Ziua 228. Putin convoacă Consiliul de Securitate. Trupele Kievului se apropie de alt oraş-cheie. UE va antrena 15.000 de soldați ucraineni

Ziua 228. Putin convoacă Consiliul de Securitate. Trupele Kievului se apropie de alt oraş-cheie. UE va antrena 15.000 de soldați ucraineni

Ziua 228 de război începe tot sub impactul distrugerii Podului Crimeii, dar şi cu gândul la ce ar mai putea face Vladimir Putin, mai ales că diverşi oficiali ruşi vorbesc de lovituri de răzbunare.

Moscova a anunţat în premieră comandatul suprem al trupelor de invazie din Ucraina. E vorba despre Serghei Surovikin, supranumit generalul Armaghedon. Iar Putin a convocat, pentru luni, Consiliul de Securitate al Rusiei.

În prima sa ieşire publică după explozia de ieri, preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre cum Rusia contribuie la "depăşirea provocărilor alimentare globale", în ciuda sancţiunilor Occidentului.

Pe front, cel puțin 17 persoane au fost ucise, în urma unor bombardamente în orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. O clădire de nouă etaje a fost parțial distrusă, alte cinci clădiri rezidențiale nivelate și multe altele avariate în 12 atacuri cu rachete rusești.

ADVERTISING

Între timp, trupele ucrainene se află în apropierea orașului-cheie Svatove din Lugansk. Dar se poate ca ofensiva să încetinească odată ce forțele de la Kiev întâlnesc o rezistență mai hotărâtă din partea ruşilor.

Pe de altă parte, PIB-ul Ucrainei s-a micșorat cu 30% în nouă luni.

Explozia care l-a zdruncinat pe Putin

  • Ruşii vorbesc de răzbunare - Unii oficiali de la Moscova și din Ucraina ocupată au cerut represalii pentru explozia care a avariat puternic podul Kerci. „Există un război terorist nedisimulat împotriva noastră”, a declarat deputatul partidului de guvernământ, Oleg Morozov. Iar un oficial instalat de ruşi în regiunea Herson a spus: Toată lumea așteaptă o lovitură de răzbunare și este probabil să vină.
  • FSB păzeşte podul - Vladimir Putin a semnat un decret care întărește securitatea podului Kerci și a infrastructurii energetice dintre Crimeea și Rusia. Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, este responsabil.
  • Consiliul de Securitate, convocat - Putin a convocat, pentru luni, Consiliul de Securitate al Rusiei. „Mâine, președintele se va întâlni cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate”, a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Anchetă cu scafandri - Scafandrii ruși vor examina duminică amploarea pagubelor cauzate de explozia de la podul Kerci.
  • Cum se circulă - Se poate iar circula pe calea ferată, dar traficul rutier pe pod se desfăşoară alternativ, pe un snigur fir.
  • A fost doar începutul - Un consilier al preşedintelui Zelenski a spus că explozia a fost doar „începutul”. Mihailo Podolyak a scris pe Twitter: „Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce este furat trebuie returnat Ucrainei, tot ceea ce este ocupat de Rusia trebuie eliberat”.
  • Liderul parlamentar al partidului lui Zelenski pare să asume responsabilitatea pentru atac. „Construcțiile ilegale din Rusia încep să se destrame și să ia foc. Motivul este simplu: dacă construiești ceva exploziv, mai devreme sau mai târziu va exploda”, a scris David Arakhamia pe Telegram
  • Aprovizionare mai greoaie - Trupele ruse care luptă în regiunile Nikolaiev, Krivoi Rog și Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea primi toate proviziile de care au nevoie prin coridoarele terestre și maritime existente, a declarat Ministerul rus al Apărării.
  • Comandant oficial pentru invazie - Putin a numit un nou comandant al forțelor ruse în Ucraina. Serghei Surovikin este un general controversat, foarte dur. Detalii aici despre cine e generalul Armaghedon
  • Oi, peşte congelat şi varză fără număr - Cel puțin trei regiuni rusești promit să răsplătească familiile noilor recruți cu animale, pește și legume. Detalii aici
ADVERTISING

Mişcări pe front

  • Cum merge ofensiva - Zelenski a spus că trupele ucrainene au fost implicate în „lupte foarte dure” lângă Bakhmut, un oraș important din est, pe care Rusia încearcă să-l cucerească.
  • În timp ce trupele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teren în ofensivele recente din est și sud, oficialii spun acum că este probabil ca ofensiva să încetinească odată ce forțele de la Kiev întâlnesc o rezistență mai hotărâtă.
  • Totuşi, trupele ucrainene se află în apropierea orașului-cheie Svatove din Lugansk, afirmă un oficial regional. Noile incursiuni ucrainene în Lugansk au fost posibile datorită victoriilor din ultimele săptămâni, în special ca urmare a recuceririi orașului Liman din regiunea Donețk.
  • Rachete la Zaporojie - Cel puțin 17 persoane au fost ucise și zeci au fost spitalizate, inclusiv șase copii, în urma bombardamentelor din orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii. O clădire de nouă etaje a fost parțial distrusă peste noapte, alte cinci clădiri rezidențiale nivelate și multe altele avariate în 12 atacuri cu rachete rusești. S-ar putea să fie mai mulți oameni sub dărâmături. Ministerul Apărării a postat imagini cu blocurile bombardate

Alte evoluţii

  • PIB-ul Ucrainei s-a micșorat cu 30% în nouă luni, a anunțat Ministerul Economiei. „Printre factorii negativi care au afectat economia se remarcă vremea și acțiunile ocupanților”, se arată în comunicat.
  • Crime de război - Anchetatorii ucraineni au înregistrat 1.100 de posibile crime de război comise de trupele rusești în partea ocupată a regiunii Harkov, potrivit poliției regionale.
  • Rusia pierde în 2022 - Un celebru general american a lăudat succesele armatei ucrainene și a spus că Rusia ar putea fi învinsă până la sfârșitul anului. Ben Hodges, care a fost comandantul Armatei SUA în Europa până în 2018, a declarat că liniile rusești se prăbușesc şi dau senzaţia de colaps. Detalii aici
  • Germania a anunțat mai multe livrări de armament pentru Ucraina, inclusiv sistemul de apărare aeriană IRIS-T, și 100 de tancuri din Grecia și Slovacia.
  • Obuziere Zuzana - Ucraina a primit încă două obuziere Zuzana de la Slovacia, transmite DPA. Danemarca, Norvegia şi Germania vor să finanţeze împreună producţia a 16 obuziere blindate mobile în Slovacia, care vor fi livrate Kievului. Obuzierul Zuzana poate lansa toate tipurile de muniţie NATO cu calibru de 155 de milimetri.
  • UE antrenează soldați ucraineni - Statele Uniunii Europene doresc să antreneze în jur de 15.000 de soldaţi ucraineni, potrivit unei decizii a Comitetului politic şi de securitate al UE (PSC), informează duminică DPA. Ţările membre urmează să confirme decizia în mod oficial.
  • Centrala de la Zaporojie, reconectată - Furnizarea energiei electrice la centrala nucleară Zaporojie a fost reluată duminică, după ce cu o zi înainte, întreruperea a făcut necesară trecerea pe diesel, transmit Reuters şi DPA. Anunţul a fost făcut de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇