Cioloş spune că își asumă funcţia de premier, dacă Iohannis îi va acorda această responsabilitate

Cioloş spune că își asumă funcţia de premier, dacă Iohannis îi va acorda această responsabilitate

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat duminică seară că îşi va asuma funcţia de premier, dacă preşedintele Klaus Iohannis îi va încredinţa această responsabilitate, dar că pentru alianţă va fi importantă mai ales stabilirea obiectivelor de guvernare.

„Vom începe cu discuţia pe programul de guvernare şi pe angajamentele de guvernare şi abia după aceea vom discuta de structura guvernului şi de împărţirea portofoliilor. Eu sunt foarte clar angajat să îmi asum această responsabilitate (de premier, n.red.) dacă preşedintele României îmi va acorda această responsabilitate, să formez un guvern”, a precizat Cioloş pentru TVR.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

La rândul său, Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat că, în cadrul consultărilor convocate de preşedintele Klaus Iohannis, alianţa îl va propune pe Dacian Cioloş ca premier.

Barna îl vrea pe Cioloș premier

Vom merge cu propunerea noastră de premier, cu colegul meu, Dacian Cioloş, şi vom vedea apoi care va fi decizia preşedintelui. (…) Lucrurile de negociat sunt cele 40 de angajamente foarte clare, foarte specifice, de la ‘Fără penali în funcţii publice’ ajunge în Constituţie, de la reglementarea problemei pensiilor speciale, de la ce înseamnă buget pentru infrastructura de sănătate, de la ceea ce înseamnă fără taxe pe salariul minim.

Lucruri foarte concrete, pe care le vom aşeza la masă începând de mâine încolo în discuţiile cu PNL şi, indiferent ce propunere de premier va decide preşedintele să îşi asume, acelea sunt de fapt elementele cu care USR PLUS se aşază la masă.

Miza nu este o persoană sau alta. Că asta am avut 30 de ani: persoane luminate, despoţi luminaţi care ne-au scos din foame şi ne-au băgat în sete. Realitatea este că miza, aşteptarea unora, este să se întâmple acele reforme pentru care USR a primit mandat de la cetăţeni„, a spus Barna.

Alianța USR-PLUS e dispusă să negocieze

Pe de altă parte, el a precizat că alianţa este hotărâtă să stea „la masa negocierilor, oricât va fi nevoie”, pentru a stabili calendarul obiectivelor de guvernare.

„Ştiu că este o aşteptare că, în două-trei zile, ‘Gata, luaţi trei ministere şi hai să ne apucăm să guvernăm’. Ca această guvernare să aibă o şansă şi să poată să facă reformele de care are atâta nevoie, e important să aşezăm cu rânduială aceste angajamente şi acest calendar de obiective, pe care USR PLUS îl susţine, să îl aşezăm de la bun început.

Din perspectiva asta, oricâtă presiune se va face din spaţiul public, din partea oricui, nu vom ceda şi vom sta să negociem până agreăm asupra fiecărui lucru foarte concret„, a declarat Barna.

El a menţionat că USR PLUS aşteaptă să vadă ce partide vor trece pragul electoral, pentru a vedea cum se va alcătui viitoarea majoritate parlamentară.