Pergamentul „Cartea morților”, descoperit într-un mormânt din Egipt

Pergamentul „Cartea morților”, descoperit într-un mormânt din Egipt

Într-un puț funerar din Egipt, descoperit recent în vechiul cimitir Saqqara, a fost găsit un exemplar din pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri.

Astfel de pergamente erau folosite pentru a ghida decedatul prin viața de apoi, conținând tot felul de sfaturi și ”ponturi„. Cel de față conține capitolul 17 din „Cartea morților”. Pe el este scris numele proprietarului papirusului, Pwkhaef, arată Live Science.

Citește și Descoperire de proporții făcută în Egipt. Sunt intacte, deși au 2.500 de ani!

ADVERTISING

Puțul care conține pergamentul este doar una dintre descoperiri. Un întreg templu funerar în cinstea reginei Nearit (Neit) a fost dezgropat, chiar lângă piramida soțului ei, faraonul Teti, care a condus Egiptul din jurul anului 2323 î.e.n. până în 2291 î.e.n..

Construit din piatră, templul are trei depozite din cărămidă pe latura dinspre sud-est, unde erau aduse ofrande reginei și soțului ei, faraonul Teti.

În apropierea piramidei, echipa de arheologi egipteni a găsit o serie de puțuri de înmormântare, care conțin rămășițe ale oamenilor care au trăit în timpul dinastiilor 18 și 19 din Egipt (1550 î.e.n. – 1186 î.e.n.), potrivit anunțului făcut de Ministerul Egiptean al Antichităţilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cimitirul pare să fi fost folosit timp de peste 1.000 de ani. Dovadă sunt cele peste 50 de sicrie din lemn, descoperite până acum în 52 de puțuri funerare, împreună cu o gamă variată de obiecte.

În puțurile de înmormântare de lângă piramida faraonului Teti au mai fost descoperite un topor din bronz, jocuri de societate, statui ale lui Osiris și mai multe mumii.

Vezi și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇