Numărul românilor care au încercat droguri ajunge la 1,5 milioane - expert antidrog

Numărul românilor care au încercat droguri ajunge la 1,5 milioane - expert antidrog

Expertul şi analistul antidrog Cătălin Ţone susţine că numărul românilor care au încercat cel puţin o dată drogurile se apropie de 1,5 milioane, în creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial.

Ţone a remarcat iniţiativele legislative din domeniul prevenirii şi combaterii consumului de droguri, spunând că ţara noastră are „cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european”, şi a subliniat importanţa înfiinţării de către stat a centrelor de tratare a adicţiilor.

"În România, lucrurile se mişcă; 2023 a fost anul conştientizării şi al deşteptării. Nu sunt lăudăros de felul meu, chiar uneori sunt limbă ascuţită, dar România are cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european.

ADVERTISING

Sunt nu mai puţin de şase proiecte de lege, susţinute de către parlamentari, multe dintre ele au intrat deja în vigoare, au fost promulgate - Registrul traficanţilor, '2 Mai' -, care creează instrumente extraordinare pentru cei care aplică legea, atât în combatere, cât şi în prevenire.

Mai mult decât atât, există un proiect de lege, care va fi şi el cu siguranţă promulgat, sper să găsim şi banii, pentru înfiinţarea a opt centre regionale de tratare a dependenţei de droguri, ceea ce la ora actuală nu există la stat, decât la Câmpina, undeva, o secţie la un spital de psihiatrie, care de curând s-a deschis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este nevoie de aceste spitale pentru că Ministerul Afacerilor Interne a spus, în anul 2023, la ultimul raport privind situaţia drogurilor în România, că cel puţin un milion de români au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri. Nu toţi sunt dependenţi, dar un milion au consumat şi eu vă spun că cifrele pe 2024 se duc undeva către un milion şi jumătate (…), aşadar, un procent semnificativ de români a încercat deja drogurile", a declarat Cătălin Ţone, marţi, la Bistriţa, în cadrul unei conferinţe susţinute în faţa elevilor de la 17 şcoli şi licee.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇