Astronomii au găsit o gaură neagră chiar în ”curtea noastră cosmică”

Astronomii au găsit o gaură neagră chiar în ”curtea noastră cosmică”

O gaură neagră cu o masă deloc neglijabilă a fost descoperită chiar în ”curtea noastră cosmică”, au anunțat oamenii de știință americani.

Dimensiunile sale sunt considerabile, ea având o masă de 12 ori mai mare decât soarele nostru. În plus, e relativ aproape, la ”doar” 1.550 ani-lumină depărtare de Pământ, anunță Science Alert, care citează un raport publicat de Astrophysical Journal.

Descoperirea unei găuri negre este un eveniment în sine. Printre cele mai fascinante și misterioase obiecte din Univers, acestea se formează atunci când stelele masive trec prin colaps gravitațional, la sfârșitul vieții lor, și își spulberă învelișurile exterioare în timpul unei explozii de proporții cunoscută drept supernova.

ADVERTISING

Rămășițele stelare ajung atât de dense încât curbura spațiu-timp devine infinită în apropierea lor și gravitația atât de intensă încât nimic - nici măcar lumina - nu mai poate scăpa. Asta face ca găurile negre să fie imposibil de observat cu telescoapele optice convenționale, care studiază obiectele în lumina vizibilă.

Prin urmare, astronomii caută de obicei găurile negre în lungimi de undă non-vizibile sau prin observarea efectului acestora asupra obiectelor din apropiere.

Această gaură neagră de mari dimensiuni a fost detectată în urma analizării datelor oferite de Gaia Data Release 3 (DR3).

ADVERTISING

Datorită distanței sale relativ mică față de noi, această gaură neagră reprezintă o șansă nemaipomenită de studiu pentru astrofizicieni, au anunțat specialiștii de la Universitatea din Alabama Huntsville (UAH), cei care au făcut descoperirea.

Conform estimărilor actuale, un milion de stele vizibile din galaxia noastră ar putea avea găuri negre masive care le însoțesc.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇