Ziua 858 Atacuri rusești cu zeci de morți și răniți. Rusia revendică încă două sate. Zelenski cere mai multe arme cu rază lungă

<span style="color:#990000;">Ziua 858</span> Atacuri rusești cu zeci de morți și răniți. Rusia revendică încă două sate. Zelenski cere mai multe arme cu rază lungă

În ziua 858 de război, bilanțul atacurilor rusești de sâmbătă asupra oraşului Vilniansk, în apropierea oraşului Zaporojie din sud-est, a urcat la 11 morți civili, inclusiv doi copii, și peste 37 de răniți.

Într-o postare pe Telegram, președintele Volodimir Zelenski a condamnat atacurile rușilor și a cerut mai multe arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană.

De cealaltă parte, Rusia susține că a distrus 36 de drone pe care Ucraina le-a lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, vizând mai multe regiuni din sud-vestul țării.

În plus, Rusia a revendicat preluarea sub control a două noi sate în estul Ucrainei - Spirne, în apropierea oraşului Lugansk și Novoaleksandrovka, situat în apropiere de Oceretino. Cele două sate sunt situate în sectoare diferite ale frontului, ilustrând eforturile ruseşti pentru a cuceri estul industrial al Ucrainei.

ADVERTISING

Ziua 857 Rusia revendică un sat. Ucraina primește vești bune. MAE rus acuză România. Eliberare cu ajutorul Vaticanului (Foto&Video)

Iată cele mai importante informații și evenimente de duminică, 30 iunie, ziua 858 de război în Ucraina:

  • Atacuri mortale în Vilniansk - Cel mai recent bilanț al atacurilor rusești asupra oraşului Vilniansk, în apropiere de Zaporojie, în sud-est, arată că au fost uciși cel puțin 11 civili şi alţi 37 au fost răniţi, informează Reuters. Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a declarat că două rachete au lovit oraşul, avariind infrastructura, un magazin şi clădiri rezidenţiale. Vilniansk se află la 29 de kilometri nord-est de Zaporojie, principalul oraş controlat de Ucraina în regiune. Rusia susţine că a anexat regiunea Zaporojie, dar, deşi ocupă părţi importante din aceasta, nu o controlează pe deplin.
  • Victime în satele de pe linia frontului - Oficialii ucraineni au anunţat, de asemenea, că atacurile ruseşti asupra satelor de pe linia frontului din regiunea estică Doneţk s-au soldat cu patru morţi. „În (satul) Zarichne, ruşii au ucis trei persoane", a declarat Vadym Filachkine, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk. Procurorul general al Ucrainei a anunţat ulterior că o altă persoană, un locuitor al unui sat de frontieră, "a fost de asemenea rănită mortal".
  • Zi de doliu - Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a decretat o zi de doliu duminică, la o zi după un atac rusesc care a făcut şapte morţi şi aproape 40 de răniţi, relatează AFP. "Ziua de 30 iunie este una de doliu în regiunea Zaporojie în memoria persoanelor ucise de atacul inamic asupra oraşului Vilniansk", a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Ivan Fiodorov pe reţele de socializare.
  • Zelenski cere mai multe arme - „Oraşele şi comunităţile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri ruseşti", a scris Zelenski într-o postare pe Telegram, adăugând că există „modalităţi de a rezolva acest lucru", inclusiv „distrugerea lansatoarelor de rachete ruseşti, lovirea cu capacităţi reale de rază lungă şi creşterea numărului de sisteme moderne de apărare aeriană". El a mulţumit aliaţilor pentru ajutorul lor, dar a declarat că deciziile de a trimite armament suplimentar "trebuie accelerate", deoarece "orice întârziere în deciziile din acest război înseamnă pierderea de vieţi omeneşti". Zelenski a postat imagini din Vilniansk care arată un crater mare lângă o clădire în flăcări, precum şi mai multe cadavre întinse pe jos.

Семеро людей, серед них дві дитини, убиті російським ракетним ударом по Запорізькій області. Мої співчуття всім, хто...

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 29 iunie 2024
  • Atac mortal asupra unui oficiu poștal - O persoană a fost ucisă şi alte nouă, între care un bebeluş, au fost rănite duminică într-un atac rus asupra unui oficiu poştal din Harkov (nord-est), al doilea oraş al Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP. "Nouă persoane au fost rănite. Printre ele, un copil de opt luni şi o femeie, ceilalţi sunt bărbaţi. Un bărbat, un angajat al oficiului poştal, a fost ucis", a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synegoubov, pe Telegram. Potrivit acestuia, acest atac a fost efectuat cu ajutorul unei bombe glisante, un tip de armă foarte distructivă şi din ce în ce mai folosită de către forţele ruse.
  • Zeci de drone asupra Rusiei - Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus 36 de drone pe care Ucraina le-a lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, vizând mai multe regiuni din sud-vestul Rusiei, a anunţat în cursul dimineţii Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters şi AFP. Cincisprezece drone au fost distruse deasupra regiunii Kursk, de la frontiera cu Ucraina, şi nouă "deasupra zonei industriale din regiunea Lipeţk", situată la câteva sute de kilometri sud de Moscova, a indicat ministerul pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Patru drone au fost distruse deasupra regiunilor Voronej şi Briansk, în sud-vestul Rusiei, şi câte două deasupra regiunilor învecinate Oriol şi Belgorod.
  • Rusia revendică încă două sate - Rusia a revendicat duminică preluarea sub control a două noi sate în estul Ucrainei, după cucerirea unui al treilea în ajun, continuându-şi presiunea lentă asupra unui adversar care duce lipsă de oameni şi muniţii, relatează France Presse. Ministerul rus al Apărării a indicat în raportul său zilnic că trupele ruse au cucerit localitatea Spirne, în apropierea oraşului Lugansk, aflat deja sub controlul Moscovei, şi a aşezării Novoaleksandrovka, situat în apropiere de Oceretino. Cele două sate sunt situate în sectoare diferite ale frontului, ilustrând extinderea eforturilor ruseşti pentru a cuceri Donbasul, estul industrial al Ucrainei, unde se desfăşoară luptele în mod special.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇