O bucată de pergament biblic veche de 2.000 de ani, descoperită în apropiere de Marea Moartă

O bucată de pergament biblic veche de 2.000 de ani, descoperită în apropiere de Marea Moartă

Un vechi pergament biblic, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit în Israel, lângă Marea Moartă, în rezervaţia naturală de la Nahal Ever. Este vorba despre un text din Vechiul Testament, potrivit francetvinfor.fr.

Timp de mai mulţi ani, pe dealurile de lângă Marea Moartă, în rezervaţia naturală Nahal Ever, arheologii israelieni au explorat zeci de grote. O cursă contracronomentru în faţa jefuitorilor. În interior, kilometri de galerii care sunt curăţate manual, atent, pentru a nu lăsa nimic în urmă.

ADVERTISING

Arheologii au găsit recent o comoară inestimabilă, nu mai mare de un timbru poştal: un fragment de pergament, redactat acum 2000 de ani. A fost desfăşurat cu grijă de un cercetător în laboratorul Autorităţii israeliene a antichităţilor. 

Textul este scris în greacă, dar cuvântul "Dumnezeu" apare aici în ebraica veche. Este un pasaj din Vechiul Testament. 

"Sunt fragmente dintr-un manuscris din care am descoperit bucăţi în anii 1950 şi la începul anilor 1960", a explicat Oren Ableman, specialist în manuscrise. Sunt piesele din acest mare puzzle, care face parte şi el din 900 de manuscrise păstrate la Muzeul Manuscriselor din Israel, o clădire sub supraveghere atentă şi concepută să reziste unei explozii nucleare.  

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇