Biden prezintă, în primul discurs în Congres, un plan de 1,8 trilioane de dolari. Taxează bogații ca să ajute familiile cu copii

Biden prezintă, în primul discurs în Congres, un plan de 1,8 trilioane de dolari. Taxează bogații ca să ajute familiile cu copii

Președintele Joe Biden urmează să anunțe miercuri, în primul său discurs în fața Congresului, detaliile unui plan de 1,8 trilioane de dolari.

Pachetul de ajutor, numit Planul pentru Familiile Americane, este parte din eforturile de a revitaliza economia și a asigura o revenire egală pentru toate categoriile sociale. În el sunt incluse sume pentru educație, îngrijirea copiilor sau concediu cu plată pentru părinți.

”Este o investiție în generațiile viitoare, în familiile viitoare”, a spus un oficial de la Casa Albă, citat de CNN.

ADVERTISING

Biden vrea să finanțeze acest pachet prin suprataxarea celor bogați. Președintele a spus că vrea să recompenseze munca, nu avuția. Noile măsuri ar urma să aducă în următorii 10 ani 1,5 trilioane de dolari.

Pachetul vine în completarea Planului de Locuri de Muncă pentru Americani, care intenționează crearea de noi joburi prin investiții masive în infrastructură rutieră, poduri, căi ferate, rețele de comunicații și școli.

Și pentru acest prim pachet sunt avute în vedere creșteri de taxe pentru anumite sectoare, astfel că Administrația Biden spune că în următorii 15 ani investițiile vor fi acoperite.

ADVERTISING

E de așteptat ca Biden să fie întâmpinat cu rezistență în Congres, chiar și din partea democraților.

Iată câteva dintre principalele măsuri din Planul lui Biden pentru Familiile Americane:

  • mese gratuite sau cu preț redus pentru copii (ar beneficia peste 30 de milioane de copii)
  • doi ani de colegiu să fie gratuiți - asta ar urma să ajute 5,5 milioane de studenți. Mai sunt luate și alte măsuri pentru minoritățile de culoare sau burse și programe pentru studenții din familii cu venituri reduse
  • părinții vor beneficia de până la 12 săptămâni de concediu plătit ce va putea fi luat pentru cei care vor să petreacă mai mult timp cu copiii sau trebuie să aibă grijă de o rudă bolnavă, să integreze plecarea unei persoane dragi în misiuni militare, să își revină în caz de viol sau violență domestică. Aproximativ 30 de milioane de angajați din sectorul privat plătiți cu salariu minim sau cu jumătate de normă nu au avut deloc concediu în timpul pandemiei.
  • în jur de 200 de miliarde vor fi investite în grădinițe și creșe
  • burse și programe pentru profesori ca să încurajeze formarea în acest domeniu, având în vedere că SUA se confruntă cu o criză a profesorilor.
  • familiile cu venituri mici și medii nu vor plăti mai mult de 7% din venituri pentru îngrijirea copiilor mai mici de 5 ani.
  • salariile angajaților din domeniile de creștere a copiilor vor fi crescute până la 15 dolari pe oră. Acum sunt în jur de 12 dolari pe oră.
ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇