O echipă de tineri din România a câștigat competiția EU Datathon 2020, organizată de Comisia Europeană

O echipă de tineri din România a câștigat competiția EU Datathon 2020, organizată de Comisia Europeană

O echipă de tineri din România, formată din Răzvan Pistolea, Andrei Mocanu, Sergiu Eftimie și Adnan Temur, a câștigat competiția EU DATATHON 2020, organizată de Comisia Europeană.

„Felicitări, Răzvan, Adnan, Andrei și Sergiu ! Echipa din România a obținut premiul întâi în finala competiției EU DATATHON 2020 , în cadrul celei de-a patra provocări: ‘O Europă pregătită pentru era digitală’”, este mesajul Comisiei Europene.

Cei patru au câștigat 12.000 de euro cu un proiect numit Digital Dryads, care folosește imagini surprinse din satelit cu ajutorul programului european Copernicus EU pentru a monitoriza pădurile și pentru a combate defrișările ilegale.

ADVERTISING

La această ediție juruiul a avut de ales din 120 de propuneri. În finală s-a mai aflat o echipă din România, formată din Alexandru Teodorov, Laurentiu Neagu, Alexandra Dinu și Ancuța Nicu. Aceștia au propus o aplicație, Shield, care detectează știrile false.

EU Datathon 2020 finals (pitches, speakers and awards)

Cei patru români, ingineri software, cred cu tărie că pasiunea lor,  efortul, tehnologia și datele pot proteja pădurile din România și UE. 

Proiectul are ca scop combaterea defrișărilor și diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile.

Digital Dryads este un startup unic, cu o echipă multidisciplinară și cu o abordare inovativă. Proiectul monitorizează, analizează și alertează starea culturilor și pădurilor prin combinarea imaginilor dronelor aeriene cu imaginile multispectrale satelitare și tehnologii avansate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Echipa a folosit imaginile provenite de la sateliții europeni Copernicus Sentinel. 

Sper că nu divulg secretele juriului dar Digital Dryads este un exemplu minunat de valoare pe care un proiect cu date deschise îl poate aduce. Copernicus este ceva ce noi europenii ar trebui să fim cu adevărat mândri. Echipa Digital Dryads a luat datele Copernicus și le-a transformat în ceva foarte util, foarte puternic și cu un mesaj foarte important.

Paul Hofheinz- Președinte și Co-Founder pentru The Lisbon Council

Roboți inteligenți descarcă imagini satelitare de peste 1GB fiecare și le procesează cu tehnici precum: Computer Vision (viziune computerizată),  Machine Learning (învățare automată) și Deep Learning (învățare automată cu rețele neuronale adânci). Un robot inteligent procesează automat și neîncetat datele cu o viteză, un volum, și o precizie supraumane. 

ADVERTISING

Toate echipele finaliste au avut abordări și soluții inovatoare pentru a ajuta Europa să facă față provocărilor cheie prin utilizarea datelor deschise ale UE.

Johannes Hahn, Comisar EU pentru Buget și Administrație

Membrii echipei sunt:

  • Răzvan Pistolea, CTO AIception, absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București,
  • Sergiu Eftimie, absolvent al Facultății de Informatică la Universitatea Titu Maiorescu din București și doctorand în securitate cibernetică la Academia Tehnică Militară,
  • Andrei Mocanu, absolvent al Facultății de Telecomunicații din cadrul Universității Ovidius din Constanța și Universitatea Politehnica din București,
  • Adnan Temur, absolvent de Facultății de Telecomunicații din cadrul Universității Ovidius din Constanța și Universitatea Politehnica din București.

Deși infrastructura și algoritmii de prelucrare sunt complecși, rezultatele sunt hărți online interactive, intuitive și ușor de folosit pentru orice utilizator: individ, companie, minister, agenție, ONG și chiar și bunica ta.

Aplicația este publică, destinată atât pe desktop cât și pe mobil și accesibilă imediat direct din browser fără a necesita instalare. 

În interfața grafică prietenoasă putem vedea straturile (layere) cu diverse procesări: stratul de păduri , evoluția pădurilor în timp, alerte, APV-uri (act punere în valoare), zone protejate pentru fiecare an.

Zonele defrișate pot fi imediat corelate cu baza de date de APV-uri din SUMAL sau pot fi corelate cu zonele protejate (păduri virgine, quasi-virgine, UNESCO, Natura 2000).

Softul poate genera apoi rapoarte și histograme anuale pe țară sau pe fiecare județ.

Planurile de viitor ale companiei sunt concentrate pe creșterea numărului de beneficiari ai soluției software și urmărirea unei investiții care să permită dezvoltarea altor întrebuințări ale tehnologiei (ex: stresul coronamentului arborilor cauzat de ciuperci, boli, dăunători) și extinderea în industria de agri-tech.

Etapa finală a EU Datathon a fost organizată în data de 15.10.2020 de către Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇