Dronă căzută în Insula Mare a Brăilei UPDATE Primele imagini și reacția lui Ciolacu (Video)

Dronă căzută în Insula Mare a Brăilei <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Primele imagini și reacția lui Ciolacu (Video)

O dronă militară s-a prăbuşit pe un câmp, în Insula Mare a Brăilei.

Incidentul s-a petrecut joi seară. Oamenii au ieșit speriați din case când au auzit o bubuitură puternică.

Resturile dronei au fost reperate la 8 km de oraşul Brăila și 23 km de granița cu Ucraina, în zona fermei Filipoiu, între Frecăței și punctul de trecere cu bacul.

Zona unde a căzut aparatul zburător a fost izolată și este păzită de Poliție şi Jandarmerie.

“În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, desfăşoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaţionale specifice”, a transmis Ministerul Apărării.

ADVERTISING

Mai mulți localnici au observat în mijlocul unui crater cu diametru de cel puțin 4 metri o dronă. Aceștia au alertat autorităţile pentru că era o dronă militară, de mari dimensiuni, cel mai probabil de fabricație rusească, scrie publicația locală Ziarul Comunitatea. "Era împrăștiată peste tot. Se vedeau componente de aluminiu și sticlă spartă. A lăsat o groapă adâncă de aproape doi metri", au povestit martorii.

Oamenii au postat pe rețelele de socializare imagini cu un obiect zburător, surprinse joi seara, în jurul orei 20:00, deasupra caselor din zona Grădina Mare, aproape de Dunăre, relatează şi debrăila.ro.

🔴 Dronă filmată în Brăila, în zona Grădina Mare, aproape de Dunăre. CONTEXT: dronă de origine militară prăbușită în Insula Mare a Brăilei ⭕️ O dronă a fost filmată, joi seara, în jurul orei 20:00, deasupra caselor din zona Grădina Mare, aproape de Dunăre.⭕️ “Scotea un sunet ciudat, puternic”, ne-a declarat cel care a filmat.CONTEXT. Tot joi seara, în jurul orei 22:00, Poliția a fost anunțată cu privire la prăbușirea unei drone de origine militară pe câmp, în Insula Mare a Brăilei, în zona fermei Filipoiu, la aproximativ 12 km distanță de trecerea bac.Poliția și Jandarmeria au izolat zona, iar autoritățile locale au precizat că doar Ministerului Apărării Naționale este abilitat să comunice pe acest subiect.

Publicată de debraila.ro pe Joi, 28 martie 2024

“Scotea un sunet ciudat, puternic”, a declarat cel care a filmat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu a fost emis niciun mesaj RO-Alert, aşa cum s-a întâmplat în cazul unor situaţii similare, când, în contextul conflictului din Ucraina, fragmente de dronă au ajuns pe teritoriul României.

Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, colonelul Ștefan Stoian, a confirmat că o dronă s-a prăbușit în Insula Mare a Brăilei. Acesta a mai spus că nu s-a primit niciun apel 112.

La inițiativa ISU, prefectul Iulian Timofei i-a convocat pe șefii mai multor instituții locale (poliție, jandarmerie etc), la sediul Prefecturii Brăila.

ADVERTISING

Primele imagini cu resturile dronei

Portalul local DeBraila.ro a publicat vineri primele imagini cu resturile presupusei drone căzute în Insula Mare a Brăilei. Imaginile arată fragmente metalice cu inscripții în alfabetul chirilic.

EXCLUSIVITATE. DEBRAILA.ro publică PRIMELE IMAGINI cu drona militară prăbușită la 8 km de municipiul Brăila, în Insula Mare a Brăilei🔴 Sunt elemente ale unei drone militare cu înscrisuri în alfabetul chirilic.CONTEXT:➡️ Un elicopter al Ministerului Apărării, Brigada Antitero de la SRI, echipaje de la Poliție, Jandarmerie și ISU se află în Insula Mare a Brăila, în zona fermei Filipoiu, unde o dronă militară s-a prăbușit pe câmp.➡️ Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind extrem de vizibil și din aer, după cum se poate observa în imagini.✅ Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei. ✅ Autoritățile au fost alertate, joi seara, în jurul orei 21:45, cu privire la prăbușirea dronei. De atunci, zona este izolată de oamenii legii.✅ Martorii susțin că s-a auzit o bubuitură puternică în momentul prăbușirii dronei.✅ Specialiști ai Armatei au ajuns la crater și vor evalua originea dronei militare.

Publicată de debraila.ro pe Vineri, 29 martie 2024

Reacția lui Ciolacu

Întrebat dacă verificările făcute până acum indică ce provenienţă are această dronă şi dacă ar fi una rusească, premierul Marcel Ciolacu a răspuns că trebuie să așteptăm ancheta.

„Haideţi să aşteptăm ancheta. Dacă ne uităm la crater nu a avut explozie, de aceea nu putea să producă daune, chiar dacă ar fi căzut în altă zonă. Momentan nu avem victime şi nu sunt astfel de probleme. Sperăm să fie, repet, cât mai mici, sau să evităm cât mai mult aceste evenimente”, a spus Ciolacu.

Tulcea a fost singurul judeţ din România pe raza căruia au fost descoperite fragmente de drone rusești până acum.

Conform MApN, în judeţul Tulcea, anul trecut, au fost identificate, în patru cazuri, resturi de drone:

  • 5 septembrie: în fâşia de pădure de pe malul drept al braţului Chilia, în zona localităţii Plauru,
  • 9 septembrie: în aceeaşi zonă,
  • 13 septembrie: în apropiere de localitatea Nufăru,
  • în noaptea de 13 spre 14 decembrie: în zona localităţii Grindu.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇