Petiție împotriva lui Bezos după ce a cheltuit 5,5 miliarde de dolari ca să stea 4 minute în spațiu. 7 probleme globale care puteau fi rezolvate cu banii aceștia

Petiție împotriva lui Bezos după ce a cheltuit 5,5 miliarde de dolari ca să stea 4 minute în spațiu. 7 probleme globale care puteau fi rezolvate cu banii aceștia

Peste 182.000 de persoane au semnat o petiție prin care își arată supărarea față de aventura lui Jeff Bezos la limita spațiului.

Intitulată ”Jeff Bezos să nu se mai întoarcă pe Pământ”, petiția a fost lansată în glumă. În ea nu sunt de altfel trecute multe motive, ci doar că ”miliardarii nu ar trebui să existe nici pe Pământ, nici în spațiu, dar dacă aleg a doua variantă, atunci ar trebui să rămână acolo”.

Oamenii au găsit însă rapid motive mai serioase pentru a semna petiția. Bezos e cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 200 de miliarde de dolari. Și pandemia se poate spune că i-a priit, de vreme ce în 2020 a acumulat peste 70 de miliarde de dolari.

ADVERTISING

În același timp, Bezos plătește taxe la nivelul cetățenilor obișnuiți și asta a înfuriat pe multă lume.

Șeful Amazon a fost criticat pentru că, în timp ce peste 63% dintre americani trăiesc de la un salariu la altul, afectați de măsurile anti-COVID, miliardarii lumii fac curse spațiale.

Potrivit Global Citizen, călătoria de ieri de 4 minute l-a costat pe Bezos 5,5 miliarde de dolari și publicația a făcut o listă cu crizele globale care ar fi putut fi ameliorate, dacă nu chiar rezolvate.

Ar fi salvat aproape 40 de milioane de oameni de foamete

Programul Mondial pentru Alimente a lansat de curând o provocare miliardariilor care se întrec către spațiu - Jeff Bezos, Elon Musk și Richard Branson - să doneze 6 miliarde de dolari pentru a ajuta 41 de milioane de oameni să nu moară de foame anul acesta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Finanțarea completă pentru COVAX

Programul COVAX prin care Organizația Mondială a Sănătății încearcă să asigure vaccinuri anti-COVID pentru țările sărace.

Se dorește ca până la finalul anului viitor prin COVAX să fi fost două miliarde de vaccinuri, iar pentru asta era nevoie de cel puțin 2,6 miliarde de dolari. OMS face apel constant la state să asigure finanțarea COVAX, pentru ca nu sunt destui bani pentru program.

Asigurarea de ajutor umanitar în țările cu războaie

Sunt multe misiuni umanitare în lume, în special în zonele răvășite de conflicte armate, și toate suferă de subfinanțare.

Cu banii dați de Bezos să ajungă în spațiu ar fi putut finanța intervenții umanitare de urgență în Nigeria (1 miliard de dolari), Congo (2 miliarde de dolari), Afganistan (1,2 miliarde de dolari), Venezuela (7 miliarde de dolari), Yemen și Cornul Africii (6 miliarde de dolari).

ADVERTISING

Finanțarea completă a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii

Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii ajută comunitățile rurale să ia măsurile necesare pentru a-și spori recoltele, a le adapta la schimbările climatice și a avea acces la lanțul comercial.

Organismul internațional are nevoie de 350 de milioane de dolari pentru a putea continua programul. Cam primele 30 de secunde din zborul lui Bezos.

Educație

Educația nu poate aștepta e o organizație care se ocupă de educația copiilor migranți, forțați să-și părăsească locurile natale din cauza conflictelor sau a dezastrelor naturale.

Din cauza pandemiei, 3 miliarde de copii nu au mai putut merge la școală în întreaga lume și la mulți dintre ei revenirea în bănci nu mai este posibilă fără intervenție. Pentru aceștia, organizația a pus la punct un program prin care speră să elimine decalajele în educație. Ca să facă asta la nivel global, are nevoie de 8,5 miliarde de dolari.

Schimbările climatice

Zborul lui Bezos în spațiu a avut un impact major asupra mediului. Astfel, Global Citizen consideră că mai util era ca banii pentru această acțiune poluatoare să se fi dus către investiții în energii regenerabile, refacerea ecosistemelor care ajută la diminuarea poluării sau în clădiri mai eficiente energetic.

Criza climatică necesită sute de milioane de dolari în fiecare an pentru a fi ținută în frâu la nivel global.

Copaci

Un copac îmbunătățește calitatea aerului și a apelor subterane, absoarbe emisiile de gaze, reduce căldura, poate oferi mâncare, adăpost și are un rol în general terapeutic pentru oameni. Potrivit revistei Nature, un puiet costă între 1 și 3 dolari.

Astfel, cu banii dați pentru visul spațial ar fi putut planta cel puțin 5 miliarde de copaci, pentru un paradis pământean.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇