupidă”, a scris profesorul britanic Philip Obrien.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇