O specie de papagali folosește ustensile pentru mâncat, în sălbăticie. Mai inteligente decât ciorile! (Video)

O specie de papagali folosește ustensile pentru mâncat, în sălbăticie. Mai inteligente decât ciorile! (Video)

De ceva vreme știm deja că ciorile sunt specialiste în folosirea ustensilelor, grație inteligenței lor. Dar nu departe sunt și papagalii din specia cacadu. De fapt, un studiu recent chiar le recunoaște superioritatea asupra ciorilor.

Papagalii din specia Cacadu Goffin au fost observați în premieră, în sălbăticie, creându-și instrumente care să le ajute să mănânce o specie de fructe de mango, Cerbera manghas.

Vezi și Dovada clară că încă evoluăm: O arteră din ce în ce mai prezentă la generațiile noi

ADVERTISING

Specia, originară în insulele Tanimbar, în Indonezia, demonstrase și anterior că este capabilă să folosească intrumente, cel puțin în captivitate. Numai că nu se știa dacă și păsările sălbatice sunt apte de așa ceva. În cadrul studiului, au fost studiate 15 păsări sălbatice, ținute o vreme în captivitate, tocmai pentru a putea fi observate. Acestora li s-a furnizat fructul, toxic pentru oameni, dar nu și pentru ele, și imediat două exemplare, mai vârstnice, l-au luat și au urcat în copaci cu el.

Acolo, și-au făurit trei cuțite, de diferite mărimi, fiecare fiind folosit pentru altă operațiune, pentru a ajunge la pulpa fructului, relatează IFL Science.

ADVERTISING

De menționat e faptul că doar păsările vârstnice au părut că cunosc această tehnică. Cele tinere au încercat să le copieze comportamentul, ceea ce demonstrează că nu e un comportament înnăscut, ci învățat.

Apoi, s-a observat că fiecare pasăre avea tactica ei, cu ajutorul căreia ajungea la același rezultat, un comportament superior ciorilor sau cimpanzeilor, care ”copiază” unul de la altul, după cum au concluzionat oamenii de știință.

Snippet: Wild cockatoos make their own cutlery sets

Citește și Cea mai rară primată din lume, filmată făcând un lucru surprinzător. Mai există speranțe!

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇