Ziua 312: Printre bombe, ucrainenii au strigat: Glorie eroilor! Patriarhul Kirill zice că Rusia trebuie să ajute la mântuirea lumii

Ziua 312: Printre bombe, ucrainenii au strigat: Glorie eroilor! Patriarhul Kirill zice că Rusia trebuie să ajute la mântuirea lumii

Ucraina a intrat în noul an cu explozii și alarme de raiduri aeriene. În ziua 312 de război, numeroase explozii au fost auzite la Kiev și în alte localități, iar printre bombe, oamenii au strigat de la balcoane: Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!

Și a crescut bilanțul atacurilor Rusiei din ultima zi a anului. Cel puțin trei persoane au murit și 50 au fost rănite. A fost lovit și un spital de copii.

La miezul nopții, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj către ucraineni, dar și un mesaj către soldații ruși, pe care l-a rostit în limba rusă. Un mesaj despre rolul Rusiei în lume a venit și de la Patriarhul Kirill, care a spus că Rusia trebuie să ajute lumea să își găsească mântuirea, la fel cum a salvat lumea de urgia fascismului.

Iar șeful NATO a atenționat că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, iar multe dintre ele se antrenează acum, ceea ce indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi este posibil chiar să încerce să lanseze o nouă ofensivă.

În ultima zi a anului, ziua 311 de război, explozii puternice, cu morți și răniți, au avut loc la Kiev. Șoigu a spus că victoria e inevitabilă, iar Putin a dat liber la corupție.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Explozii la Kiev - Numeroase explozii au fost auzite la Kiev şi în alte localităţi din Ucraina, iar sirenele de raid aerian s-au auzit în toată ţara, în primele ore după intrarea în Anul Nou, relatează AFP. În timp ce sirenele răsunau, mai mulţi oameni din Kiev au strigat de la balcoane: „Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!”. Nu au fost răniţi sau victime. Atacurile au venit la câteva minute după mesajul de Anul Nou al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că 2023va fi anul victoriei.
  • Explozii și în alte regiuni - Au existat, de asemenea, rapoarte neoficiale despre explozii în regiunea de sud a Hersonului şi în regiunea de nord a Jîtomir.
  • Zeci de drone și rachete - Rusia a atacat Ucraina cu 45 de drone în total în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, a anunţat armata ucraineană în prima zi a noului an, informează dpa. Toate dronele de luptă iraniene Shahed-136 - supranumite 'drone-kamikaze' - au fost distruse de forţele ucrainene de apărare aeriană. Rusia a mai tras 20 de rachete asupra Ucrainei în noaptea de Anul Nou, dintre care majoritatea au fost interceptate, a precizat armata ucraineană.
  • Morți și răniți în ultima zi a anului - Ultimul bilanț al atacurilor Rusiei din ultima zi a lui 2022 indică cel puțin 3 morți și 50 de persoane rănite.
  • Ce spun rușii - Armata rusă susține că loviturile din ajunul Anului Nou au vizat instalaţii de fabricare a dronelor şi au fost întreprinse pentru a contracara "atacuri teroriste" planificate. "La 31 decembrie 2022, forţele armate ruse au efectuat un atac aerian de precizie cu rază lungă de acţiune împotriva instalaţiilor din industria de apărare ucraineană implicate în fabricarea de drone de atac folosite pentru a efectua atacuri teroriste împotriva Rusiei", a declarat duminică Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.
  • Spital de copii bombardat - Fosta purtătoare de cuvânt a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a postat fotografii pe Twitter susţinând că atacurile au vizat inclusiv spitalul regional de pediatrie din Herson, acolo unde lucrează mama sa. Atacul a venit cu câteva minute înainte de Anul Nou, dar din fericire asistentele au salvat copiii şi nimeni nu a fost rănit, însă aproape toate celelalte clădiri sunt avariate în oraş.
  • Stoltenberg despre o nouă ofensivă a Rusiei - Ţările occidentale trebuie să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, în condiţiile în care Rusia nu dă semne că ar ceda, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu la BBC. "Forţele ucrainene au avut o perioadă propice timp de câteva luni, dar ştim, de asemenea, că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, iar multe dintre ele se antrenează acum. (...) Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi că este posibil să încerce să lanseze o nouă ofensivă", a avertizat Jens Stoltenberg. "Trebuie să oferim sprijin Ucrainei, acum, inclusiv sprijin militar, pentru că este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună-credinţă şi să respecte Ucraina ca naţiune independentă şi suverană în Europa", a mai spus șeful NATO.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Evoluții economice

  • Fără GNL rusesc - Marea Britanie a oprit duminică toate importurile de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc, a informat Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare. Marea Britanie „îi taie lui Putin finanțarea războiului său ilegal și sprijină țările din întreaga lume să își reducă propria dependență", a precizat biroul britanic, într-o postare pe Twitter.

Mesaje de Anul Nou

  • Zelenski s-a adresat soldaților ruși, în limba rusă - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ales ca în ultima zi a anului, în care Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete asupra ţării sale, soldat cu victime, să adreseze un mesaj nu numai compatrioţilor săi, aşa cum face în fiecare seară de la începutul războiului, ci şi cetăţenilor ruşi obişnuiţi, cărora le-a vorbit în limba rusă. Detalii AICI.
  • 2023, anul victoriei - Zelenski a postat și un mesaj pentru trecerea în noul an, în care a spus că 2023 va fi anul "victoriei" în războiul împotriva Rusiei. "Vrei credinţă şi speranţă? Ambele sunt de multă vreme în forţele armate (ucrainene) (...) Vrei lumină? Este în fiecare dintre noi, chiar şi atunci când nu există electricitate", a cărei furnizare este puternic afectată de masivele bombardamente ruseşti, a spus printre altele Volodimir Zelenski în mesajul său pe Telegram. Detalii AICI.
  • Putin, despre corectitudine morală și istorică - "Corectitudinea morală şi istorică" este de partea Rusiei, a declarat Vladimir Putin, în mesajul de Anul Nou. Potrivit AFP şi Reuters, Putin a spus că anul 2022 a fost bogat "în evenimente cu adevărat decisive şi importante" care "pun bazele (...) adevăratei noastre independenţe". "Pentru asta luptăm astăzi, protejându-ne poporul în propriile teritorii istorice, în noile entităţi constitutive ale Rusiei", a mai spus el în mesajul transmis de televiziunea publică, dând asigurări că Rusia nu va ceda în faţa încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a o distruge.
  • Șoigu, victoria este inevitabilă - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a spus că victoria Rusiei asupra Ucrainei este "inevitabilă" şi a salutat eroismul soldaţilor ruşi, într-un mesaj video de Anul Nou, potrivit Reuters. El a mai spus că "Întâmpinăm Anul Nou într-o situaţie militară şi politică dificilă. (...) E un moment în care se încearcă să se şteargă istoria noastră glorioasă şi marile noastre reuşite”. În plus, deşi luptele sângeroase continuă pe o linie a frontului de 1.000 de km, iar Rusia nu a mai obţinut niciun câştig teritorial din primele luni ale războiului, Şoigu le-a transmis soldaţilor ruşi că, "asemeni Anului Nou, victoria este inevitabilă".
  • Patriarhul Kirill - „Rusia de astăzi trebuie să ajute lumea - care se afundă din ce în ce mai mult într-o criză spirituală și morală - să-și găsească mântuirea, așa cum a salvat cândva lumea de urgia fascismului”, a spus Patriarhul Kirill.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇