Ciolacu spune că dacă PSD nu e invitat ca partid câştigător, nu va merge la consultările de la Cotroceni

Ciolacu spune că dacă PSD nu e invitat ca partid câştigător, nu va merge la consultările de la Cotroceni

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că PSD nu ar trebui să meargă la consultările de la Cotroceni, dacă nu este invitat ca partid câştigător al alegerilor parlamentare.

El a adăugat că reprezentanţii partidelor de dreapta şi preşedintele Klaus Iohannis nu ţin cont de rezultatul votului de duminică.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

„Trebuie să revenim în spiritul şi litera Constituţiei. Primul partid care trebuie chemat la Cotroceni trebuie să fie PSD şi sper din tot sufletul ca preşedintele să nu facă greşeala să invite PNL înainte. (…) Voi avea o discuţie cu colegii mei.

Dacă nu suntem invitaţi ca partid câştigător să mergem cu propunerea noastră, să nu mergem la aceste consultări. Cred că perioada campaniei şi a jignirilor a trecut şi este timpul ca preşedintele să intre în haina constituţională”, a afirmat Marcel Ciolacu, la TVR.

Ciolacu a declarat că reprezentanţii partidelor de dreapta şi preşedintele Klaus Iohannis nu ţin cont de rezultatul votului de duminică, dar ar trebui să recunoască eşecul politic total sancţionat prin vot de către români.

Iohannis spune că nu există un câștigător clar

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat luni seară, în prima sa reacţie după alegerile parlamentare, că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară.

USR între timp, împreună cu PLUS, a obţinut în 2016 8%, acum au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.

”Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate. Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu şi din acest motiv trebuia să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. În acest fel PSD-ul poate în fine, după un ciclu întreg de alegeri, PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice”, a declarat Iohannis.

El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta, care va putea să propună un Guvern de coaliţie.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: