Un papagal cu dizabilități reușește în premieră să-și facă toaleta folosindu-se de ustensile (Video)

Un papagal cu dizabilități reușește în premieră să-și facă toaleta folosindu-se de ustensile (Video)

Din ce în ce mai multe dovezi ale inteligenței păsărilor sunt descoperite. Recent, oamenii de știință au găsit un papagal kea, căruia îi lipsea mai bine de jumătate de cioc, făcându-și toaleta cu ajutorul ustensilelor găsite în natură.

Papagalul Bruce, găsit în 2013 în Noua Zeelandă și dus într-o rezervație pentru că îi lipsea mare parte din cioc, iar oamenii de știință s-au temut că nu va supraviețui în natură, a surprins pe toată lumea nu doar prin faptul că putea să-și poarte de grijă, dar reușea chiar să-și toaleteze penajul.

ADVERTISING

Papagalul, din specia Nestor notabilis, despre care se crede că nu a venit pe lume așa, ci un accident l-a lăsat fără parte din cioc, e primul observat folosind instrumente din natură pentru a-și curăța penajul, arată IFL Science.

Citește și Corbii tineri sunt chiar mai inteligenți decât maimuțele adulte

Dacă în captivitate au mai fost observate astfel de comportamente sau măcar tentative, e primul papagal din această specie, inteligentă de altfel, venit din sălbăticie cu astfel de obiceiuri, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De când a ajuns în rezervație, Bruce a primit mâncare moale. Cu toate acestea, a fost observat mâncând orice, semn că s-a adaptat perfect și dizabilitatea sa nu-i pune foarte mari probleme.

Self‐care tooling innovation in a disabled kea (Nestor notabilis)

Vezi și Câțiva papagali dintr-un parc natural au fost izolați, pentru că îi înjurau pe vizitatori


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇