Ziua 179: Vine Ziua Independenței Ucrainei, Zelenski avertizează. Rusia și-ar putea aduna forțele să apere Crimeea

Ziua 179: Vine Ziua Independenței Ucrainei, Zelenski avertizează. Rusia și-ar putea aduna forțele să apere Crimeea

Se anunță o săptămână importantă pentru ucraineni. Se împlinesc șase luni de la invazia rusă, dar sunt celebrate și două zile importante – Ziua Steagului, pe 23 august și Ziua Independenței (a 31-a aniversare a independenței față de regimul sovietic), pe 24 august. Președintele Zelenski a avertizat că poate fi o ocazie bună pentru Rusia pantru a încerca să facă ceva crud și urât.

Iar fiica filozofului rus Alexander Dughin, numit și „creierul lui Putin”, a murit, după ce mașina în care se afla a explodat, o mașină în care trebuia să se afle și tatăl ei.

ADVERTISING

Totodată, Institutul pentru Studierea Războiului spune că atacurile care s-au intensificat în Crimeea în ultima perioadă ar putea forța Rusia să își retragă o parte din forțele din prima linie pentru a proteja peninsula anexată în 2014.

Evoluții pe front

  • Tensiunea rămâne mare în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, unde starea de asediu va fi prelungită pentru întreaga zi de miercuri, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Oleh Synehub. Orașul din nord-estul țării este lovit în mod regulat de bombardamentele rusești și, în mod normal, are stare de asediu de la ora 22.00 la 6.00 dimineața, dar se iau măsuri suplimentare pentru ziua independenței.
  • Primarul Nikolaev, Oleksandr Sienkevych, i-a avertizat pe locuitorii orașului să se adăpostească, deoarece au fost raportate explozii puternice în vecinătatea orașului.
  • Conducerea rusă de la centrala atomică de la Zaporojie a decis să prelungească perioada în care a cerut personalului ucrainean să își ia liber, informează The Kyiv Independendent, citând surse ale serviciilor de informații.
  • Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISR), armata rusă a încercat atacuri pe toate fronturile, în regiunile Harkiv, Herson și Donbas, fără a reuși să avanseze.
  • De asemenea, atacurile care s-au intensificat în Crimeea în ultima perioadă ar putea forța Rusia să își retragă o parte din forțele din prima linie pentru a proteja peninsula anexată în 2014, este o altă ipoteză lansată de ISR.
  • Tot ISR informează în ultimul raport că autoritățile ruse de ocupație au continuat măsurile coercitive pentru a forța cooperarea civililor, dar condițiile din teritoriile ocupate continuă să se deterioreze.
ADVERTISING

Evoluții politice și economice

  • Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să rămână vigilenți săptămâna viitoare, când, pe 24 august, se marchează Ziua independenței față de regimul sovietic (a 31-a aniversare), informează The Guardian. În discursul său zilnic, Zelenski a spus: „Trebuie să fim cu toții conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât”. De asemenea, săptămâna viitoare se împlinesc șase luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Alte informații relevante

ADVERTISING
  • Daria Dughina, fiica influentului filozof rus Alexander Dughin, cunoscut drept „creierul lui Putin, a fost ucisă sâmbătă, când mașina în care călătorea a explodat în regiunea Moscovei, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS, citată de CNN. În mașină trebuia să se afle și Dughin, dar acesta a decis în ultimul moment să plece cu altă mașină.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇