Ziua 765 Polonia a ridicat avioanele de luptă. Atac terorist dejucat în Rusia. Avioane rusești, interceptate deasupra Mării Baltice

<span style="color:#990000;">Ziua 765</span> Polonia a ridicat avioanele de luptă. Atac terorist dejucat în Rusia. Avioane rusești, interceptate deasupra Mării Baltice

Ziua 765 de război a debutat cu un atac major al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Apărarea aeriană a distrus 84 din cele 99 de ţinte aeriene inamice, însă atacurile rusești au lovit centrale termice şi hidroelectrice din centrul şi vestul Ucrainei.

Trei explozii puternice au fost auzite noaptea trecută în apropierea graniței Republicii Moldova cu Ucraina. Nu au fost detectate pătrunderi neautorizate în spațiul aerian moldovenesc, au transmis autoritățile de la Chișinău.

De la 1 ianuarie până joi, trupele ruse și-au extins controlul cu aproape 100 de kilometri pătrați, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului.

Iar Polonia a ridicat avioanele din cauza atacului cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean, din cursul nopţii de joi spre vineri.

Pe seară, serviciile de securitate ruse au anunțat că au arestat trei cetăţeni ai unei ţări din Asia Centrală, care plănuiau un atac cu bombă în sud-vestul Rusiei, la o săptămână după atacul asupra sălii de concerte de la periferia Moscovei, unde au murit cel puțin 144 de oameni.

Iar forţele aeriene italiene au anunţat că au interceptat avioane neidentificate care zburau deasupra apelor internaţionale în Marea Baltică. Două surse din domeniul apărării de la Roma le-au identificat ca fiind avioane ruseşti.

ADVERTISING

Și premierul polonez Donald Tusk a avertizat că invazia rusă în Ucraina anunţă o eră pre-război în Europa, caracterizată de ostilitate. În opinia acestuia, lucrul cel mai îngrijorător în prezent este că practic orice scenariu a devenit posibil.

Situația pe front

  • Val de drone și rachete - Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac, relatează Ukrainskaia Pravda. Apărarea aeriană ucraineană a distrus 84 din cele 99 de ţinte aeriene inamice - 58 dintre dronele de atac şi 26 dintre cele 39 de rachete.
  • Centrale lovite cu drone - Atacurile ruseşti au lovit centrale termice şi hidroelectrice din centrul şi vestul Ucrainei, a anunţat operatorul Ukrenergo. Oficialii regionali au declarat că forţele ruseşti au atacat infrastructura din districtul Kameanske, lângă oraşul Dnipro. Ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, a spus că au fost atacate instalaţiile energetice din regiunile Dnipropetrovsk, Poltava şi Cerkasî. Potrivit televiziunii ucrainene, s-au auzit explozii în regiunile Ivano-Frankiivsk şi Hmelnîţki, precum şi în oraşul Dnipro. Cele trei centrale termice ale DTEK, cea mai mare firmă privată de energie electrică, au fost atacate. "Echipamentele au fost grav avariate. După ce atacul s-a încheiat, inginerii energeticieni au început imediat să repare daunele", a precizat compania pe Telegram. La Kameanske, o cooperativă agricolă a fost lovită şi cinci persoane au fost rănite: o fetiţă de cinci ani, două femei şi doi bărbaţi care se află într-o stare gravă.
  • Rușii au atacat în est - Trupele ruse au lansat noi atacuri în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, lupte grele fiind raportate în apropiere de Avdiivka şi Bahmut, după o nouă rundă de atacuri nocturne cu rachete şi drone. Statul Major al Ucrainei a menționat 11 avansări ale forţelor ruse înspre patru localităţi. De-a lungul întregii linii a frontului, de la sud până în partea de est a Ucrainei, s-au dat 48 de lupte, iar în apropierea oraşului Harkov s-au înregistrat atacuri aeriene şi de artilerie ruseşti.
  • Cât a avansat armata rusă - De la 1 ianuarie până joi, trupele ruse și-au extins controlul cu aproape 100 kmp. Iar de la începerea celei mai recente operațiuni ofensive, în octombrie 2023, armata rusă a capturat o suprafață de 505 kilometri pătrați din teritoriul ucrainean, conform Institutului pentru Studiului Războiului (ISW). Detalii AICI
  • Soldați uciși, aduși acasă - Ucraina a anunțat că a preluat trupurile a 121 de militari uciși în regiunile Lugansk, Donețk și Zaporojie, relatează Nexta. Rusia nu a confirmat un schimb de cadavre cu Kievul. Pe 15 martie, Ucraina a anunțat că a primit 100 de soldați uciși, în timp ce Rusia a anunțat că a obținut 69.
  • Necesarul de soldați - Armata ucraineană va trebui să mobilizeze mai puţini oameni decât se aştepta anterior pentru a respinge invazia lansată acum doi ani de Rusia, a afirmat vineri comandantul-şef, generalul Oleksandr Sîrski. În decembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că armata a propus mobilizarea a până la 500.000 de ucraineni, în condiţiile în care Rusia şi-a intensificat atacurile de-a lungul celor 1.000 de kilometri ai liniei frontului. Generalul Sîrski, numit luna trecută, a explicat într-un interviu publicat vineri în presa ucraineană că acest număr a fost "semnificativ redus" în urma unei reevaluări a resurselor, fără a prezenta un nou număr.
  • Soldații luptă fără arme - Forţele ucrainene ”îşi îndeplinesc sarcinile de-a lungul vastei linii a frontului cu puţine sau fără arme şi muniţie”, declară comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. ”Acum câteva zile, avantajul inamicului ca muniţie trasă era de şase la unu”, dezvăluie el, apreciind că situaţia era ”tensionată” izolat. ”Rusia şi-a crescut în mod semnificativ activitatea aviaţiei, folosind bombe aeriene ghidate care ne distrug poziţiile”, a mai spus el.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Legătura cu Ucraina - Rusia a anunţat că deţine "proba" care arată că autorii atentatului de la Moscova întreţineau legături cu "naţionalişti ucraineni". Potrivit Comitetului de anchetă, organul însărcinat cu principalele investigaţii criminale în Rusia, cei patru atacatori au primit "sume importante de bani şi criptomonede provenind din Ucraina, care au fost folosite în vederea pregătirii acestei crime". Detalii AICI.
  • Atac dejucat - Serviciile de securitate ruse au afirmat vineri că au arestat trei „cetăţeni ai unei ţări din Asia Centrală" care plănuiau un atac cu bombă în sud-vestul Rusiei, la o săptămână după atacul asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, atac soldat cu cel puţin 144 de morţi, relatează AFP. FSB susține că „a pus capăt activităţilor teroriste comise de trei cetăţeni ai unei ţări din Asia Centrală care plănuiau să comită un act terorist prin detonarea unui dispozitiv într-un loc public din regiunea Stavropol". Televiziunea rusă a difuzat imagini în care mai mulţi bărbaţi sunt ţinuţi la pământ de agenţi FSB, între maşini.

Alte informații relevante

  • Resturi de dronă în România - Ministerul Apărării a anunţat vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei. "În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, desfăşoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaţionale specifice", a transmis MApN. Detalii AICI.
  • Explozii la granița Moldovei - Autoritățile din Republica Moldova spun că trei explozii puternice au fost auzite noaptea trecută în apropierea graniței cu Ucraina. Exploziile s-au produs în regiunea Novodnestrovsk a Ucrainei, chiar la nord de granița cu Republica Moldova. Forțele moldovenești de frontieră au spus că exploziile s-au auzit de la Ocnița, Otaci și Soroca, toate apropiate de granița cu Ucraina. Nu au existat intrări neautorizate în spațiul aerian moldovenesc, au mai transmis autoritățile.
  • Polonia a ridicat avioanele - Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate, din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei din noaptea de joi spre vineri. Dimineaţă devreme, armata poloneză a postat pe X un mesaj prin care şi-a avertizat cetăţenii că avioane poloneze şi aliate zboară în spaţiul aerian polonez, ceea ce poate provoca zgomot în partea de sud-est a ţării. "În această seară se observă o activitate intensă a aviaţiei cu rază lungă de acţiune a Federaţiei Ruse, legată de lansarea unor lovituri cu rachete asupra unor obiective situate pe teritoriul Ucrainei. Au fost iniţiate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez", a transmis Comandamentul.
  • A început era pre-război - Invazia rusă în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk. "Ştiu că sună devastator, în special pentru generaţia mai tânără, dar trebuie să ne obişnuim cu faptul că a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez; acest lucru devine tot mai clar în fiecare zi. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. El este real şi a început cu peste doi ani în urmă", a declarat şeful executivului polonez. "Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. El este real şi a început cu peste doi ani în urmă", a spus Tusk. În opinia acestuia, lucrul cel mai îngrijorător în prezent este că practic orice scenariu e posibil: "Nu am întâlnit o situaţie ca aceasta din 1945." Detalii AICI.
  • Avioane rusești, interceptate deasupra Mării Baltice - Forţele aeriene italiene au anunţat vineri că au interceptat avioane neidentificate care zburau deasupra apelor internaţionale în Marea Baltică, iar două surse din domeniul apărării de la Roma le-au identificat ca fiind avioane ruseşti, relatează Reuters. Cele două interceptări au fost efectuate joi şi vineri dimineaţa de avioane italiene Eurofighter cu sediul la baza poloneză Malbork în cadrul unei misiuni de poliţie aeriană a NATO. Cele două surse din domeniul apărării au spus că aeronavele ruseşti au fost identificate de radare, dar nu au răspuns la semnalele radio şi la solicitările de comunicare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇