Secţia 26 de Poliţie, dar şi primul centru de consiliere şi informare antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog funcţionează începând de joi în Mall Grand Arena, din Sectorul 4.
În aceeaşi incintă au fost mutate deja: Direcţia de Poliţie Locală, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sectorul 4.
Secţia 26, având ca areal de acoperire zona de sud a sectorului, a fost relocată din vechiul sediu, situat în zona Drumul Creţeştilor.
Noul sediu a fost amenajat pe o suprafaţă de 1.000 de mp, la primul etaj al complexului comercial, şi va găzdui Biroul Ordine Publică, Biroul Investigaţii Criminale, Biroul Criminalistic, precum şi un Birou pentru eliberarea cazierului judiciar.
Accesul în incinta secţiei de poliţie va fi unul securizat şi va fi asigurat independent de programul de funcţionare limitat al mall-ului, informează Primăria Sectorului 4.
Premieră în România
Primarul Daniel Băluţă a atras atenţia asupra faptului că, în ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a consumului de droguri şi că acest lucru a ajuns să reprezinte "o problemă majoră" a societăţii româneşti, dar şi a comunităţii.
Centrul de consiliere inaugurat joi se adresează în primul rând tinerilor aflaţi în pericol, precum şi familiilor acestora.
"Astăzi avem o premieră în România, un parteneriat dezvoltat cu Ministerul de Interne, prin Poliţia Municipiului Bucureşti, pe de o parte, şi împreună am realizat noul sediu al Secţiei 26 de poliţie, o secţie extrem de importantă, pentru că este reprezentativă pentru extinderea pe care Sectorul 4 o are. Numai în ultimii patru ani, în Sectorul 4 s-au întemeiat peste 8.000 de familii şi s-au născut 13.000 de copii", a spus edilul.
La rândul său, şeful Poliţiei Capitalei, chestor Bogdan Berechet, a declarat că schimbarea sediului Secţiei 26 s-a realizat pentru "a facilita accesul cetăţenilor către poliţie", dar şi pentru a scurta timpii de reacţie la evenimentele care necesită astfel de intervenţii.
1 din 10 copii a consumat cel puţin o dată un drog
La eveniment a fost şi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisarul şef Georgiana Ramona Dabija, care a apreciat că momentul este unul "istoric", deoarece după 22 de ani de existenţă ai ANA devine accesibil primul centru destinat adolescenţilor, în cadrul programului "Safe Space".
"Vom asigura servicii de consiliere psiho-socială cu ajutorul a patru psihologi şi doi asistenţi sociali, iar serviciile medicale vor fi asigurate cu sprijinul medicilor psihiatri, pediatri din cadrul Spitalului Obregia. (...) Este foarte important pentru noi toţi, e foarte important pentru MAI să venim cu această soluţie pentru copiii din România, pentru că de astăzi acest centru va fi exclusiv pentru ei. Este un serviciu gratuit şi confidenţial; de asemenea, pentru familiile lor, care vor avea posibilitatea să se conecteze cu alţi părinţi care au trecut prin aceeaşi situaţie", a precizat Dabija.
Potrivit acesteia, la nivel naţional, unul din zece copii a consumat cel puţin o dată un anumit tip de drog ilicit. Totodată, una din cinci persoane ajunge în serviciile de urgenţă ca urmare a consumului abuziv de medicamente