Modificări importante ale legislației rutiere: Testare obligatorie pentru alcool și droguri. Când poate fi reținută mașina. Înregistrările video, probe valabile

Modificări importante ale legislației rutiere: Testare obligatorie pentru alcool și droguri. Când poate fi reținută mașina. Înregistrările video, probe valabile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe modificări ale legislației rutiere au fost aprobate, vineri, când guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, cu scopul de a crește siguranța pe șosele. S-au stabilit condițiile în care polițiștii sunt obligați să testeze șoferii pentru consumul de droguri și alcool, condițiile în care se poate disponibiliza mașina, dar și dreptul șoferului de a cere un al doilea test, dacă nu este de acord cu rezultatul primului.

Reprezentanții Direcției Rutiere din cadrul IGPR au detaliat modificările, într-un comunicat, explicând cum vor fi aplicate acestea.

Testare obligatorie

Potrivit reprezentanților IGPR, polițistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto în următoarele situații:

ADVERTISING
  • dacă în vehicul sunt observate recipiente ce pot conține băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive
  • dacă șoferul a săvârșit, în mod repetat, în ultimii 3 ani, anumite contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive (respectiv contravenția prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puțin una dintre infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, ori infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive).
ADVERTISING

De asemenea, conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.

Al doilea test, la cerere

O altă modificare stabilește că persoana testată poate solicita polițistului rutier o a două testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentrația aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

ADVERTISING

Când se poate reține permisul sau imobiliza mașina

În cazul în care conducătorul auto refuză testarea pentru consumul de alcool sau de droguri, polițistul îi poate reține carnetul sau disponibiliza mașina, în următoarele condiții:

  • Poate fi retras permisul de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.
  • Restituirea permisului de conducere reținut poate fi condiționată, în cazul infracțiunilor prevăzute de art. 336, art. 3361 sau art. 337 din Codul penal, de realizarea, în prealabil, a unei evaluări medicale de către titularul acestuia, pentru prevenirea repetabilității faptelor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efecte psihoactive.
  • Poate fi disponibilizat vehiculul condus, în cazul în care conducătorul auto refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenței în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive, iar conducerea acestuia nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană.

De asemenea, noua legislației permite ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate ale IGPR acreditate sau în unitățile sanitare publice acreditate și autorizate.

Înregistrările video, valabile pentru a constata contravenția

Alte modificări aduse legislației vizează înregistrările video ale șoferilor care încalcă regulile rutiere, care vor fi luate în considerare de polițiști pentru stabilirea contravențiilor. În acest sens:

  • va fi stabilit un mecanism prin care participanții la trafic pot transmite sesizări cu privire la posibile situații de condus agresiv, surprinse în înregistrări video sau audio-video;
  • nu va mai fi necesar ca un martor să confirme unele împrejurări legate de întocmirea procesului-verbal de constatare a contravenției, în cazul în care faptele au fost înregistrate cu mijloacele audio-video din dotarea agentului constatator;
  • în cazul în care contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal și refuză primirea, dar aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video de către agentul constatator, acesta se consideră comunicat pe loc.

În plus, s-a eliminat, în cazul persoanelor juridice care au atribuții în ceea ce privește asigurarea viabilității infrastructurii rutiere, posibilitatea ca acestea să achite jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, în scopul responsabilizării lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇