Procurorul general: România riscă să se transforme în țară de import masiv pentru droguri extrem de periculoase

Procurorul general: România riscă să se transforme în țară de import masiv pentru droguri extrem de periculoase

România e inundată de droguri ieftine la care copiii au acces ușor și riscă să se transforme în țară de import masiv pentru droguri extrem de periculoase, avertizează procurorul general al României, Alex Florența.

”Este o problemă gravă, fără doar și poate, un fenomen care a cunoscut o creștere exponențială nu doar în România, ci în toată Europa de Vest. Cifrele sunt îngrijorătoare. (…) Sute de tone intră anual pe piața de consum din Europa. Se adaugă drogurile mai ușoare, cum e canabisul, unde vedem o evoluție a fenomenului semnificativă inclusiv în România – nu mai suntem țară de import din alte părți, ci țară producătoare prin culturi proprii. Apoi drogurile sintetice care inundă piața de consum din Europa și evident că România resimte acest fenomen cu o amplitudine sporită în ultimii ani”, a declarat Alex Florența la Digi24.

ADVERTISING

Procurorul general a mai afirmat că există riscul ca România să devină o țară de import pentru droguri.

”Fără îndoială acest risc există. Portul Constanța va putea fi la un moment dat targhetat inclusiv de rețelele mari de trafic de droguri. Cred că trebuie în primul rând dezvoltat mult mai bine sistemul de scanere, e o problemă pe care România a avut-o o lungă perioadă, avem nevoie, ca țară, să ratificăm convenția de monitorizarea a containerelor și trebuie o prezență mult mai bună a polițiștilor în Portul Constanța, prin acest birou de combatere a crimei organizate, care să fie dotat și tehnic și ca resursă umană, pentru a putea acoperi mai bine fenomenul”, a subliniat Alex Florența.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, procurorii nu reușesc să oprească traficul de droguri pentru că sunt prea puțini, iar legile prea blânde.

”Sunt droguri care vin din zona Asia. Fiind sintetice, în spatele fiecărui drog există o formulă chimică. Toate statele europene au încercat să le incrimineze prin modalitate similară traficului de droguri, adică incriminezi și sancționezi formula chimică, care stă la baza drogului, dar incriminezi o listă de substanțe și apare altă. E o provocare să găsești formula legislativă care să permită sancționarea acestui tip de droguri.

ADVERTISING

Trebuie să înțelegem că un astfel de fenomen nu va putea fi niciodată controlat doar prin metode penale. Componenta educației este esențială și trebuie începută din primii ani de școală. Îngrijorările sunt legate de dificultățile pe care le au organele penale de a combate eficient acest fenomen, din cauza resurselor umane destul de reduse. Vă dau câteva cifre pentru a fi mai bine înțeles - în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000, înregistrate doar anul trecut”, a completat procurorul general al României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇