Oamenii de știință au descoperit o specie de broască din jungla braziliană care trăiește în harem. Practic, masculul trăiește cu două femele, care îi rămân loiale toată viața.
Cu această nouă specie din ordinul amfibienilor s-a dovedit că în rândul tuturor animalelor – fie că sunt pești, reptile, mamifere, păsări și chiar nevertebrate – se practică poligamia, arată Science Alert.
Autorul studiului, Fabio de Sa, de la Universidade Estadual de Campinas, a explicat că, în urma acestei descoperiri, s-a dovedit că poligamia este prezentă la absolut toate tetrapodele (vietăți cu patru picioare).
Citește și Evoluția a redus acești pești la organe genitale și inimă. Se atașează de femelă și fuzionează cu ea
Poligamia tinde să apară când masculii sunt forțați să se lupte pentru femele, în condițiile unor resurse de mediu - apă și hrană - sărăcăcioase.
Oamenii de știință au descoperit că masculii din specia Thoropa taophora se împerechează cu două femele, din care una dominantă și una secundară.
De obicei, femela dominantă e cea care se oferă, răspunzând strigătelor masculului cu propriile vocalize. Cât timp se împerechează, femela secundară privește, au observat autorii studiului. Între femelele acestei specii, competiția nu prea există.
Totuși, femelele obțin uneori atenția masculului mâncând din mormolocii pe care acesta îi păzește, într-o baltă cu apă dulce. Masculul o gonește, însă, uneori, dacă este vorba despre o femelă dominantă, se împerechează cu ea, ceea ce duce la noi urmași.
Faptul că s-au descoperit mormoloci și pui mai mari ai acelorași părinți arată că relațiile sunt de lungă durată și avantajează atât masculii, cât și femelele.