Noi descoperiri despre pergamentele de la Marea Moartă arată că nu toate provin din acelaşi loc

Noi descoperiri despre pergamentele de la Marea Moartă arată că nu toate provin din acelaşi loc

Arheologii din Israel au anunțat că au făcut noi descoperiri despre pergamentele de la Marea Moartă.

Manuscrisele au rămas oarecum un mister de când au fost descoperite pentru prima dată în anii 1940, lăsând generații de cercetători să se întrebe cine le-a scris, unde și în ce scopuri, scrie Israel21c.

Pentru a ajuta la rezolvarea acestui mister, pergamentele au primit recent un tratament complet modern - testarea ADN-ului pieilor de animale pe care au fost scrise.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tel Aviv, Autoritatea pentru Antichități din Israel și Universitatea Uppsala din Suedia a reușit să identifice ADN-ul extras din piei.

ADVERTISING

Descoperirile sugerează că unele pergamente au fost aduse la Qumran din alte părți.

Pergamentele de la Marea Moartă, o colecție de aproximativ 25.000 de fragmente, descoperite în cea mai mare parte în peșterile Qumran, datează din secolul al III-lea î.e.n.

Împreună alcătuiesc rămășițele a aproximativ 1.000 de manuscrise care includ cele mai vechi copii ale textelor biblice, precum și texte apocrife și sectare, dintre care unele sunt considerate a fi opera unei secte evreiești radicale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aproape toate pergamentele de pe care am prelevat probe s-au dovedit a fi din piele de oaie. Cu toate acestea, s-au descoperit că două dintre ele sunt făcute din piele de vacă”, a spus unul dintre cercetători.

I.O.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇