Primii turiști spațiali se îmbarcă duminică în nava SpaceShipTwo a companiei Virgin Galactic, care este deținută de miliardarul Richard Branson.
Excursia spațială de câteva zeci de minute va fi urmată de un zbor similar pregătit de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, iar apogeul va fi atins de excursiile planificate de Elon Musk, care vor fi adevărate sejururi în spațiu, dincolo de orbită, scrie Reuters.
Dar să vedem cum se luptă cei trei miliardari, Jeff Bezos, Elon Musk și Richard Branson, pentru a deschide ușa spre noua eră a zborurilor comerciale spațiale.
Virgin Galactic: Richard Branson lansează zborul suborbital pe 11 iulie
Pe Virgin Galactic, al lui Richard Branson, s-au făcut 600 de rezervări deja, în condițiile în care un bilet costă 250.000 de dolari.
Compania își va începe efectiv activitatea comercială în 2022, când prețul va fi de 40.000 de dolari pentru un bilet.
Sistemul reutilizabil SpaceShipTwo al companiei Virgin Galactic presupune ca aeronava VSS Unity să fie ridicată la 80 de kilometri altitudine (zona considerată de SUA limita spațiului) de către un transportor numit VMS Eve, înainte de separare.
Virgin Galactic estimează că zborul va dura de aproximativ 90 de minute, de la lansare până la aterizare, și include câteva minute de imponderabilitate.
Naveta companiei Virgin Galactic poate găzdui șase pasageri: doi membri ai echipajului și șase turiști.
Ca toate afacerile lui Richard Branson, Virgin Galactic este finanțată public. Acțiunile sale au atins valoarea maximă în iunie 2021, la aproximativ 60 de dolari.
Blue Origin: Jeff Bezos pregătește lansarea pentru 20 iulie
Compania Blue Origin, deținută de Jeff Bezos, plănuiește să le ceară pasagerilor cel puțin 200.000 de dolari pentru o călătorie. Prețul a fost stabilit pornind de la estimările privind planurile rivalilor, dar sunt mari șanse ca Bezos să-și schimbe planurile.
În orice caz, compania Blue Origin nu a făcut încă publice prețurile pe termen lung.
Cu toate acestea, un pasager care a dorit să-și păstreze anonimatul a licitat deja pentru un loc la bordul navei, la primul zbor, achitând 28 de milioane de dolari pe bilet.
Capsula New Sheperd de la Blue Origin este propulsată în spațiu, unde se produce separarea de racheta. Ea zboară la peste 100 de kilometri, limită cunoscută în mod obișnuit ca linia Kármán.
Racheta urmează să se întoarcă singură la locul de lansare, iar cabina presurizată urmează să se întoarcă pe Pământ fiind susținută de parașute. Aceasta are șase geamuri, printre cele mai mari folosite în spațiu până acum.
Blue Origin poate primi șase pasageri.
În ceea ce privește investiția, fondatorul companiei a dat de înțeles că va vinde acțiuni Amazon în valoare de aproximativ un miliard de dolari pentru a finanța compania.
SpaceX: Ce oferă Elon Musk călătorilor în spațiu
Nava SpaceX a lui Elon Musk a transportat deja un echipaj către Stația Spațială Internațională, iar compania plănuiește să trimită un echipaj format în întregime din civili pe orbită în septembrie.
Musk susține, de asemenea, că miliardarul japonez Yusaku Maezawa va zbura în jurul lunii la bordul rachetei Starship a SpaceX, în 2023.
Capsula Dragon de la SpaceX poate să transporte până la șapte pasageri și este poziționată peste racheta reutilizabilă Falcon de care se folosește pentru a ajunge în spațiu.
Un zbor orbital, cum face SpaceX al lui Elon Musk, costă zeci de milioane de dolari și înseamnă de obicei mai multe zile sau săptămâni în spațiu. Misiunile SpaceX ar urma să dureze între trei și patru zile, de la lansare până la întoarcerea pe pământ.
Și Space X este o companie privată, care a atras miliarde de dolari în runde de finanțare succesive. Printre principalii investitori se numără compania Alphabet (proprietarul Google) și Fidelity.
Elon Musk susține că din banii încasați pentru zborurile charter SpaceX va finanța următoarele misiuni pe lună și poate chiar pe Marte.