O gaură neagră mușcă dintr-o stea la fiecare 114 zile (Video)

O gaură neagră mușcă dintr-o stea la fiecare 114 zile (Video)

O echipă internațională de astronomi a detectat o erupție violentă de lumină emanată de o galaxie aflată la 570 de milioane de ani-lumină depărtare de noi, care se repetă la fiecare 114 zile pământene.

Curând, oamenii de știință au aflat și care este cauza acestui fenomen: erupțiile repetate sunt cauzate de o gaură neagră supermasivă, cu o masă de aproape 20 de ori mai mare decât cea din centrul Căii Lactee, care consumă câte o bucată uriașă din steaua care o orbitează, ori de câte ori steaua se apropie de ea.

ADVERTISING

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul datelor de la NASA și al unei rețele de telescoape de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, arată Futurism.

„Este foarte palpitant, pentru că am mai văzut găuri negre, dar nu am mai văzut așa ceva până acum, adică o gaură neagră care să producă o erupție regulată de lumină”, a explicat Patrick Vallely, de la Universitatea de Stat din Ohio și unul dintre autorii studiului.

Steaua se apropie de gaura neagră pe o orbită foarte eliptică, pierzând aproape de trei ori mai mult decât masa lui Jupiter de fiecare dată când se apropie de aceasta. Erupțiile care însoțesc acest fenomen sunt vizibile de pe Terra.

ADVERTISING

Citește și A fost publicată cea mai mare hartă 3D a Universului realizată vreodată (Video)

Până acum, astronomii au reușit să observe 17 erupții care au avut loc la fiecare 114 zile pământene, o regularitate care nu au mai fost văzută până acum.

Totodată, echipa a reușit să prezică cu succes erupții la data de 6 septembrie și 26 decembrie 2020.

Vezi și Au crezut că e o gaură neagră, cea mai apropiată de Pământ, dar era cu totul altceva

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇