Mai rău ca în filmele de groază: O ciupercă preia controlul asupra insectelor zombie și le obligă să infecteze alte insecte

Oamenii de știință au descoperit că o ciupercă parazit infectează cicadele din statul american West Virginia, preluând controlul nu numai asupra corpului, cât și a creierului lor. Totuși, parazitul nu le omoară, menținându-le în viață pentru propriile scopuri – să infecteze cât mai multe astfel de insecte.

Realitatea arată mai rău ca în filmele de groază cu zombie. Ciuperca parazit capabilă de o așa grozăvie face parte din specia Massospora, fiind o ciupercă psihedelică, ce conține chimicale care se găsesc și în ciupercile halucinogene, arată CNN, care citează un raport publicat de jurnalul PLOS Pathogens.

ADVERTISING

După ce își infectează gazda, ciuperca devorează aparatul genital al cicadei, abdomenul și partea din spate a insectei, adică mare parte din corpul său. În locul acestora vor apărea sporii ciupercii, au descoperit oamenii de știință de la West Virginia University.

Vezi și Își încep viața atât de adorabili și ajung să cântăreasca și 2 tone! Probabil cel mai ciudat pește din câți există

Chiar dacă, practic, insectele infectate nu mai au o treime din corp, dacă nu și mai mult, acesta fiind înlocuit cu spori, cicadele își văd de viață nefiind conștiente de ce li s-a întâmplat. Asta pentru că ciuperca-parazit le lasă în viață pentru a infecta, cu ajutorul lor, și alte insecte. Nu le-ar folosi la nimic să ucidă gazda.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Insectele infectate pot zbura și, chiar dacă nu mai au aparat reproducător, vor să se împerecheze și încearcă să facă asta. Mai mult, masculii infectați ”învață” ca prin minune să dea din aripi asemeni femelelor care invită potențialii parteneri la împerechere, infectând, astfel, alți masculi.

Oamenii de știință menționează că oricât de periculos ar părea totul, cicadele infectate nu reprezintă un pericol pentru oameni.

Citește și Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toate virusurile de pe pământ

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇