Acesta este unul dintre cele mai mari izopode. Și e o specie nou-nouță, numită Darth Vader al oceanelor

Acesta este unul dintre cele mai mari izopode. Și e o specie nou-nouță, numită Darth Vader al oceanelor

Din apele Oceanului Indian, în apropiere de Indonezia, a fost scos unul dintre cele mai mari izopode găsite vreodată. De fapt, au fost prinse două, ambele din aceeași specie, nou-nouță.

Izopodele, peste 10.000 de specii în total, trăiesc atât pe uscat, cât și în apă. Pot varia în lungime de la câțiva milimetri la 50 de centimetri, arată Live Science. Genul Bathynomus reunește cele mai mari izopode. Iar cele două exemplare găsite recent sunt printre cele mai mari găsite vreodată în sălbăticie.

Citește și O ciudată specie înrudită cu elefantul, dar minusculă cât un șoarece, a fost redescoperită, după 50 de ani

ADVERTISING

Specia de care aparțin e una nouă. E prima mare specie de izopode descoperită în ultimii 10 ani și prima din genul Bathynomus găsită lângă apele indoneziene.

Mici sau mari, izopodele au niște trăsături în comun, cum ar fi patru seturi de mandibule, ochi compuși, două seturi de antene și un corp segmentat, format din șapte părți, fiecare având setul său de picioare.

Cei doi indivizi din specia B. rakasa, cea descoperită recent, o femelă și un mascul, au fost găsiți la adâncimi de 950 - 1.260 de metri. Această specie ajunge până la 33 de centimetri și a fost numită Darth Vader al oceanelor.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇