Jeff Bezos a dat în judecată guvernul SUA şi NASA

Jeff Bezos a dat în judecată guvernul SUA şi NASA

Blue Origin, compania spaţială a lui Jeff Bezos, a dat în judecată guvernul SUA şi NASA.

Motivul: decizia de a atribui SpaceX, fondată de Elon Musk, un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru construcţia unui modul lunar.

Potrivit Blue Origin, procesul înregistrat vineri într-o instanţă federală este ”o încercare de a remedia neregulile din procesul de achiziţie legat de Human Landing System al NASA”, transmite Reuters.

Compania consideră că ”problemele identificate în procedura de achiziţie şi rezultatul acesteia trebuie rezolvate pentru a reinstaura corectitudinea, a crea concurenţă şi a asigura revenirea în siguranţă pe Lună a Americii”.

ADVERTISING

Luna trecută, GAO (U.S. Government Accountability Office) a dat câştig de cauză NASA, în legătură cu decizia acesteia de a selecta un singur furnizor de modul lunar, respingând contestaţia Blue Origin.

Procesul Blue Origin rămâne confidenţial, iar NASA trebuie să răspundă contestaţiei până pe 12 octombrie.

NASA, care nu a comentat imediat procesul intentat de Blue Origin, a afirmat în iulie că ”decizia GAO va permite NASA şi SpaceX să stabilească un termen pentru primul zbor cu echipaj uman pe Lună din ultimii 50 de ani”.

ADVERTISING

SpaceX nu a comentat deocamdată informaţia despre plângerea făcută de Blue Origin.

Context

În luna aprilie, NASA a atribuit SpaceX un contract pentru a construi o navă spaţială lunară cel mai devreme până în 2024.

Blue Origin susţine că NASA a oferit SpaceX un avantaj incorect, pentru că i-a permis să îşi revizuiască preţul.

Bezos s-a oferit să acopere costuri de 2 miliarde de dolari ale NASA, dacă agenţia spaţială va atribui companiei Blue Origin contractul privind modulul lunar.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇