Cei mai bogați 25 de americani, printre care Bezos, Buffett și Elon Musk, plătesc impozite minuscule. Spun că preferă să-și doneze averile decât să dea bani la stat

Cei mai bogați 25 de americani, printre care Bezos, Buffett și Elon Musk, plătesc impozite minuscule. Spun că preferă să-și doneze averile decât să dea bani la stat

25 dintre cei mai bogați americani, inclusiv Jeff Bezos, Warren Buffett sau Elon Musk, au plătit o ”rată reală a impozitului” pe veniturile din perioada 2014-2018 de doar 3,4%.

Acestea sunt concluziile unei anchete făcute de ONG-ul ProPublica, care a analizat nivelul real al taxelor plătite de unii dintre cei mai cunoscuți și bogați oameni.

Mai exact, cei mai bogați 25 de americani au plătit cumulat taxe de 13,6 miliarde de dolari, deși valoarea totală a averii lor nete din același interval a fost de peste 401 miliarde de dolari.

În comparație, o gospădărie cu venituri medii a plătit taxe de 14%, arată datele Fiscului american.

ADVERTISING

Bezos nu doar că a avut ani în care nu a plătit nicio taxă, dar a și primit bani

Investigația a scos la iveală că, de exemplu, Jeff Bezos nu a plătit nicio taxă în 2007, deși la acel moment fondatorul Amazon era deja miliardar, informează The Guardian.

În 2011, când averea sa netă ajunsese la 18 miliarde de dolari, Bezos a reușit nu doar să nu plătească nicio taxă federală, dar a și primit 4.000 de dolari pentru copiii săi.

Anul trecut, în 2020, averea netă a lui Bezos a ajuns la 200 de miliarde de dolari.

Buffett a plătit impozite reale de 0,1%, Musk de 3,27%

Cazul șefului Amazon nu este singular. Warren Buffett, fodatorul Berkshire Hathaway, a plătit între 2014 și 2018 taxe de doar 23,7 milioane de dolari, pentru un venit raportat de 125 de milioane de dolari.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acea perioadă averea lui Buffett a crescut cu 24,3 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o ”taxă reală” de doar 0,1%.

Un nivel puțin mai ridicat a plătit fondatorul Tesla și SpaceX, Elon Musk - 3,27%, în timp ce fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg a plătit un impozit real de 1,3% din venituri.

ProPublica subliniază că niciunul dintre cei 25 nu e acuzat de vreo ilegalitate, ci doar vrea să atragă atenția asupra inechităților sistemului de impozitare american.

Miliardarii Americii reușesc să apeleze la strategii de evitare a plății taxelor care nu sunt la îndemâna cetățenilor de rând.

ADVERTISING

”Averea lor derivă din creșterea fulminantă a valorii bunurilor lor, precum acțiuni sau proprietăți. Aceste câștiguri nu sunt impozabile în legislația americană decât în momentul în care miliardarii decid să le vândă”, atrage atenția ProPublica.

Miliardarii spun că preferă să doneze decât să dea bani la stat

Contactați de ONG, Bezos a refuzat să comenteze, în timp ce Elon Musk a răspuns cu un singur semn de întrebare. După ce i-au fost trimise întrebări detaliate nu a mai răspuns.

În schimb, Michael Bloomberg, care are o avere estimată de Forbes la 59 de miliarde de dolari, a răspuns printr-un purtător de cuvânt că prin acțiunile caritabile pe care le face donează aproximativ 75% din venitul anual.

Buffett, care are o avere estimată de Forbes la 96 de miliarde de dolari, și-a apărat practicile într-un email remis ONG-ului în care spune că 99% din averea sa va fi donată ”în timpul vieții și după moarte”. În 2020, el a donat aproximativ 2,9 miliarde de dolari.

”Consider că banii dați astfel vor fi mai de folos societății decât să contribuie la scăderea ușoară a datoriei mereu în creștere a SUA”, a spus Buffett.

Biden vrea să crească taxele pentru bogați

Ancheta vine în contextul în care preşedintele Joe Biden şi parlamentarii democraţi vor să mărească taxele impuse corporaţiilor şi persoanelor cu venituri de peste 400.000 de dolari, pentru finanţarea programului de investiţii în infrastructură, în valoare de 2.000 de miliarde de dolari.

Biden a declarat recent că vrea să mărească taxa pentru corporaţii de la 25 la 28% şi impozitul pe venit de la 37 la 39,6%.

Republicanii nu sunt de acord cu majorarea taxelor pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇