Traficanții vând droguri online deghizate sub emoticoane: Ce sunt balaurul și bila de biliard

Traficanții vând droguri online deghizate sub emoticoane: Ce sunt balaurul și bila de biliard
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Traficanții de droguri folosesc simboluri pentru a-şi vinde marfa online.

Stupefiantele sunt promovate pe platforme online sub forma unor emoticoane, pe care copiii le cunosc, dar părinţii lor nu.

Un studiu al specialiștilor antidrog arată că pentru droguri sintetice sunt folosite emoticoane în formă de inimă, de fulger sau de bomboane.

Pentru heroină este utilizat simbolul unui balaur sau al unei inimi.

Cocaina este reprezentată mai divers, printr-un fulg de nea, o cheie sau o bilă de biliard.

"În cadrul programului ANA „safespace”, avem adolescenți care cunosc acest limbaj și care ne-au atras și ei atenția că există un astfel de segment despre care noi trebuie să vorbim atât cu adolescenții, cât și cu părinții. Avem cazuri de părinți în același program care ne spun că ei nu și-au dat seama și că pentru ei faptul că copilul lor era în casă, la calculator, însemna că e în siguranță, ceea ce e fals, a declarat la TVR Info Ramona Dabija, directorul Agenţiei Naţionale Antridrog.

Altă variantă ar fi denumiri precum Superman sau Tuci, pentru a vinde diverse tipuri de droguri.

Stupefiantele astfel alese de pe platforme online sunt expediate prin curier sau lăsate în locuri cunoscute doar de cumpărători.

Traficanţii preferă să nu vândă fetelor şi unele anunțuri chiar precizează acest lucru.

De foarte multe ori se prezumă că ele pot colabora mai repede cu Poliția, că ele pot fi forțate în anumite împrejurări și astfel că ele pot trăda în activitatea de cumpărare, spune Cătălin Țone, expert antidrog.

Traficanții se tem şi că tinerele ar putea fi polițiste sub acoperire, pentru că au fost cazuri în care lideri de grupări infracționale au fost prinși astfel și s-au făcut capturi importante.

În ultimii ani, consumul de droguri începe de la vârste din ce în ce mai mici, a declarat recent Florina Rad, medic primar de Psihiatrie pediatrică la Spitalul Obregia din Capitală.

Cel mai tânăr pacient a avut 11 ani şi 9 luni în momentul internării în spital, însă începuse să consume substanţe psihoactive cu mai mult timp în urmă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇