Ziua 401: Putin contestă dominația mondială a SUA. Tot mai multe voci vorbesc de un război nuclear iminent

Ziua 401: Putin contestă dominația mondială a SUA. Tot mai multe voci vorbesc de un război nuclear iminent

Ziua 401 de război vine cu noi avertismente privind un Al Treilea Război Mondial sau un război nuclear.

Premierul Ungariei spune că războiul din Ucraina este „îngrijorător şi periculos” pentru țara sa şi „ameninţarea unui război mondial nu este o exagerare”.

Acesta subliniază că deşi poate părea extrem de exagerat când unii liderii europeni şi americani spun că dacă totul continuă aşa am putea ajunge la Al Treilea Război Mondial, este un pericol realist în acest moment.

Iar câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021, jurnalistul rus Dmitri Muratov, spune că Putin pregătește lumea pentru un război nuclear.

Și președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, spune că există riscul unui război nuclear. Însă acesta dă vina pe sprijinul Occidentului pentru Kiev.

Între timp, luptele continuă. Rachetele rușilor au lovit dimineață oraşul Zaporojie, fiind avariate mai multe clădiri. Noaptea trecută, apărarea antiaeriană a distrus 9 drone Shahed din 10.

ADVERTISING

Azi s-a împlinit un an de la eliberarea orașului Bucea, unde în 33 de zile de ocupație rusă au fost uciși peste 1.400 de ucraineni.

Volodimir Zelenski promite că cei vinovați de crime vor plăti și spune că Ucraina va câştiga războiul: Pentru că libertatea, dreptatea, umanitatea, respectul și pacea, meritate de oameni, trebuie să triumfe.

Situația pe front:

  • Clădiri avariate în Zaporojie - Mai multe rachete au lovit vineri oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, potrivit administraţiei militare regionale. Nu s-au înregistrat victime, dar au fost avariate clădiri civile şi rezidenţiale. "Clădiri civile au fost avariate. Un incendiu a izbucnit într-o casă privată, iar explozia care a rezultat a avariat casele din apropiere", a informat administraţia militară regională.
  • Atac cu drone respins - Apărarea antiaeriană a distrus azi-noapte 9 drone Shahed din 10. ”Ocupanți ruși au atacat cu drone-kamikaze din direcția nord - regiunea Briansk - în regiunile Sumî și Cernihiv. În total, 9 din 10 drone au fost distruse: una de către forțele de apărare de la sol și opt de către forțele aeriene, cu rachete antiaeriene și și grupări mobile”, au transmis Forțele Aeriene al Ucrainei.
  • Blindate ruse prinse în ambuscadă - Forțele armate ucrainene au publicat o înregistrare video care arată cum soldații săi au surprins într-o ambuscadă o coloană de blindate ruse în apropiere de localitatea Vodiane, din regiunea Donețk. Cel puțin trei tancuri și un vehicul de luptă al infanteriei ruse au fost distruse de către militarii ucraineni, care au folosit în luptă inclusiv rachete antitanc Javelin.
  • Un an de la eliberarea Bucea - Volodimir Zelenski a marcat un an de la eliberarea orașului Bucea printr-un mesaj pe canalul său oficial de Telegram: ”Bucea. 33 de zile de ocupare. Peste 1.400 de decese, inclusiv 37 de copii. Peste 175 de persoane au fost găsite în gropi comune și camere de tortură. 365 de zile de când a devenit din nou un oraș ucrainean liber. Un simbol al atrocităților armatei țării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptaș”.

Буча і Бучанський район. 33 дні окупації. Понад 1400 смертей, із них 37 дитячих. Понад 175 людей знайдено в братських могилах і камерах тортур. 9000 російських воєнних злочинів. 365 днів, як це знову вільне українське місто. Символ звірств армії країни окупанта. Ніколи не пробачимо. Покараємо всіх винних.#МістаГероїв ——Bucha and Bucha district. 33 days of occupation. More than 1,400 deaths, including 37 children. More than 175 people were found in mass graves and torture chambers. 9,000 Russian war crimes. 365 days since it is a free Ukrainian сity once again. A symbol of the atrocities of the occupying country’s army. We will never forgive. We will punish every perpetrator.#CitiesOfHeroes

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 30 martie 2023
  • Zelenski e optimist: Ucraina va câștiga! - Volodimir Zelenski afirmă că aceste 400 de zile de când Ucraina se apără în faţa agresiunii la scară largă reprezintă ”un parcurs colosal”. El arată că ucrainenii îşi pregătesc următorii paşi. ”Ucraina va câştiga. Pentru că libertatea, dreptatea, umanitatea, respectul și pacea, meritate de oameni, trebuie să triumfe”, subliniază el.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se mai întâmplă în Rusia:

  • Putin contestă dominația mondială a SUA: Preşedintele Vladimir Putin a emis, vineri, un decret privind actualizarea conceptului politicii externe a Rusiei, un element central al noii doctrine fiind contestarea „dominaţiei Statelor Unite" pe plan mondial, pe fondul tensiunilor extreme cu NATO generate de invazia rusă în Ucraina.
  • Noii recruți nu vor fi trimiși în Ucraina - Statul Major de la Moscova dă asigurări că bărbații care urmează să fie recrutați în luna aprilie pentru stagiul militar obligatoriu nu vor fi trimiși să lupte împotriva Ucrainei. Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret de chemare la oaste pentru 147.000 de cetățeni ruși, ca parte a campaniei de recrutare militară de primăvară.
  • Sancțiuni extinse - Japonia a extins sancțiunile împotriva Rusiei, interzicând exportul de oțel, aluminiu, avioane, inclusiv drone și alte produse industriale în această țară.
  • Atacuri cibernetice - Mii de pagini de documente secrete dezvăluie modul în care inginerii de la o firmă aparent inofensivă, NTC Vulkan, lucrează pentru armata rusă şi agenţiile de informaţii ruseşti pentru a sprijini operaţiunile de hacking, pentru a antrena agenţi înainte de atacurile asupra infrastructurii naţionale, pentru a răspândi dezinformarea şi pentru a controla internetul. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • Orban cere armistițiu - Premierul Ungariei, Viktor Orban cere un armistițiu în Ucraina. Acesta spune că se iau tot mai multe decizii vizând folosirea de arme din ce în ce mai noi şi puternice şi că Occidentul furnizează Ucrainei din ce în ce mai multe echipamente moderne. ”Deşi poate părea extrem de exagerat când unii liderii europeni şi americani spun că dacă totul continuă aşa am putea ajunge la al treilea război mondial, este un pericol realist în acest moment”, a spus premierul ungar.
  • Putin pregătește războiul nuclear? - Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021, jurnalistul rus Dmitri Muratov, spune că este îngrijorat de cât de departe este dispus Kremlinul să meargă în confruntarea sa cu Occidentul. „Două generații au trăit fără amenințarea unui război nuclear. Dar această perioadă s-a terminat. Va apăsa Putin butonul nuclear sau nu? Cine știe? Nimeni nu știe asta. Vedem cum propaganda îi pregătește pe oameni să creadă că războiul nuclear nu este un lucru rău. La canalele TV de aici, războiul nuclear și armele nucleare sunt promovate ca și când ar face reclamă la mâncarea pentru animale”, spune Muratov.
  • Și Lukașenko vede un război nuclear - Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, spune că sprijinul Occidentului pentru Kiev a crescut probabilitatea izbucnirii unui război nuclear în Ucraina. „Ca urmare a eforturilor Statelor Unite și ale aliaților săi, a fost declanșat un război la scară largă în Ucraina. Un al Treilea Război Mondial nuclear se profilează la orizont”, a spus președintele. Lukașenko a subliniat că Belarus este pregătit să primească arme nucleare ruse și că sunt o șansă de a proteja Minskul de amenințările occidentale.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇