Încă un animal se adaugă pe lista celor suficient de inteligente pentru a folosi unelte

Încă un animal se adaugă pe lista celor suficient de inteligente pentru a folosi unelte

Un studiu recent a arătat că vidrele de mare, în special femelele, folosesc instrumente pentru a avea acces mai ușor la hrană.

Aceste unelte, cum ar fi pietrele și scoicile, le facilitează accesul la hrană, mai cu seamă atunci când e vorba despre moluște închise în cochilii, dar nu numai.

Cercetători de la mai multe instituții au monitorizat 196 de vidre de mare, marcate prin radio de-a lungul coastei californiene, descoperind că acestea folosesc unelte pentru a se hrăni, ceea ce le permite inclusiv să-și protejeze sănătatea dentară.

ADVERTISING

Oamenii de știință au constatat că și masculii și femelele știau să folosească unelte, dar cel mai des le utilizează cele din urmă, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science și citat de Phys.org. Mai mici decât masculii și cu o mușcătură mai puțin puternică, acestea încercau să compenseze “handicapurile” folosindu-se de ustensilele găsite în natură, au observat oamenii de știință.

Vidrele de mare se confruntă cu provocări, deoarece prăzile lor preferate, scoicile abalone și aricii de mare, sunt din ce în ce mai rare. Acest lucru le-a determinat să se orienteze către viețuitoare cu carapace mai dură, cum ar fi crabii și scoicile, ceea ce le poate deteriora dinții în acest proces.

ADVERTISING

Sănătatea dentară este crucială pentru supraviețuirea vidrelor, deoarece dinții uzați sau deteriorați pot duce la înfometare. Utilizând unelte pentru a deschide o varietate de prăzi, vidrele își pot diversifica dieta și își pot satisface nevoile calorice.

S-a constatat că femelele de vidră, în special, aveau mai puține leziuni dentare decât masculii, probabil datorită frecvenței mai mari cu care apelau la unelte.

Această tendință a femelelor de a recurge mai des la unelte a fost observată și la alte specii, cum ar fi delfinii, cimpanzeii și bonobo, unde femelele transmit adesea aceste comportament și urmașilor.

ADVERTISING

Vidrele de mare sudice, incluse pe lista speciilor amenințate, sunt esențiale pentru ecosistemele marine din California, unde ajută la menținerea echilibrului populației de alge prin vânarea aricilor de mare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇