Ziua 311 de război: Explozii puternice, cu morți și răniți, la Kiev. Șoigu spune că victoria e inevitabilă, Putin dă liber la corupție

Ziua 311 de război: Explozii puternice, cu morți și răniți, la Kiev. Șoigu spune că victoria e inevitabilă, Putin dă liber la corupție

Ziua 311 de război a venit cu noi explozii la Kiev. Cel puțin 10 explozii s-au auzit în jurul prânzului, iar autoritățile au cerut oamenilor să se adăpostească, în ultima zi a anului care le-a schimbat dramatic viețile. În urma atacurilor, o persoană a murit și alte 20 au fost rănite, printre care și un jurnalist japonez.

Este și ziua mesajelor de final de an, iar startul l-a dat ministrul Apărării rus, Serghei Șoigu, care a spus că „victoria este inevitabilă”, urmat de Vladimir Putin, care a spus în mesajul transmis de televiziunea de stat că „corectitudinea morală şi istorică” este de partea Rusiei.

De cealaltă parte, președintele Volodimir Zelenski a spus că anul 2023 va fi anul "victoriei" în războiul împotriva Rusiei, în urările sale de Anul Nou. "Vrei credinţă şi speranţă? Ambele sunt de multă vreme în forţele armate (ucrainene) (...) Vrei lumină? Este în fiecare dintre noi, chiar şi atunci când nu există electricitate", a mai spus Zelenski.

Iar Moscova a decis relaxarea regulilor anti-corupție. Astfel, soldaţii şi funcţionarii ruşi desfăşuraţi în Ucraina nu vor mai avea obligaţia să-şi declare veniturile, cheltuielile, bunurile, potrivit unui decret emis de Putin. Ceea ce ar putea permite soldaților ruși să își însușească bunurile și proprietățile ucrainenilor din zonele ocupate.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Explozii la Kiev - Mai multe explozii s-au auzit sâmbătă la Kiev, iar autoritățile au cerut populației să se adăpostească. Potrivit APF, au fost auzite cel puțin 10 explozii, la începutul după-amiezii. "Explozii la Kiev! Rămâneţi la adăpost!", a scris pe reţeaua Telegram primarul oraşului, Vitali Kliciko. În urma atacului, o persoană a murit și alte 20 au fost rănite, printre care și un jurnalist japonez, conform lui Vitali Klitshco. Dintre persoanele rănite, 14 au fost transportate la spital, iar şase au fost tratate la faţa locului. Comandamentul militar ucrainean a declarat că 12 din cele 20 de rachete lansate asupra Kievului au fost oprite de apărarea aeriană. Președintele Volodimir Zelenski avertizase că Rusia ar putea lansa mai multe atacuri pentru a-i face pe ucraineni „să sărbătorească Anul Nou în întuneric”.
  • Atacuri în mai multe regiuni - Moscova vrea să „ne intimideze, să ne lase în întuneric pentru noul an, să provoace cât mai multe pagube infrastructurii civile", a spus pe Telegram premierul ucrainean Denis Șmihal, citat de CNN. „Există atacuri asupra infrastructurii civile în diferite regiuni ale țării noastre. (...) Există morți și răniți", a spus Șmihal, care a adăugat că deocamdată sistemul energetic rămâne stabil.
  • O nouă mobilizare în Rusia? - Ministrul ucrainean al Apărării, Aleksei Reznikov, i-a avertizat pe ruși că Putin se pregătește pentru o nouă mobilizare și intenționează să închidă granițele, undeva după data de 5 ianuarie. Știu cu siguranță că mai aveți de ales aproximativ o săptămână. La începutul lunii ianuarie, autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, apoi vor declara legea marțială și vor începe un nou val de mobilizare. Granițele vor fi, de asemenea, închise și în Belarus, a spus Reznikov, citat de Biziday. Estimările arată însă că Rusia nu a trimis până acum mai mult de 150.000 de noi soldați în Ucraina, din 300.000 pe care pretinde că i-a adunat la mobilizarea din septembrie. Nu este clar la ce ar ajuta o mobilizare suplimentară.
  • Ofensivă la începutul lui 2023 - Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă pentru începutul anului 2023, care „nu va fi doar o altă etapă a unui conflict pe care Rusia îl pot susține ani de zile, ci un ultim pariu disperat”, estimează analistul britanic Richard Kemp, colonel în rezervă și fost colaborator al Comisiei reunite de Informații COBR, într-o analiză publicată de The Telegraph.
  • Schimb de prizonieri - Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război, cu puţin timp înainte de trecerea într-un nou an, transmite dpa. Şeful biroului prezidenţial de la Kiev, Andrii Iermak, a precizat într-un comunicat distribuit pe Telegram că 140 de soldaţi s-au întors acasă. Agenţia de ştiri rusă TASS a transmis la rândul ei că armata rusă şi-a recuperat 82 de combatanţi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mesaje de final de an

  • Zelenski s-a adresat soldaților ruși, în limba rusă - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ales ca în ultima zi a anului, în care Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete asupra ţării sale, soldat cu victime, să adreseze un mesaj nu numai compatrioţilor săi, aşa cum face în fiecare seară de la începutul războiului, ci şi cetăţenilor ruşi obişnuiţi, cărora le-a vorbit în limba rusă. Detalii AICI.
  • 2023, anul victoriei - Zelenski a postat și un mesaj pentru trecerea în noul an, în care a spus că 2023 va fi anul "victoriei" în războiul împotriva Rusiei. "Vrei credinţă şi speranţă? Ambele sunt de multă vreme în forţele armate (ucrainene) (...) Vrei lumină? Este în fiecare dintre noi, chiar şi atunci când nu există electricitate", a cărei furnizare este puternic afectată de masivele bombardamente ruseşti, a spus printre altele Volodimir Zelenski în mesajul său pe Telegram. Detalii AICI.
  • Zelenski îi mulțumește lui Scholz - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, într-un mesaj de final de an, pentru sprijinul său şi pentru noua strategie naţională de securitate a Germaniei, adoptată ca răspuns la criza din Ucraina, potrivit DPA. "Fie ca totul să se încheie în 2023 cu victoria noastră comună", a scris Zelenski pe Twitter.
  • Putin, despre corectitudine morală și istorică - "Corectitudinea morală şi istorică" este de partea Rusiei, a declarat Vladimir Putin, în mesajul de Anul Nou. Potrivit AFP şi Reuters, Putin a spus că anul 2022 a fost bogat "în evenimente cu adevărat decisive şi importante" care "pun bazele (...) adevăratei noastre independenţe". "Pentru asta luptăm astăzi, protejându-ne poporul în propriile teritorii istorice, în noile entităţi constitutive ale Rusiei", a mai spus el în mesajul transmis de televiziunea publică, dând asigurări că Rusia nu va ceda în faţa încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a o distruge.
  • Șoigu, victoria este inevitabilă - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a spus că victoria Rusiei asupra Ucrainei este "inevitabilă" şi a salutat eroismul soldaţilor ruşi, într-un mesaj video de Anul Nou, potrivit Reuters. El a mai spus că "Întâmpinăm Anul Nou într-o situaţie militară şi politică dificilă. (...) E un moment în care se încearcă să se şteargă istoria noastră glorioasă şi marile noastre reuşite”. În plus, deşi luptele sângeroase continuă pe o linie a frontului de 1.000 de km, iar Rusia nu a mai obţinut niciun câştig teritorial din primele luni ale războiului, Şoigu le-a transmis soldaţilor ruşi că, "asemeni Anului Nou, victoria este inevitabilă".
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Relaxare la corupție - Conform unui decret emis de Putin, militarii, poliţiştii şi membrii serviciilor de securitate care operează în Ucraina, precum şi ceilalţi funcţionari trimişi acolo, nu vor mai avea "obligaţia de a furniza informaţii despre veniturile, cheltuielile, bunurile lor". La fel soțiile și copiii minori ai acestora, iar decizia se aprobă retroactiv, de la 24 februarie 2022, data când a început ofensiva din Ucraina. Aceste noi prevederi - care sunt o exceptare de la legile anticorupție - ar putea permite militarilor ruși să ia proprietățile și bunurile rezidenților ucraineni din teritoriile ocupate.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇