General american: Ucraina poate câştiga până de Revelion

General american: Ucraina poate câştiga până de Revelion

Un celebru general american a lăudat succesele armatei ucrainene și a spus că Rusia ar putea fi învinsă până la sfârșitul anului.

Ben Hodges, care a fost comandantul Armatei SUA în Europa până în 2018, a declarat pentru Sunday Times că liniile rusești se prăbușesc. „Pe baza tuturor lucrurilor pe care le vedem, am senzația unui colaps, cel puțin în zona Donbas, și cred că rușii vor fi împinși dincolo de linia din 23 februarie până la sfârșitul anului”. Linia aceea reprezintă poziția pe care rușii se aflau înainte de invazie.

ADVERTISING

Business Insider scrie că o sursă înalt guvernamentală britanică este de acord cu această evaluare și a spus că forțele lui Putin vor fi forțate să iasă din Donbas și să se întoarcă peste granița Rusiei până la sfârșitul anului.

Ben Hodges a descris armata rusă drept „o armată care a fost învinsă”. Generalul care a condus armata SUA în Irak și Afganistan crede că forţele ucrainene ar putea recuceri şi Crimeea dacă reușesc să reia Hersonul, dar reocuparea peninsulei va dura mult mai mult de câteva luni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate acestea, pe măsură ce iarna se apropie, alți experți avertizează că temperaturile mici pot limita progresele pe care armatele le pot face în război.

Franz-Stefan Gady, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat pentru Sunday Times că, „pentru Ucraina, este o cursă contra cronometru pentru a ocupa cât mai mult teritoriu posibil înainte de debutul iernii și înaintea întăririlor ruse mai bine pregătite. Pentru partea rusă, prioritar este să efectueze retrageri tactice ordonate și să întârzie avansurile ucrainene”.

ADVERTISING

În timp ce experții dezbat dacă victoria Ucrainei vine sau nu înainte de 2023, este totuși clar că aproape niciunul dintre obiectivele lui Putin nu a fost atins în opt luni de invazie.

De altfel, această situație l-a forțat să anunțe proiectul nepopular de mobilizare prin care obligă mai mulți oameni să lupte, determinând un exod de bărbați de vârstă militară și subminându-i stăpânirea autoritară în ţară, unde până și presa care în mod obişnuit îl adulează acum scoate la iveală eșecurile militare.

Ziua 228. După explozia care l-a zdruncinat pe Putin, oficialii ruşi vorbesc de răzbunare şi Ucraina îşi numără morţii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇