De pe băncile școlii din Sibiu, direct în cele mai mari competiții muzicale din Europa. Povestea unui copil-minune, a cărui viață s-a schimbat datorită unei burse

De pe băncile școlii din Sibiu, direct în cele mai mari competiții muzicale din Europa. Povestea unui copil-minune, a cărui viață s-a schimbat datorită unei burse

Dominique Simionescu este o tânără talentată, care la doar 19 ani vorbește despre competiții câștigate și concursuri jurizate. A avut norocul să întâlnească o învățătoare care să o îndrume spre perfecționare și a mai avut norocul să beneficieze timp de 12 ani de o bursă stART, creată chiar pentru copii ca ea.

Cu banii din bursă a reușit să își cumpere o orgă nouă, un laptop, un microfon și o boxa, iar câțiva ani mai târziu devine un nume în lumea muzicii internaționale.

”Sper ca, în viitor, profesorii și directorii să fie mult mai înțelegători cu elevii care au activități extrașcolare, pentru că în alte țări acești tineri sunt premiați și susținuți de școală”, povestește Dominique Simionescu pentru SpotMedia.ro.

Cum s-a născut pasiunea ta pentru muzică?

Am descoperit talentul de a cânta la vârsta de 4 ani. Atunci am învățat toată coloana sonoră a filmului ,,Veronica’’ și, împreună cu sora mea, am ținut ,,un concert’’ acasă (mai exact în bucătărie), unde spectatori au fost rudele noastre și prietenii de familie.

Vă pot spune că acest concert ,,Veronica’’, unde sora mea a interpretat rolul Veronicăi, iar eu toate celelalte personaje, a fost un mare succes. 

Primele ore de canto le-am luat, însă, la 8 ani, la recomandarea învățătoarei mele. Dânsa m-a încurajat să mă înscriu la Palatul Copiilor, la secția de muzică ușoară, și să continui pe acest drum.

Pot spune că de la vârsta de 8 ani a început viața mea, deoarece cariera mea presupune viața mea!

Cum ai descrie experiența ta cu școala românească, raportat la pasiunea ta?

Mă bucur că școlile românești oferă o bursă de performanță tinerilor care au activități extrașcolare, bursă de care am beneficiat și eu timp de 12 ani.

ADVERTISING

Nu pot să neg că am avut diferite discuții contradictorii cu anumiți profesori, care nu puteau înțelege că și concursurile sunt importante pentru mine, nu numai școala.

Ca o mică paranteză, o profesoară din gimnaziu mi-a dat o notă mai mică atunci când am răspuns din lecția de zi (mai exact am meritat 10 și dânsa mi-a dat 8), din cauză că am lipsit de la oră, pentru că am reprezentat școala la un concurs internațional.

Sper ca, în viitor, profesorii și directorii să fie mult mai înțelegători cu elevii care au activități extrașcolare, căci în alte țări acești tineri sunt premiați și susținuți de școală.

Nu vreau să închei acest răspuns, până nu mulțumesc din suflet dirigintei mele din gimnaziu și dirigintei din liceu, dar și directorilor de la școală/liceu, care mereu m-au susținut și m-au înțeles, atunci când am reprezentat școala/liceul la diferite competiții.

Cum s-a schimbat perspectiva ta, odată intrată în programele Școlii de valori? Spune-ne și cum ai aflat de burse, cum ai candidat la ele și dacă s-a schimbat în vreun fel viața ta după această experiență.

Am aflat de bursele stART prin intermediul unor amici din concursuri, care au avut onoarea de a beneficia de ajutorul financiar oferit de Școala de Valori.

Doi ani consecutivi m-am înscris la această bursă, iar doar în al treilea an am reușit să fiu beneficiara acestui ajutor financiar.

Cum s-ar zice: a 3-a oară cu noroc.

Atunci când am fost sunată și mi s-a spus că sunt o beneficiară a bursei, pur și simplu nu mi-a venit să cred. Nu am reacționat deloc, deoarece credeam că este un vis…nu credeam că după doi ani, când am fost respinsă, voi reuși să ,,câștig’’ în ultimul an în care puteam aplica. Se pare că speranța a murit ultima. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu ajutorul acestei burse am putut să îmi cumpăr o orgă ,,profi’’. Recunosc că aveam deja o orgă, dar era destul de veche și nu mai funcționa cum trebuia. Fără ajutorul burselor stART nu aș fi reușit să îmi achiziționez acest instrument, care mă ajută să mă acompaniez și să îmi compun propriile melodii.

Astfel, după ce mi-am cumpărat această orgă, mi-am îmbunătățit capacitățile de a mă acompania, iar acest lucru este foarte important pentru un solist.

De asemenea, cu ajutorul bursei, am reușit să îmi cumpăr, în sfârșit, o boxă și un microfon, să mă deplasez la concursuri din țară și cu o parte din bănuți să îmi cumpăr un laptop.

Legat de programele Școlii de Valori, pot spune că sunt nemaipomenite. Atelierele la care am participat până acum au fost foarte interesante și interactive. Am învățat multe lucruri noi, care m-au ajutat să mă perfecționez.

Am învățat cum să vorbesc în public, importanța valorilor personale, cum să mă folosesc de cele mai importante informații, atunci când țin un discurs, ideea că trebuie să mă focusez pe oamenii din jur, nu pe mine etc.

Nu numai cursurile sunt extraordinare, dar și persoanele din spatele acestor ateliere sunt niște oameni de nota 1000, care ne-au captat atenția, datorită faptului că sunt foarte prietenoși, înțelegători și simpatici.

Orice tânăr are nevoie de astfel de traineri în dezvoltarea personală. 

Cum a fost pentru tine această perioadă de pandemie și transferul tuturor activităților în online?

Această perioadă de pandemie a avut atât avantaje, cât și dezavantaje. Mi-a fost foarte greu să îmi mut toate activitățile în online. Este greu pentru un artist să cânte în fața unui telefon/ laptop și să nu aibă publicul minunat în fața sa.

ADVERTISING

Un copil care participă la competiții, ca mine, nu are aceleași emoții când înregistrează o melodie pentru un concurs online, ca atunci când urcă pe o scenă, în fața a zeci de oameni și în fața unui juriu de renume.

De altfel, sunt studentă la două facultăți din cadrul universității ,,Lucian Blaga” din Sibiu: Facultatea de Teologie (specializarea – Muzică Religioasă) și Facultatea de Științe Socio–Umane (specializarea – Comunicare și Relații publice).

Am așteptat toată viața mea să mă duc la facultate, să mă împrietenesc cu ceilalți colegi și să asist într-o sală mare la cursuri și a fost dezamăgitor pentru mine, ca fix în primul an de facultate, să învăț online și să nu mă întâlnesc deloc cu profesorii și colegii mei.

Chiar și în cazul Școlii de Valori îmi pare nespus de rău că aceste ateliere nu s-au putut ține live, căci ar fi fost mult mai frumos și interactiv să ne întâlnim cu toții!

Oricum, mă bucur că s-a găsit o soluție pentru a putea participa la cursurile oferite de Școala de Valori!

Totuși, această pandemie de Covid 19 are și avantaje.

Din cauză că oamenii nu mai pot ieși din case, multe concursuri s-au ținut online. Eu am participat la multe concursuri, iar la câteva am fost invitată să fac parte din juriu.

Am fost jurata unor concursuri internaționale din România, Republica Moldova, Bulgaria, Kosovo, Serbia și Lituania.

Prin intermediul lor am cunoscut oameni minunați și lumea a început să mă cunoască și să îmi urmărească activitatea din ce în ce mai mult.

Îmi este foarte dor să particip la multe concursuri live și să mă întâlnesc față în față cu oamenii, însă, după părerea mea, sănătatea este cea mai importantă și sper să trecem repede peste aceasta perioadă. Sunt convinsă că, în final, totul va fi bine.

Faci parte, la doar 19 ani, din juriul unor competiții online, dar ești și directorul festivalului ,,Hermannstadtfest” din Sibiu. Ce înseamnă pentru tine aceste responsabilități?

După cum am spus, în această perioadă de pandemie am fost invitată să fac parte din juriul unor concursuri internaționale – online, din România, Republica Moldova, Sebia, Kosovo, Bulgaria și Lituania.

Nu mi-a venit să cred că atât de mulți organizatori mă vor pe mine, un copil de 19 ani din Sibiu, să fiu jurata competițiilor lor de renume, alături de mari oameni de muzică din toată lumea!

Vă dați seama că responsabilitatea a fost una imensă. Am ascultat cu drag sute de participanți și am oferit note într-un mod foarte obiectiv.

De fel, sunt o persoană foarte corectă și sinceră și am vrut să arăt acest lucru și organizatorilor.

Deja am cereri pentru a face parte, anul viitor, din juriul unor concursuri care se vor ține live. Așadar, în cadrul acestor concursuri online, punctualitatea și corectitudinea reprezintă cele mai mari atribute ale mele.

Din 2020 sunt directorul Festivalului Internațional pentru Copii și Adolescenți ,,Hermannstadtfest’’ din Sibiu, care în acest an s-a aflat la cea de a 8-a ediție, spre bucuria noastră, consecutivă.

Responsabilitățile unui director de festival sunt foarte mari, deoarece acesta trebuie să fie organizat fără de cusur. A fost greu ca tocmai în acest an să mă ocup de organizarea acestui festival, fiindcă abia terminam clasa a XII-a, tocmai în acest an pandemic.

În timp ce eu învățam pentru BAC, mă ocupam de organizarea festivalului. Bucuria cea mai mare a mea a fost că am reușit să desfășuram festivalul live. 

Recunosc că a fost mai greu ca de obicei, deoarece a trebuit să amânăm data concursului și să oferim multe măsuri de protecție, pentru ca participanții, invitații, juriul și organizatorii să nu se îmbolnăvească. Din fericire, nimeni nu s-a infectat cu acest virus la festival.

Cea mai mare responsabilitate a fost să îi protejăm pe ceilalți. Festivalul ,,Hermannstadtfest’’ este foarte important pentru mine, responsabilitățile la fel.

Mereu încerc să organizez totul cât mai bine, încât oamenii să se reîntoarcă la Sibiu cu mare drag și să ne întâlnim an de an și cu persoane noi, care la rândul lor se vor reîntoarce cu drag în acest oraș.

Vreau să menționez faptul că nu mă ocup singură de acest festival, am parte de un mare ajutor din partea unor oameni de nota 100, iar sufletul acestui festival nu sunt eu, ci mama mea, fără de care nu aș putea realiza nimic în viață.

Cum este să fii artist online în România, în 2020? Există și lucruri care te nemulțumesc?

După cum am spus mai sus, este greu pentru un artist să cânte în fața unui dispozitiv, în defavoarea unui public. Totuși, prin intermediul concertelor online, mult mai mulți oameni au posibilitatea de a urmări prestațiile multor artiști.

Iar artiștii au mai mult timp și mai multă disponibilitate în a organiza un spectacol online. Spectacolele online se înmulțesc pe zi ce trece, iar publicul se poate bucura zilnic de concerte.

Abia aștept să treacă această perioadă tristă și să revin în forță pe scene importante, în fața publicului. 

Care sunt planurile tale acum, în ceea ce privește cariera?

Momentan mă pregătesc pentru cele mai importante festivaluri de muzică din țară, chiar din Europa, care sper să se țină live, anul viitor.

Îmi doresc să revin în forță și să evoluez în fiecare zi.

De asemenea, mă axez foarte mult pe facultățile mele, deoarece îmi doresc să învăț mult mai multe decât știu deja și îmi petrec timpul jurizând sute de copii extraordinari din toată lumea.

Totuși, cred că în această perioadă, cel mai important ,,plan’’ este să fiu sănătoasă, căci fără sănătate nu pot face nimic. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇